начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

АКТ за не представяне на лична карта

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


АКТ за не представяне на лична карта

Мнениеот dijei » 06 Фев 2018, 13:39

Здравейте. Вчера ми писаха акт за не носене на лична карта, като бях пасажер в автомобил на 100 метра от вкъщи. Въпроса ми е следния, може ли по някаква точка да отпадне тоя акт при положение че им предложих да отида си взема личните документи от вкъщи и ако искат да ме придружат, или поне да се намали размера от 50лв.
dijei
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 06 Фев 2018, 13:33

Re: АКТ за не представяне на лична карта

Мнениеот doondie » 06 Фев 2018, 14:17

Здрав да си и ти! :)

1. Защо не си си носил ЛК?
2. А шофьорска книжка имаше ли в теб? Щом ЛК не си имал, едва ли и СУМПС ще си носил, но все пак да питам.
3. В акта писал ли си някакво възражение?
4. Работиш ли? Друг път глобяван ли си за подобно нарушение?
Как се случи, че ти поискаха ЛК? При случайна проверка на автомобила, в който си се возил?
Глобата е от 50 до 300 лв, така че 50 е минимумът.
Вариант за отпадане има, но е въпрос на късмет и човешко отношение от страна на Началника на РПУ-то. Може и да ти наложи "глоба по квитанция до 20 лв." И двата варианта са на основание чл. 82 от ЗБЛД.

Според мен най-добре още утре подай възражение срещу акта до Началника на РПУ. А какво ще напишеш в него зависи от отговорите на въпросите ми по-горе.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 529
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: АКТ за не представяне на лична карта

Мнениеот dijei » 06 Фев 2018, 15:11

1 и 2 Нямах никакви документи
3. Не съм писал никакви възражения
4. Да работя. За такова нарушение нямам глоба имам само за ПТП. Спряха ни при случайна проверка.
Ако мога да се размина само със квитанция за 20 лв ще е супер.
Благодаря ви за бързата реакция.
dijei
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 06 Фев 2018, 13:33

Re: АКТ за не представяне на лична карта

Мнениеот doondie » 06 Фев 2018, 16:12

Аз продължавам на "ти" обаче. :)

А какво точно пише в акта?
"Не представя документ за самоличност. Нарушава чл. 6 от ЗБЛД" или?
По лична карта живееш на адреса, до който са те проверили ли, т.е. можеш да докажеш, че се е случило "на 100 м" от вас? Съответно в каква посока сте се движели - към или от вас? А за кой град говорим, съответно доходите ти можеш ли да ги категоризираш като високи?

Имаш три варианта според мен - 1) да подадеш писмено възражение срещу акта в РПУ-то, след което да обажалваш наказателното постановление (глобата) в районния съд (безплатно е), ако издадат такова, а те най-вероятно ще издадат, иначе нямаше да си прави полицаят труда да пише акт, ако смяташе, че началникът му ще го отмени, 2) да оставиш нещата така и после да обжалваш направо НП, ако или по-скоро когато излезе или 3) да не правиш абсолютно нищо, а да си платиш глобата и да забравиш.

Аз бих избрал вариант 1, тъй като най-малкото имам право по закон да депозирам допълнителни възражения в тридневен срок, съответно ако АНО не вземе отношение по тях, ще имам още един аргумент да се боря срещу глобата. Разбира се, може и да решиш да не пишеш възражения и да се надяваш, че Началникът на РПУ ще прецени, че нарушението е маловажно и да прекрати производството или да наложи глоба до 20 лв. На мен не ми се вярва да го направи обаче. При всяко положение на теб не ти струва нищо да обжалваш глобата пред районния съд, а после и пред административния, ако се наложи.

Аз специално си държа дебитната карта и личната карта на едно място, заедно с шофьорската книжка, така че ако отивам до магазина (т.е. ще ми трябват пари), взимам и трите, ако отивам до пощата за препоръчано писмо (ще ми трябва ЛК (или СУМПС)), взимам и трите, ако отивам на село с колата (ще ми трябва СУМПС), взимам и трите. Възможно е да изляза и без документи - нарочно или понеже съм ги забравил. Примерно отивам на гости у мама пеша или до магазина с пари в брой. Ако ме проверят и ми напишат акт, ще е с основание. Което не значи, че непременно трябва да ме глобяват за нещо толкова незначително.

