начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Уведомление за инвестиционно предложение

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Уведомление за инвестиционно предложение

Мнениеот zdravka_ivanova » 04 Яну 2018, 17:20

Закупихме парцел в регулацията на град Бургас със желанието да си построим къща за живеене на един етаж. В момента сме на етап архитектурен проект. Архитекта с който сме избрали да работим ни уведоми че, за подаване на документите за разрешение за строеж към Общината, ще е необходим документ от РИОСВ. Подва ни нужната бланка - на която е обозначено че е: Приложение 5 към чл.4 ал. 1 Ново - ДВ, бр. 12 от 2016г., в сила от 12.02.2016г.
Не е уточнено към кой закон е приложението - най вероятно е към ЗООС, но там чл. 4 няма алинеи.
В резюмето на предложението е уточнено, че се отнася за производствена дейност, съгласно Приложение 1 или Приложение 2 към ЗООС. Видно е че, сграда за жилищно строителство не попада в изискванията на съответните приложения 1 и 2.
Въпросите ми са: - нужно ли е при строеж на жилищна сграда да се иска разрешение от РИОСВ?
Адекватно ли е такова изискване за подаване на Уведемление за инвестиционо предложение?
Възможно ли е да Община Бургас да ми откаже издаване на разрешение за строеж, ако липсва такова съгласуване с РИОСВ?
zdravka_ivanova
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 04 Яну 2018, 15:35

Re: Уведомление за инвестиционно предложение

Мнениеот probcho » 04 Яну 2018, 22:35

zdravka_ivanova написа:Въпросите ми са: - нужно ли е при строеж на жилищна сграда да се иска разрешение от РИОСВ?

Принципно - да. Но също така може да зависи и от това в каква зона или защитена територия попада строежа.
zdravka_ivanova написа:Адекватно ли е такова изискване за подаване на Уведемление за инвестиционо предложение?

Адекватно - не знам. Но сигурна ли сте, че става въпрос за "предложение"? Възможно ли е да е "намерение"? Може би трябва да се вземе под внимание и това че влязлото в сила решение по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) или решението, с което е преценено да не се извършва ОВОС, ....................., е приложение, неразделна част от разрешението за строеж.
zdravka_ivanova написа:Възможно ли е да Община Бургас да ми откаже издаване на разрешение за строеж, ако липсва такова съгласуване с РИОСВ?

Възможно ли е .... за издаване на разрешение за строеж - не. Но за одобряване и съгласуване на инвестиционните проекти, които служат за издаване на разрешението - да.
Но... Въпросите ми са:
- защо задавате въпросите си тук, а не на архитекта Ви?
- защо не се информирахте направо от съответната РИОСВ?
- защо не питахте общината за техните изисквания?
probcho
Потребител
 
Мнения: 995
Регистриран на: 27 Яну 2010, 22:55

Re: Уведомление за инвестиционно предложение

Мнениеот zdravka_ivanova » 05 Яну 2018, 21:39

Благодаря за отговора. Той .. ми помогна да погледна на казуса от малко по различна гледна точка.
Не съм юрист и именно затова публикувам въпроса си тук.
Положих доста усилия да изчета ЗООС и някои от наредбите. И колкото по четях, толкова повече се уверявах, че искането на Община Бургас, не е в съответствие с нормативната уредба.
А изискването е: - да се пусне съобщение във месната преса и същото съобщение да се подаде до Община Бургас. В РИОСВ се подава попълнено Приложение № 5 към чл. 4, ал. 1
(Ново - ДВ, бр. 12 от 2016 г., в сила от 12.02.2016 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 3 от 2018 г.) УВЕДОМЛЕНИЕ за инвестиционно предложение, съгласно НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ОЦЕНКА НА ВЪЗДЕЙСТВИЕТО ВЪРХУ ОКОЛНАТА СРЕДА (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 3 ОТ 2006 Г.)
Архитекта е убеден, че това изискване е напълно ненужно и че, се е наложило поради месни интереси на Общината.
Парцела който сме закупили се намира в квартал "Банево" - което не е защитена територия.

Надявах се - в отговор да се включи лице компетентно по казуса, - УВЕДОМЛЕНИЕ за инвестиционно предложение, съгласно НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ОЦЕНКА НА ВЪЗДЕЙСТВИЕТО ВЪРХУ ОКОЛНАТА СРЕДА (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 3 ОТ 2006 Г.) - относно строеж на ЖИЛИЩНА СГРАДА - най обикновена къщурка, в квартал / бивше село Банево, все още с кокошки и кози в дворовете/, или юрист с опит в областта на ЗООС.
zdravka_ivanova
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 04 Яну 2018, 15:35

Re: Уведомление за инвестиционно предложение

Мнениеот probcho » 05 Яну 2018, 22:40

zdravka_ivanova написа:Надявах се - в отговор да се включи лице компетентно по казуса, - УВЕДОМЛЕНИЕ за инвестиционно предложение, съгласно НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ОЦЕНКА НА ВЪЗДЕЙСТВИЕТО ВЪРХУ ОКОЛНАТА СРЕДА (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 3 ОТ 2006 Г.) - относно строеж на ЖИЛИЩНА СГРАДА - най обикновена къщурка, в квартал / бивше село Банево, все още с кокошки и кози в дворовете/, или юрист с опит в областта на ЗООС.

Извинявам се, че не съм компетентното лице по "казуса". Но колкото повече пишете толкова повече си мисля, че сте сбъркали форума. Или може би в раздел "Строителство и регулация" се разглеждат казуси по ЗУТ [във Вашият случай ЗУЧК] и ЗКИР. Силно притесняващото Ви уведомление не представлява интерес. От значение за издаването на РС е решението или становището на РИОСВ. Ако забелязвате в предишния ми пост посочих, че наличието му е неразделна част от издаденото РС. Това становище обхваща не само ЗООС, но и ЗБР и евентуални други специални закони.
Може би трябва да спра до тук. Все пак не съм юрист. Пък и търсите юридически съвет, ама за него като отидете при него, ще трябва да си платите.
Стискам Ви палци.
Всичко добро.
probcho
Потребител
 
Мнения: 995
Регистриран на: 27 Яну 2010, 22:55

Re: Уведомление за инвестиционно предложение

Мнениеот hristinav » 16 Яну 2018, 16:39

http://www.moew.government.bg/static/me ... yavane.pdf

вижте това писмо на МОСВ и по точно т.I.2
hristinav
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 16 Яну 2018, 16:34


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта


cron