начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Спрян асансьор

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Спрян асансьор

Мнениеот tapesi » 05 Яну 2018, 18:00

Живея в пететажна сграда-на последен етаж.На общо събрание, голяма част от собствениците-живеещи от 2-ри до 4 етаж обявиха, че не желаят да има асансьор,заради голямата такса за гласово разговорно устройство при авария, съгласно последните изисквания и поради нежеланието им да плащат поддръжка на асансьора.
По тази причина домоуправителя не сключи договор с фирма за пускане на асансьора в движение. Съгласно чл.38 от ЗС асансьорът е обща част и разговорното устройство и поддръжката му са общи разходи на всички живущи.Би трябвало, който не ползва асансьор да не плаща разходи за ел.енергия за него/ има си отделен електромер/.Когато са купувани жилища в тази кооперация, всеки е знаел, че купува жилище с асансьор, а примерно , като се продава жилище се пише "екстра асансьор".
Какво мога да направя, за да пусна асансьора в движение.
Предварително благодаря на отзовалите се.
tapesi
Младши потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 28 Юли 2017, 01:15

Re: Спрян асансьор

Мнениеот jhoro » 06 Яну 2018, 16:24

Можете да направите много неща. Най-лесното - като изпълнение и с минимум главоболия е да поемете всички разходи.
И понеже споменавате чл.38 от ЗС - обърнете внимание на последното изречение.
Чл. 38. Може да се уговори частите на сградата, които обслужват само някои от отделно притежаваните етажи или части от етажи, да бъдат общи само на лицата, чиито помещения обслужват.

Изключват се спирки 2-ри, 3-ти и 4-ти етаж, асансьора става с 2 спирки (определящо е за таксата) и си го ползвате само от 1-ви до 5-ти етаж!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Спрян асансьор

Мнениеот ivan_lawyer » 06 Яну 2018, 16:29

Да, това е елегантно решение, стига да се прокара - един вид и сервизната база на асансьора трябва да се съгласи (имат отговорност и лиценз и т.н.). Иначе - не знам реално юридически как ще да се раздели етажна собственост.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Спрян асансьор

Мнениеот ivanov_p » 06 Яну 2018, 19:38

Плащаш таксата и техника слага устройство с 10 ст., което задейства асансьора, а ти събираш таксата, който не иска не пътува, който иска плаща. Може да го плащаш сам и да сложат ел. карта, става ти частен.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4326
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Спрян асансьор

Мнениеот lakavitsa » 07 Яну 2018, 17:55

Гледам коментарите по-горе, /или по-долу, зависи как ги гледаш/, и се чудя на всички предложения. В блока, в който живеех, имаше всякакви варианти, вкл. последното на "иванов". Щом опре до плащане, българинът търси да го избегне, или поне намали. Съвсем естествено. А общинският / районният съвет гледа сеир. Въпреки че ЗУЕС го задължава да следи / контролира нещата. Устройството от 0.10 лв. започва да се заобикаля с телове, фалшиви стотинки, като се придружава от ироничния лозунг от 70-80 години на миналия век "Икономиката икономична дело на всички". А преподавателят арх. Павел Попов пред Канал 3 предлага като най-бърз вариант с жест, който предполага събаряне. На всички сгради в режим на ЕС. В повечето такива сгради ползвателите, собствениците, наематели и пр. не искат да се събират изобщо средства, особено ако са в пенсионна или до пенсионна възраст.
lakavitsa
Потребител
 
Мнения: 683
Регистриран на: 26 Май 2010, 14:00

Re: Спрян асансьор

Мнениеот jhoro » 07 Яну 2018, 19:05

ivanov_p написа:Плащаш таксата и техника слага устройство с 10 ст., което задейства асансьора, а ти събираш таксата, който не иска не пътува, който иска плаща. Може да го плащаш сам и да сложат ел. карта, става ти частен.


Защо ни връщаш - „технологично“ - 50 години назад???
В момента се работи с магнитни карти/чипове, картов четец и предплатени импулси. Да не се бърка с едни други „импулси“!!!
Колкото до „става частен“ - не е достатъчно да платиш консумативите, „поддръжката и сервиза“ (виж само каква глупост, ама така си се води. Щото „service“=обслужване, което включва и поддръжка).
Ще требе и наем да се плаща - на останалата част от ЕС!!!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Спрян асансьор

Мнениеот ivan_lawyer » 07 Яну 2018, 20:10

Е много ясно, че не искат да се плаща, особено - увеличаващи се разноски. Както съм бил 10 години касиер на малък вход, съм наясно - дори и 3 лева са бреме на някои апартаменти.

