начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Продажба на 1/2 част без съгласието на другия съсобственик

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Продажба на 1/2 част без съгласието на другия съсобственик

Мнениеот smaragda777 » 12 Юни 2017, 13:57

Здравейте!
С бившия ми съпруг сме съсобственици на двустаен апартамент. По време на бракоразводното дело, през 2003 година, заявих пред съда, че съм съгласна той да продължи да живее в него. Това е записано в решението на съда. Не исках да го продадем и да вземем по 1/2 от стойността на жилището, защото бившият ми съпруг е алкохолик и щеше да остане на улицата след като похарчи набързо неговия дял от стойността. Ежегодно, досега, аз съм плащала данъците за целия апартамент, защото бившия ми съпруг няма редовни доходи. Днес моя близка ми се обади по телефона и от нея разбрах, че той иска да продава своята 1/2 идеална част от апартамента. Това много ме разтревожи. Затова и ви питам:
1. Той има ли право да продава своята идеална 1/2 част от апартамента без мое съгласие?
2. Мога ли да упражня възбрана за продажба на тази 1/2 от общата ни собственост?
3.Към кого трябва да се обърна, за да предотвратя тази продажба?
4. Мога ли да упълномощя някой доверен човек в България да подписва вместо нужните документи, защото аз живея в чужбина и нямам въможност пътувам до родината в скоро време, а той е решил да действа още тази седмица?
Ще ви бъда много благодарна, ако получа отговор на въпросите си!
smaragda777
Младши потребител
 
Мнения: 29
Регистриран на: 24 Авг 2009, 16:33

Re: Продажба на 1/2 част без съгласието на другия съсобствен

Мнениеот borovinka » 12 Юни 2017, 15:36

Включете си личните съобщения.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1513
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ

Re: Продажба на 1/2 част без съгласието на другия съсобствен

Мнениеот borovinka » 13 Юни 2017, 10:10

Smaragda777, пишете ми на лични, но самата Вие не сте активирала получаването на лични съобщения. Как да ви отговоря?
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1513
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ

Re: Продажба на 1/2 част без съгласието на другия съсобствен

Мнениеот bird_of_paradise » 14 Юни 2017, 11:42

borovinka написа:Как да ви отговоря?


Публично? :wink: Винаги ми е било интересно като си задаваш въпросите публично, защо очакваш конфиденциалност на лични, но не е по темата.

smaragda777 написа:1. Той има ли право да продава своята идеална 1/2 част от апартамента без мое съгласие?- абсолютно да. Тук са възможни вариации по темата "разпореждане" : продажба, дарение, замяна от които биха зависели вашите бъдещи действия.
2. Мога ли да упражня възбрана за продажба на тази 1/2 от общата ни собственост?- не и ми се струва, че следва да сте наясно, че двамата като съсобственици притежавате по равни дялове в ид. части, следователно не разбирам тревогите за чуждите ид. части.
3.Към кого трябва да се обърна, за да предотвратя тази продажба?- ако наистина става въпрос за продажба за вас е по-добре да сте в позицията на чакащ, защото е по-изгодна. Има разни текстове в ЗС, които ви дават права да атакувате продажбата, след като се е състояла, при определени условия, а търпението е добродетел ( не знам кой е този луд, който ще купи ид.части, защото си е приключение една такава сделка, а отпосле и съсобствеността, но да кажем, че се случи- намерете си човек, който да прави проверки в АВ по партидата на имота. Има ли ново вписване незабавно да ви уведоми).
4. Мога ли да упълномощя някой доверен човек в България да подписва вместо нужните документи, защото аз живея в чужбина и нямам възможност пътувам до родината в скоро време, а той е решил да действа още тази седмица?

Възможно е, обикновено се упълномощава доверен човек, а най-добре този да има и юридическа правоспособност ( най-лесно е с адвокат).

Докато си бъбря по темата у мен възникна един въпрос- когато се прибирате в страната, макар и рядко, къде отсядате? В същият този апартамент или на друго място, че току виж сте се видели в по-големи приключения.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител
 
Мнения: 2668
Регистриран на: 25 Яну 2013, 15:27

Re: Продажба на 1/2 част без съгласието на другия съсобствен

Мнениеот borovinka » 14 Юни 2017, 14:49

Отговорих й откровено публично, Поли, но го изтрих, защото няма как да сме сигурни дали действително питащата е съпругата или съпругът-пияница, който търси начин да продаде частта от жилището си.

А начини има.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1513
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ

Re: Продажба на 1/2 част без съгласието на другия съсобствен

Мнениеот todor72 » 10 Авг 2017, 08:14

Здравейте, след като бракът вече е прекратен и апартаментът не е поставен в изключителен дял на някой от съпруузите, бездяловата съсобственост се е трансформирала в обикновена. Бившият ви съпруг има право да продаде дела си на трето лице по правилата на чл.33 от ЗС, което от своя страна може да предизвика делба.

Адвокат Мангъров, София - безплатна консултация при сделки с недвижими имоти

http://tml-consult.bg/index.php?lang=bg
todor72
Младши потребител
 
Мнения: 36
Регистриран на: 04 Авг 2017, 10:08

Re: Продажба на 1/2 част без съгласието на другия съсобствен

Мнениеот jhoro » 10 Авг 2017, 17:24

borovinka написа:Отговорих й откровено публично, Поли, но го изтрих, защото няма как да сме сигурни дали действително питащата е съпругата или съпругът-пияница, който търси начин да продаде частта от жилището си.
А начини има.

Че начини има - това е едно на ръка, но при положение, че законите не са секретни - не виждам разлика между ЛС и отговор в темата.
Освен това - както не сме сигурни кой пита - съпругата или съпругът, така и не сме сигурни дали въпросния съпруг наистина е пияница. За един едно количество алкохол си е нармална почерпка, за друг - пиянско освинване.
Изобщо нищо не можем да сме сигурни от един пост, написан от... еднин ник-нейм.

Доколкото си спомням - тези неща с ограничаване на права... имаше нещо като съд, експертизи за вменяемост и прочие.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58


Назад към Съсобственост и делба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 21 госта


cron