В твоя случай можеш да напишеш във възражението си следното, като съответно добавиш, каквото прецениш:
"Моля да прекратите административнонаказателното производство въз основа на чл. 82 от ЗБЛД.
Както обясних на полицейските служители, бях забравил личната си карта вкъщи, поради което се връщах с моя приятел/брат/колега да си я взема. Тъй като живея на 100 м от мястото, на което бях случайно проверен, предложих да отида и да си взема ЛК от вкъщи, но това ми бе отказано с неясни мотиви. Моля да вземете предвид и че не съм имал предишни нарушения от такъв характер."
Не мисля, че има полза от разтягане на локуми. То и няма какво повече да се каже в такава ситуация. Вече при евентуално обжалване пред съда можеш да използваш доходите си като аргумент, несъобразяването с възражението ти, както и липсата на каквито и да било зловредни последствия от твоето нарушение. Дори можеш и факта, че е можело да ти се издаде "глоба по квитанция до 20 лв" предвид маловажността на нарушението, да използваш като аргумент. Дори едно от тези да приеме съдът за основателно и глобата ще бъде отменена.

Ето едно случайно дело, което ми излезе при гугъл-търсене:
Решение № 590 от 11.11.2016 г. на РС - Габрово по НАХД № 1364/2016 г.
В този случай става дума за трудноподвижен пенсионер, но е показателно как АНО не се е съобразил с положението на човека, нито със "степента на обществена опасност" на нарушението. Ако питаш мен, изгубването на ЛК и СУМПС е по-сериозно от неносенето им. Въпреки това съдът, макар и първоинстанционен, е приел, че нарушението е маловажно, така че има вероятност да успееш и ти.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 529
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: АКТ за не представяне на лична карта

Мнениеот dijei » 06 Фев 2018, 18:43

Пише че съм нарушил чл.6 от ЗБЛД
Описано е посоката ми на движение която е към вкъщи, става дума за Русе.
Мисля да заложа на първия вариант, да отида утре да попълня едно възражение и да видим какво ще стане.
След като изявя възражение, кога ще получа наказателното постановление и как ще ме уведомят.
Тъпото е че и преди са ме спирали като шофьор без документи и момчетата само ме чукнаха в системата и видяха че нямам нарушения и други актове и ми съставиха фиш за 20 лв. А пък сега като пасажер 50 лв( то по-добре да карам тогава :) )
dijei
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 06 Фев 2018, 13:33

Re: АКТ за не представяне на лична карта

Мнениеот doondie » 06 Фев 2018, 20:43

dijei написа:Тъпото е че и преди са ме спирали като шофьор без документи и момчетата само ме чукнаха в системата и видяха че нямам нарушения и други актове и ми съставиха фиш за 20 лв.
Е-е, ти си рецидивист! :D

Цитирай описанието на фактическата обстановка според акта, де. Важно е какво и как са написали. Може да се спори дали умишлено си нарушил закона, поради небрежност или не си имал възможност да си докажеш самоличността, въпреки че си имал желанието да го направиш. В закона не пише, че трябва на секундата да си докажеш самоличността.

Преди колко време е издаден този фиш? Това усложнява нещата, но карай - "нарушението" не е такова, че реално да заслужава глоба равна на 10% от минималната работна заплата. Имаш право да обжалваш, и то безплатно. Най-много да не спечелиш, случва се.

Аз имам книжка от 2005 г. За 11+ години имах няколко часа опит зад волана. :( От юли м.г. шофирам по 50-150 км седмично. Съответно август ми написаха първия акт. :x Обжалвам го все още. Ако ти е интересно, можеш да прочетеш тук:
Не съм се бил явил на делото, казва районният съд
Защо го казвам? :) Просто и аз бях в неведение дотогава - какво и как става.
Възражението си го пишеш сам в свободен текст и го носиш на наказващия орган. Съответно да ти дадат входящ номер. Направи си едно копие и за теб, макар че те го пращат после до РС, но за всеки случай.
НП ще ти пратят, след като го издадат. По принцип до 1 месец се издава и ти пращат препис на адреса, посочен в акта. Можеш да ги уведомиш за промяна в адреса. Аз го направих, но дори не са го прочели. След като получиш преписа, имаш 7 дни да обжалваш.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 529
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: АКТ за не представяне на лична карта

Мнениеот jhoro » 07 Фев 2018, 18:20

doondie - много надълго се обяснявате. В закона си пише:
Чл. 6. Гражданите са длъжни при поискване от компетентните длъжностни лица, определени със закон, да удостоверят своята самоличност.