Затова е обосновано, хората да се дърпат. Впрочем, почнат ли да вдигат цените - няма край. Затова е важно да има стискане.

Аз имам пари - ама 5 пъти правят ремонт на всичко. Боядисват и т.н.
Асансьорите са максимално прости устройства, не се нуждаят от кой знае какво, но понякога надуват цените и там.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Спрян асансьор

Мнениеот tochotocho » 04 Фев 2018, 21:15

В сградата където съм въобще от партера до предпоследния етаж / 5 етаж / не се интересуват от асансьора. Работи от партера до 6 етаж. другите врати са блокирани. но тарикатите се качват с асансьора до горе и по-лесно слизат на долу. Имахме и разправий с общината -защо сте затворели вратите на 1 ,2 , 3 4 5 етажи. Асансьорът бил обща част . и да се оправям- казаното. Иначе адвокати казаха имате възможност да съдите общината за действие /бездействие щети и т.н. Сега чрез адвокат на Общо събрание се прокара решение ,че асансъора е само обща част на 6 етаж. В процедура сме да го продадем и да закупим НОВ. Собственост само на 3 те апартамента.от 6 етаж.
Моля, за коментар.
Адвокати ни провокират да обявим и покрива само за собственост на последните етажи, щом от по-долните отказват ремонт, подръжка и т.н. . и ако покривът стане наша собственост- само ние от последния етаж като собственици ще искаме ар.ст. решение за надстройка. Без тарикатите от долните етажи !!!
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 476
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: Спрян асансьор

Мнениеот tochotocho » 06 Фев 2018, 13:59

до jhoro . Моля да разясните този чл. 38 " Може да се уговори ....." Събрахме се собствениците от последния етаж и се уговорихме - Протокол и заверка на подписите. Направихме и Общо събрание -с обявен дневен ред : Относно собствеността върху асансьора, покрива като общи части, подръжка на тези общи части. Графа ЩЕ ПЛАЩАМ ЗА подръжка, ремонт и всичко необходимо за общи части асансьор и покрив и НЯМА да плащам ! Много тънко с много дребен шрифт е записано, че тези които отказват плащането с подписа си се отказват от собственост върху тези общи части. Имаше адвокат и нотариус. Присъстваха повече от 90 % от собствениците. И сега според адвокатите и нотариуса асансьора и покрива са наши . Нотариуса обеща съответния нот.акт. Вписване и т.н. Продаваме стария асансьор. Продаваме "въздуха " за настройка и т.н. като собственици! Точно това е приложението на този чл. 38.
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 476
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: Спрян асансьор

Мнениеот jhoro » 07 Фев 2018, 17:41

tochotocho написа:до jhoro . Моля да разясните този чл. 38 " Може да се уговори ....." Събрахме се собствениците от последния етаж и се уговорихме - Протокол и заверка на подписите. Направихме и Общо събрание -с обявен дневен ред : Относно собствеността върху асансьора, покрива като общи части, подръжка на тези общи части. Графа ЩЕ ПЛАЩАМ ЗА подръжка, ремонт и всичко необходимо за общи части асансьор и покрив и НЯМА да плащам ! Много тънко с много дребен шрифт е записано, че тези които отказват плащането с подписа си се отказват от собственост върху тези общи части. Имаше адвокат и нотариус. Присъстваха повече от 90 % от собствениците. И сега според адвокатите и нотариуса асансьора и покрива са наши . Нотариуса обеща съответния нот.акт. Вписване и т.н. Продаваме стария асансьор. Продаваме "въздуха " за настройка и т.н. като собственици! Точно това е приложението на този чл. 38.


Така е, технологично е така!
Провели сте си събрание, по реда на ЗУЕС. Имали сте кворум. Присъствали са адвокат и нотариус - специалисти, на които това им е работата.

За „въздуха“ и евентуално надстрояване - ще трябва съгласуване с Общината. Да се провери, каква е височината на сградите на основното застрояване. И минималните разстояния между сградите в съседните урегулирани поземлени имоти.
Също и с проектант - да се прецени, дали конструкцията може да поеме натоварване от допълнителни етажи.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Спрян асансьор

Мнениеот barakuda » 07 Фев 2018, 22:27

Пълни глупости, егати нотариуса, адвоката дори няма да го коментирам.
barakuda
Потребител
 
