начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Давност/снемане на прекратено досъдебно производство

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Давност/снемане на прекратено досъдебно производство

Мнениеот bloodphoenix » 10 Дек 2017, 01:33

Здравейте,
случаят е такъв, преди 1 година и 8 месеца бях задържан за 24 часа ,беше образувано досъдебно производство, което в последствие беше обявено за маловажно и прекратено(първо провинение) без глоби и т.н. и ще бъде запазено като архив от прокуратурата. Въпросът ми е следният има ли начин това прекратено досъдебно производство да се премахне по някакъв начин ? Мой познат ми каза ,че е възможно чрез подаване на молба да бъде "изчистено" , а ако не може има ли срок на давност? Искам да добява, че нямам регистрация към полицията( не излиза при справка).
bloodphoenix
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 10 Дек 2017, 00:54

Re: Давност/снемане на прекратено досъдебно производство

Мнениеот kozelet » 12 Дек 2017, 17:00

Щом не излиза и при справка, не разбирам защо въобще ще се занимаваш. Ако не са те привличали като обвиняем (при което щеше да имаш и полицейска регистрация), производството се води срещу неизвестен извършител, и ти не се явяваш страна по него, а си само свидетел, така че нямаш право (а и интерес) да искаш каквото и да било. Последствията за теб би трябвало да са идентични ако примерно отидеш на футболен мач и някой от групата ти се сбие - т.е. никакви - свидетел по досъдебно производство.

Задържането за 24 часа си стои в полицейската система кажи речи вечно, както и много други неща, като глоби на пътя например, но на никой полицай няма да му направи впечатление, освен ако не събереш примерно 5-6 такива ареста - тогава вече ще е подозрително и ако си нямат работа, може и да се позаяждат при рутинна проверка.
kozelet
Младши потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: 20 Окт 2015, 11:09

Re: Давност/снемане на прекратено досъдебно производство

Мнениеот bloodphoenix » 12 Дек 2017, 20:16

Благодаря за отговора, явно няма начин да се махне. Занимавам се защото се опитвам да изкарам разрешително за късо нарезно оръжие ,а при по-обстойната проверка излиза всичко. Служител на КОС ми сподели ,че трябва да минат поне 2 години за да се получат нещата ,защото прекалено "прясно" съм заключван.
bloodphoenix
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 10 Дек 2017, 00:54

Re: Давност/снемане на прекратено досъдебно производство

Мнениеот kozelet » 13 Дек 2017, 18:59

По-скоро зависи за какво е задържането в случая - ако е за наркотици примерно, особено ако и ти си бил употребил, може и да прави проблеми пред КОС, нищо че формално не е престъпление.
kozelet
Младши потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: 20 Окт 2015, 11:09


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 26 госта


cron