Знам случаи, в които - в една сграда, на първия етаж търговски обект, а втория - жилищен. На собственика и на двете е съставен акт, защото ЛК му е на втория етаж. Тоест - не е в него!
А тук става дума за 100 метра, на улицата ...
Dura lex, sed lex!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: АКТ за не представяне на лична карта

Мнениеот vincent » 12 Яну 2020, 13:11

Здравейте,
Вчера и аз се сдобих с акт по чл. 6 ЗБЛД.
Полицаите бяха много любезни. Накрая споменаха нещо за евентуална глоба, евентуално... смотаха там нещо само откъсъчно чух думата глоба. Това разбира се ми го казаха след като в акта писах че нямам възражения. Прегледах нещата в интернет и то в законаа ясно си пише 50-300лв. Реално ако шефът на РПУ-то не ми лепне глоба ще наруши закона. Незнам защо те се изразиха полвинчато за това или поне аз това чух. Един вид ще получиш глоба само ако шефа не в настроение, нещо такова.

Дали може да ми помогнете с информация по тези точки:

1. Къде и след колко време мога да разбера каква е глобата. В РПУ-то то ли се плаща?
2. Това че са ме проверили в РПУ-то и всичко е ок дали значи че не ми висят и фишове към КАТ, миналата годинина Март и Юли май ме снимаха, за сега нямам нищо.
3. Дали за глобата пращат известие по пощата. По ЛК се водя на предишен адрес, който не обитавам вече не искам да ги безпокоят хората с такава кореспонденция, а и да им давам повод евентуално да се оплакват в МВР, че не съм си сменил адреса.
4. Има ли някакъв смисъл да обжалвам акта - писъл съм че нямам възражения. На някои дали му е паднал в съда.
vincent
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 12 Яну 2020, 01:55

Re: АКТ за не представяне на лична карта

Мнениеот advocatusdiaboli » 12 Яну 2020, 21:33

vincent написа:1. Къде и след колко време мога да разбера каква е глобата. В РПУ-то то ли се плаща?

Въз основа на съставения акт се издава наказателно постановление и с него се налага глобата. Какъв е нейният размер ще зависи от много фактори като напр. поредност на нарушението, обстоятелства, при които се е случило, Вашето поведение при съставяне на акта и много други.
Плащането може да стане на каса, по банков път. Струва ми се, че можеше дори чрез EasyPay да се плати.

vincent написа:2. Това че са ме проверили в РПУ-то и всичко е ок дали значи че не ми висят и фишове към КАТ, миналата годинина Март и Юли май ме снимаха, за сега нямам нищо.

Дали имате висящи нарушения в КАТ, можете да проверите тук.

vincent написа:3. Дали за глобата пращат известие по пощата. По ЛК се водя на предишен адрес, който не обитавам вече не искам да ги безпокоят хората с такава кореспонденция, а и да им давам повод евентуално да се оплакват в МВР, че не съм си сменил адреса.

Наказателното постановление се праща до постоянния Ви адрес. Ако не искате да Ви се изпраща кореспонденция там, можете да си пуснете една молба до началника на съответното РУ на МВР, че адресът Ви за кореспонденция е друг и желаете да получавате писмата си на него.

vincent написа:4. Има ли някакъв смисъл да обжалвам акта - писъл съм че нямам възражения. На някои дали му е паднал в съда.

В тридневен срок от получаване на акта, можете да подадете писмено възражение, независимо, че в самия акт сте написал, че нямате възражения. Можете да претендирате и за неналагане на наказание, поради малозначителност на деянието. Ако все пак бъде издадено наказателно постановление, с което се налага глоба в определен размер, ако е твърде висока може да се иска намаляване. За наказателното постановление също се отнася това, че пред съда може да се иска глобата да отпадне, поради малозначителност на деянието. До колко има смисъл, обаче, да обжалвате, както казах по - горе зависи от обстоятелствата, които е добре да бъдат преценени от специалист.
"Правото е изкуството да се създава равенство и справедливост, а адвокатът е техен закрилник от незапомнени времена до днес".

https://www.petkovalegal.com/author/fifoza/
advocatusdiaboli
Младши потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 29 Авг 2019, 11:07


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 24 госта


cron