Мнения: 216
Регистриран на: 08 Ное 2013, 20:11

Re: Спрян асансьор

Мнениеот tochotocho » 12 Фев 2018, 11:45

Нотариусът ни прочете проекта за констативен нотариален акт. Има за допълване технически въпроси. За асансьора каза,че няма проблем. За покрива/въздуха/ с оглед надстроика ,да изчакаме и се консултираме или да изработим арх.стр. проект за надстроика и го внесем в Общината. По всяка вероятност -месечния срок за отговор НЯМА да се спази. Мълчалив отказ и в съда. Така по-лесно ще стигнем до съществено решение.
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 476
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: Спрян асансьор

Мнениеот emelan » 16 Фев 2018, 22:46

Като говорим за етажна собственост и идеални части, да попитам - асансьорите {като общо название, включващи асансьорна уредба (движимо имущество) и асансьорна шахта (недвижимо имущество)} по своето предназначение за общо ползване ли са и без тях сградата може ли да съществува и да изпълнява основното си предназначение, след като има стълбище, което е със същото предназначение и описание?
Т.е. кое точно е етажната собственост от асансьорите - шахтата или уредбата.
Как се изчисляват % и.ч. за всеки собственик от общите части на ЕС?
Събират се средства за ремонти на сградата - амортизации при ползването.
Асансьорната уредба не се ползва от първия етаж (партер) по предназначение за достигане до частния имот - жилището.
След като асансьорната уредба се амортизира от ползването й, а партера не ползва тази уредба, защо се вменява задължения на партерните собственици да плащат за нещо, което не ползват и всъщност дори не е ЕС, общи части...
Асансьорната шахта е част от сградата и има и други функции, общи за всички собственици.
Но асансьорната уредба не е част от сградата и не се ползва по предназначение от всички собственици, в този смисъл тя не се явява обща за ЕС.

На Витоша човек може да си подобрява здравето пеш, с автобус и с лифт (при изкачване :) )
Цената е различна, нали?
Трябва ли тези, които не изкачват Витоша да плащат лифта на другите, дето я изкачват с него... или автобуса...?

Това го четох някъде, споделям и бих помолила и за други мнения, за което предварително благодаря!
emelan
Младши потребител
 
Мнения: 99
Регистриран на: 23 Май 2016, 22:50

Re: Спрян асансьор

Мнениеот pitasht » 16 Фев 2018, 23:18

И аз съм се интересувала и да има начин- слага се чип карта и само този който има си ползва асансьора но разходите са си значителни. Всеки друг може да влезе в асансьора но няма да тръгне и това определено е най-ефективно, освен това не блокирате врати и др. самоуправни действия.
Ако само вие го ползвате това са си 50-60 лв месечно за техника по договора ние още плащаме нещо като 36лв но били стари цени и ще ги увеличават, ако има нужда от ремонти ще си ги поемате вие и там пари и още 200-300 лв за устройството за мобилна връзка и за картата или чипа та ако ви се дават не пречи да си го поемете.
Въпрос да си прецените дали ви се плаща толкова много.
Аз не виждам пречка да си сключите договора с фирмата която ще го обслужва но може в един момент съседите да решат че не е имало мнозинство и т.н. -правно може би не е издържано, ама е ако се усетят. Имаше един вариант не го помня точно съдът да разреши или да назначи управител ако няма съгласие но малко го говоря по спомен или беше кмета- ще погледна и ще пиша пак.
Още не съм чула да са спрели асансьор без мобилна връзка но ще почакаме и ще видим. :D
pitasht
Активен потребител
 
Мнения: 1346
Регистриран на: 19 Май 2006, 09:18

Re: Спрян асансьор

Мнениеот ellie2 » 17 Фев 2018, 07:13

Самият ЗУТ и ЗУЕС създават неуредици и противоречия.
За мен на първо място е да съберете кворум на ОС - в повечето случаи процедурата по свикване, кворумът и протоколът не се спазват, да не говорим за идеални части и оспорването на всяко решение на ОС, ако не са отразени точно.
Второ - вижте дали съседите ви са състоятелни и от чист инат раждат противоречия, като целта им е коренно различна от обявената - Андрешко обича да крадне от общото и да ощетява съседите.
Ако съседите Ви са възрастни хора, платете и за тях, ако са състоятелни "новобогаташи" - ще си платят за поставяне на чипове, защото хем искат да не плащат партер, 1, 2 - ри етаж, хем някой друг да им плати привилегията да не ползват асансьор и свързаното с тяхното желание поставяне на чипове. И бъдете сигурни, че някой ден ще ви се наложи да пренасяте перални, печки, хора инвалиди на гръб ли ще ги носите?
Стълбищата, шахтата - по същата логика си представете, че стълбите ви се разбият, и тогава трябва ли хората с асансьор да кажат: "не плащаме, защото си ползваме лифт, а не стълби, сградата си функционира и без стълби!"
Получавам културен шок от липсата на ясни закони и стремежа да не плащаме за имоти струващи стотици хиляди.
ellie2
Младши потребител
 
Мнения: 38
Регистриран на: 24 Апр 2015, 11:32

Re: Спрян асансьор

Мнениеот emelan » 17 Фев 2018, 17:45

Ами в нашия блок има разпределение за ползване на тавани и мазета.
Половината етажи ползвят мазета, другата половена над тях ползват тавани.
Партерът не ползва нето стълби, нито асансьор.
Защо хората да плащат и за двете неща, след като те не допринасят за амортизацията, именно заради която се събират пари за ремонти и поддръжка?
А отчитат ли се неудобствата на живеещите на партера - шум, изхвърлени бощлуци от горните етажи, които смърдят и привричат вишки и плъхове, грозната гледка от изхвърлени угарки, презервативи, използвани памперси, тоалетна хартия и всевъзможни боклуци, които живеещите на партера са длъжни да понасят...
Само че АКО се наложи глоба от ХЕИ, партерът е оснободен от плащане. Плащат само етажите над партера.
Е, трябва ли да водим Пунически войни заради акансьорите и глобите?
emelan
Младши потребител
 
Мнения: 99
Регистриран на: 23 Май 2016, 22:50

Re: Спрян асансьор

Мнениеот tochotocho » 20 Фев 2018, 20:52

до emelan. Какви са тези свободни съчинения- ХЕИ като глобява, освобождава партерните етажи от глоба. При глобяване се глобява ДОМОУПРАВИТЕЛЯ /председателя на УС, Управителя/ Такива случки се записват в ГИНЕС. И още- избрания УПРАВИТЕЛ следва в месечен срок да се регистрира в общината. Нещо което почти не се прави. Асансьорът като шахта, оборуднане и т.н е обща част и като такава всеки от собствениците, вкл и тези от партера задължително участват в подръжката и ремонта! По закон партерните обитатели са освободени от такса - към фирмата подържаща асансьора и разхода за ел- енергия. А за ремонти трябва да си плащат съобрасно собствеността , идеални части от общите части. За Витоша дали пеш, с автобус е профанизирано! Ако не е така тогава защо ако партентите етажи са си изключили парното, пак плащат общи части -наречени сградна инсталация.
Номерът с чипове и други умни устройства е риск. Чупят, повреждат вратите,местата за чекиране! Язък за парите! Знаете манталитета на Вуте !
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 476
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: Спрян асансьор

Мнениеот emelan » 22 Фев 2018, 11:29

Благодаря за мнението!
Не, че съм сугласна с него, но оценявам времето отделено за въпроси, които ме интересуват.
То това, което казвате си е чиста проба социалистическо общежитие. Защо? Ами защото там колективът определя правилата.
Един блок, преди да е етажна собственост, е съсобственост и всеки отделен собственик има права.
Хайде кажете какви права има партера?
Той се задължава от всичките етажи над него да прави и изпълнява това, което е изгодно за тях.
Може ли собственик на партера да защити своите интереси??? НЕ!
Тогава за какво говорим?
Една жена на 83 години с тежък диабет, един куп болести, с инсулт и мижава пенсия студува, за да може да си купува лекарствата. На никой не му пука, че тази жена не ползва нито стълбище, нито асансьор, нито парно... НО Е ЗАДЪЛЖЕНА ДА ПЛАЩА. а какво? Тя потребител ли е на услугата асансьор и парно? Не е, но ако тя не плаща, фирмаджиите на горните етажи ще трябва да с бръкнат повече за да си платят ущта да мат парно.
Нормално - щом ползваш нещо, плащаш. И никой не е дльжен да тим поема транспортните разходи, каквито представляват топлинната енергия, отдавана на сградна инсталация.
Ако асансьорите не се ползват, ще има ли поддръжка, електроенергия, ремонти... нещо ще се повреди ли??? НЕ! Но!!! тази женица трябва и за асансьор да плаща, защото млади хора с големи пари се правят на стриктно спазващи закони от комунистическо време. Всеки гледа да прецака другите.
А най-прецакани си остават точно такива хора като тази женица о0т партера...
В конституцията пише, че всеки може да се ползва от правата си, но без да нарушава правата на останалите.
Живущите в блока съсобственици имат право да си ползват услуги и стоки и зяа си ги плащат.
Други от живущите съсобственици имат право да не желаят да ползват тези стоки и услуги и да не заплащат за тях.
Да, ама не!
Типичен тоталитаризъм в действие - това е законодателството за съсобствеността, наречена ЕС.
Задължение на съсобствениците по ЗУЕС (едно от тях) е да спазват морала, да не го нарушават.
Това, че принуждаваш изнемогваши хора да ти помагат в разноските по по-високия ти стандарт на живот, МОРАЛНО ЛИ Е???
Браво на ромите - те са гражданското общество в България!!!
Останалите сме...
Е, както са тръгнали нещата, с този начин на мислене, ще дойде и нашият ред...
Не мислите ли?

ПП Информирайте се как се образуват цените... много ще помогне да се осъзнаят някои неща.

Благодаря!
С уважение.
emelan
Младши потребител
 
Мнения: 99
Регистриран на: 23 Май 2016, 22:50

Re: Спрян асансьор

Мнениеот pitasht » 06 Мар 2018, 12:55

Не съм съгласна с последното. ЕС задължава в голяма степен хората. Този който се е съгласил да живее в ЕС още в самото начало е бил наясно че има съсобственост на части от сградата и трябва да приема решенията на ОС, пък бил той и беден или безпаричен.
На който не му изнася една къщичка на село и виж как всичко сам ще си плащаш и то в пъти над ЕС. Един ремонт даже на покрива ще ти стъпи в пъти над този на ЕС.
Аз живея в къща и само смяната на 10-20 керемиди няколко капака и др дреболии ми струва колкото платената идеална част на ремонта на покрива в сградата където ми се помещава офиса.
първо тези които живеят в кооперации са си купили жилищата тоно с идеята да минават тънко в този вид ремонти, занемаряват си общите части, пък после почват да хленчат за това и онова.
Да не говорим че наскоро научих че в Перник плащали за топло зимата колкото ние не плащаме за ток зимата и то при положение че се топлим на пелети.
Така че всеки си прави сметката добре и преценява къде и как ще живее и стига мрънканици. Като не ти изнася продаваш апартамента и на село - да те видя как се топли селска къща и как се ремонтират прогнили покриви там.
pitasht
Активен потребител
 
Мнения: 1346
Регистриран на: 19 Май 2006, 09:18

Re: Спрян асансьор

Мнениеот jhoro » 07 Мар 2018, 12:45

pitasht написа:Не съм съгласна с последното. ЕС задължава в голяма степен хората. Този който се е съгласил да живее в ЕС още в самото начало е бил наясно че има съсобственост на части от сградата и трябва да приема решенията на ОС, пък бил той и беден или безпаричен.
На който не му изнася една къщичка на село и виж как всичко сам ще си плащаш и то в пъти над ЕС. Един ремонт даже на покрива ще ти стъпи в пъти над този на ЕС.
Аз живея в къща и само смяната на 10-20 керемиди няколко капака и др дреболии ми струва колкото платената идеална част на ремонта на покрива в сградата където ми се помещава офиса.
първо тези които живеят в кооперации са си купили жилищата тоно с идеята да минават тънко в този вид ремонти, занемаряват си общите части, пък после почват да хленчат за това и онова.
Да не говорим че наскоро научих че в Перник плащали за топло зимата колкото ние не плащаме за ток зимата и то при положение че се топлим на пелети.
Така че всеки си прави сметката добре и преценява къде и как ще живее и стига мрънканици. Като не ти изнася продаваш апартамента и на село - да те видя как се топли селска къща и как се ремонтират прогнили покриви там.

И сте прав, и не сте прав!!! Както винаги. Защото палачинката винаги има две страни.

Като начало - един лесен въпрос:
- Вие, всяка сутрин ли решавате, дали ще живеете в ЕС или в самостоятелна сграда (къща)?
Че нали повечето обитатели на ЕС живеят там от 20, 30, 40, 50 ... години? За това време нещата са се променяли - при част от тях - много пъти.
Казвате - „избор“. На практика няма такъв (пълен и свободен). Че аз - една баничка да реша да си купя от близкото павилионче, пак има условности. Я павилиона няма да работи, я баничките ще са свършили или майстора ще е бил махмурлия и няма да приличат на нищо...

Още много може да се напише, но ще се огранича до:
„Преди да започнеш да съдиш някого - вземи неговите обувки, мини по неговия път, пробвай неговите сълзи, усети неговата болка и като се спънеш във всеки камък на пътя, в който той се е спънал... чак тогава можеш да му кажеш, как да живее живота си!“
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Следваща

Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта


cron