начало

Почина столичен нотариус Почина столичен нотариус

Собственик, който е против безплатното саниране на апартамен

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Собственик, който е против безплатното саниране на апартамен

Мнениеот apostolova1 » 25 Окт 2016, 12:59

Здравейте,
Собственик съм на панелен апартамент в град Хасково. На сайта на ББР видях, че блокът, в който живея, е одобрен за безплатно саниране. Никой не е изискал моя подпис в знак на съгласие и не съм знаела, че съседите ми са подали заявление за участие в тази програма за енергийна ефективност. Аз съм категорично против каквото и да е саниране на моя апартамент и искам да попитам къде трябва да се подписвам и какво трябва да направя, за да спра процедурата. Доколкото разбрах ако един собственик е против, не може да се санира блока. Това вярно ли е и къде мога да заявя и удостоверя това, че съм против? Много моля за отговор, трябва да действам преди да са започнали, не искам да се стига до директни сблъсъци ако някой се опита да ми поврежда собствеността.
apostolova1
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 25 Окт 2016, 12:54

Re: Собственик, който е против безплатното саниране на апарт

Мнениеот juliandimitrov » 05 Юни 2017, 14:42

Здравейте,
Аз си мисля, че това решение да кандидатстване се взима като решение от сдружението на собствениците, и се взима с определено мнозинство (до колкото се сещам, мисля не е нужно да е 100%)
Процедурата която ми идва на ум е да поискате свикване на събрание на собствениците, и да изискате документа (протокола) с което е взето това решение.
От друга страна би тярбвало да сте били поканени на въпросното събрание по прилежащият ред предвиден по ЗУЕС. Ако не сте били поканени, по надлежния ред и не сте присъствали, значи има нарушение на закона (не сте били известени за Общо събрание или Събрание на собствениците). Ако липсва покана, можете да отидете до районното си кметство и да попитате там специалиста по Етажна собственост какви би трябвало да са вашите действия, относно това нарушение (ако има такова). Но ако се окаже, че покана е имало, и по някъкъв начин не сте имали желание или възможност да отидете - в такъв случай можете да се примирите с решението което е взело въпросното събрание на Собствениците.

Дано съм ви бил от полза!
Лек и ползотворен ден.

P.S. Не съм на ясно с мотивите за отказът Ви, но ако той е, че СМР-тата ще нарушат по някъкъв начин фасадата на вашата собственост, мога да Ви уверя, че при изготвяне на проекта са цялостното саниране, съществуващата фасада се взима предвид и в последствие, всичко се прави като нея, или по някъкъв начин се съчетава с останалия дизайн.
Аватар
juliandimitrov
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 30 Май 2017, 12:53
Местоположение: Варна, България

Re: Собственик, който е против безплатното саниране на апарт

Мнениеот jhoro » 09 Юни 2017, 21:30

apostolova1 написа:Здравейте...
Аз съм категорично против каквото и да е саниране на моя апартамент и искам да попитам къде трябва да се подписвам и какво трябва да направя, за да спра процедурата.

Здравейте. С риск да Ви разочаровам - единственото нещо, което можете да направите е, да си продадеге това жилище и да си закупите друго - на друго място.
В момента в блока, в който живея върви въпросната процедура. И въпреки, че и при нас има собственици, които са против - това не променя нищо.
Разберете най-после, че обитаването на многоетажна жилищна сграда е ... орташка работа. И важи принципа на мнозинството. Който е против - решението е еднофамилна къща!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2196
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron