начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Наказателно постановление, срок

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Наказателно постановление, срок

Мнениеот v_najdenov » 23 Фев 2018, 11:49

Здравейте!
Зная, че наказателно постановление, което в срок от 6 месеца не е издадено, отпада в съда. Имам приятел със следния случай. Две седмици преди изтичането на 6-те месеца, получава известие по пощата за препоръчано писмо, което естествено няма да вземе. След 20 дни, писмото ще бъде върнато на подателя. Ще последва повторно изпращане. Тогава вече ще отиде и ще си вземе постановлението, но 6-те месеца ще са изтекли. При обжалването ще може ли да претендира за отпадане на НП, поради изтекъл 6 месечен срок?
Благодаря ви предвариелно за оговора!
Валентин
v_najdenov
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 23 Фев 2018, 11:36

Re: Наказателно постановление, срок

Мнениеот bliznaci1986 » 23 Фев 2018, 12:45

Според мен отговора на въпроса е не поради това, че въпросния шестмесечен срок би следвало да касае издаването, а не връчването на Наказателното постановление, съгл. чл. 34, ал. 3 ЗАНН -
- Образуваното административнонаказателно производство се прекратява, ако не е издадено наказателно постановление в шестмесечен срок от съставянето на акта.

Моля и за други коментари.
bliznaci1986
Младши потребител
 
Мнения: 58
Регистриран на: 05 Сеп 2016, 21:49

Re: Наказателно постановление, срок

Мнениеот doondie » 23 Фев 2018, 14:46

И според мен няма да бъде отменено заради неспазен срок за издаване, тъй като връчването има само отношение към началото на срока за обжалване. Нещо повече, ако приятелят ти не си вземе писмото, ще възникне въпросът защо не е изпълнил задължението си да уведоми наказващия орган за промяна в адреса за кореспонденция. За да има шанс при обжалване, трябва да се ползват сериозни доводи. Неспазването на срока за издаване също е сериозен довод, но в случая НП вече е издадено, но просто не е връчено.

За какво е глобата? Какво пише дословно в акта, съответно какво пише в НП? На коя дата е издаден всеки документ? Неговата версия за събитията каква е? Свидетели има ли?
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 529
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Наказателно постановление, срок

Мнениеот v_najdenov » 24 Фев 2018, 20:34

doondie написа:И според мен няма да бъде отменено заради неспазен срок за издаване, тъй като връчването има само отношение към началото на срока за обжалване. Нещо повече, ако приятелят ти не си вземе писмото, ще възникне въпросът защо не е изпълнил задължението си да уведоми наказващия орган за промяна в адреса за кореспонденция. За да има шанс при обжалване, трябва да се ползват сериозни доводи. Неспазването на срока за издаване също е сериозен довод, но в случая НП вече е издадено, но просто не е връчено.
За какво е глобата? Какво пише дословно в акта, съответно какво пише в НП? На коя дата е издаден всеки документ? Неговата версия за събитията каква е? Свидетели има ли?


Първо благодаря ви за отговорите!
Сега с малко повече пояснения. Известието му за писмо от пощата, съвсем нескопосано е написано върху къс от бял лист /явно не са имали бланки/ и е пъхнато в пощенската му кутия. Аз на негово място дори нямаше да разбера за това известие, понеже бъркайки в пощата, вадя рекламните материали и ги изхвърлям в общата кофа предназначена за рекламни боклуци. Човек ако не очаква нещо от някъде, не би се досетил, че това е пощенско известие. Считайки, че не е получил нищо, в случая той е решил да не отиде да получи НП на този етап. След като върнат плика, ще последва ново изпращане, вероятно чрез сериозна куриерска фирма и срещу подпис. Тогава ще види в какво го обвиняват, каква е глобата и ще обжалваме в 7 дневен срок. Като не става поради издаване след изтичане на 6 месечния срок, имаме друга идея. Такова връчване на известие ми изглежда несериозно и се надявам, че повторното ще бъде направено както трябва и ще последва обжалване. Въщност, подхвърлянето на известие в кутията, означава ли връчване, след като е с обратна разписка? Много ми е интересно ако някоя институция забрави да издаде НП в срок и се сети след 1 или 2 години, каква дата на издаване би поставила на постановлението, за да бъде издадено в изисквания 6 месечен срок. Сетили са се в последния месец, явно за да не изпуснат срока. А можеха да го направят много преди това. Момчето мислеше, че му се е разминало, но за съжаление, не би.
doondie, за съжаление, не мога да публикувам публично повече детайли, поради опасенията, че обвинителя също може да чете.
Отново благдаря!
Хубави почивни дни!
v_najdenov
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 23 Фев 2018, 11:36

Re: Наказателно постановление, срок

Мнениеот Gacony » 25 Фев 2018, 10:34

Уважаеми Г-не,
Аз минах по подобна процедура и имам впечатления от подобен казус.
Позволете да ви задам следния въпрос:
1. Как разбрахте, че въпросното известие е свързано с НП, за което говорите?
Как разбрахте кой е подателя? В пощенски клон ли или където и да е проверихте? Обикновено подателя не се споменава, а се разбира при получаване на писмо, колет или каквото е то.
Не мисля, че "връчено" писмо по начина по който описване, се счита за връчено. След като става дума за писмо с обратна разписка, то едва ли се връчва така. Сложи му известието в пощенската кутия, пък той дали ще я отвори или не и кога........ Да не би да има закон който задължава всеки един да си отваря пощенската кутия, ежедневно или периодично? Звучи ми несериозно.
Предпочитам надпис 'Вход забранен" вместо "Изход няма".
Gacony
Младши потребител
 
Мнения: 54
Регистриран на: 19 Фев 2007, 21:48
Местоположение: София

Re: Наказателно постановление, срок

Мнениеот doondie » 26 Фев 2018, 07:14

Фишове за превишена скорост например се получават понякога половин-една година след заснемане на нарушението. Въпреки това те са си напълно редовни. Дата на издаване =/= дата на връчване. Вече могат и на място полицаите да връчват неплатени стари фишове. Ако не платиш на място, ти взимат книжката, докато си платиш глобите.

С обратна разписка означава, че се изисква подпис на лицето, че е получило пратката. Поканата за получаване на пратка не е "връчване." Ако не се поиска, пратката ще се върне на подателя с обяснение, че не е потърсена, след като е оставено известие. Съответно наказващият орган може да прецени, че не е успял да открие нарушителя, за да му връчи преписа от НП, и ще го счете за връчен. 1 седмица по-късно НП ще влезе в сила и глобата ще стане изискуема. При обжалване на по-късен етап при такива обстоятелства съдът ще очаква солидни обяснения от вас защо преписът не е получен, съответно може и да не признае правото на обжалване, т.е. да отхвърли жалбата като недопустима.

Ако институция "се сети" след 1 година, че не е издала НП, то тя следва изобщо да не издава такова на първо място, тъй като при обжалване то ще бъде анулирано, съответно може да им се искат пари за разходи. Парите за адвокат обикновено се признават за неимуществени вреди. Ако се спечели обжалването, после се завежда иск за покриване на въпросните вреди. От КЗП например на мен ми излязоха миналата година с наивното извинение, че не искат (не че не могат!) да санкционират мобилните оператори за нарушения, понеже после щели да плащат пари за адвокатите им. Т.е. те предварително са с нагласа, че ще загубят при обжалване. Пълен абсурд!

Питах за подробности, за да стане ясно каква е ситуацията и евентуално дали има основания да се обжалва поради пропуски или нарушения при съставянето на акта и НП. Имена и прочие не ме интересуват.

След като има акт, НП обикновено съдържа същата фактическа обстановка. Мен например ме глобиха, че не съм бил пропуснал пешеходци - в акта пише, че при приближаване към пешеходна пътека не съм пропуснал движещите се по нея пешеходци, съответно в НП дословно беше преписано същото, т.е. съм нарушил чл. 119, ал. 1 от ЗДвП. Реално обаче ситуацията беше различна - пред пешеходната пътека имаше спряло МПС (на полицате! хахаха), което вече е съвсем друго нарушение - по чл. 119, ал. 2 от ЗДвП, което предполага, че съм се движил с несъобразена скорост при заобикаляне на спряло МПС пред пешеходна пътека. На въпроса ми в съдебната зала към полицая дали съм се движел с несъобразена скорост, той най-нагло отговори, че нямало понятие за несъобразена скорост, което е пълно безумие, тъй като в самия закон има такъв термин, макар и не обяснен като в тълковен речник. Естествено, наказващият орган не си е направил труда да извърши проверка, а директно е издал глоба, без да му пука, че няма данни дори за един пешеходец, съответно записът от полицейската кола не беше представен в съда. Районният съд обаче потвърди глобата въпреки противоречащите си полицейски показания, затова обжалвах на втора инстанция. Сега чакам решението.
Не съм се бил явил на делото, казва районният съд
На всичкото отгоре, въпреки многобройните нарушения и при издаване на НП, и в решението на РС, представителят на прокуратурата най-безочливо изрази мнение за потвърждаване на първоинстанционното решение, без да даде и един аргумент. Не исках да се заяждам и да я питам дали изобщо ми е чела жалбата, понеже за пръв път се явявах на такова дело и бях малко като плъх в трици. Направих си обаче после труда да разгледам решенията на АдмС от по-рано този месец и навсякъде едно и също - когато става дума за глоба от КАТ, прокуратурата е на мнение, че трябва да се потвърдяло решението, без значение колко безумно може да е обвинението.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 529
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Наказателно постановление, срок

Мнениеот doenitz » 26 Фев 2018, 16:08

Когато се избягва връчването на НП е много възможно да се стигне до чл.58,ал.2 ЗАНН и да се смята за връчено, като се изпусне срока за обжалване.
А НП масово са пълни с грешки и е по-добър вариант да си го получи човек, и да си го жали, все ще се намери за какво :)
doenitz
Младши потребител
 
Мнения: 36
Регистриран на: 19 Май 2016, 11:25

Re: Наказателно постановление, срок

Мнениеот v_najdenov » 27 Фев 2018, 12:06

Благодаря за разясненията!
Задълбочавайки се в проблема на моя човек, започвам да се замислям да му предложа да си вземе НП, ако за такова става дума. Действително, той не знае за какво е известието, но предполага и изключва, че става дума за нещо друго. Нищо чудно да се стигне до чл.58,ал.2. Аз предпочитам да бъде връчен по реда на НПК чл.178 и следващите, но мен никой не ме пита.
Надявахме се да минат 6 месеца от издаванет на акта и евентуално отпадане, поради това, че не е връчен в този срок. Имам познат който твърди, че на брат му точно по този начин е отпаднало в съда НП, но е бил регистрирал и друг адрес на местоживеене /временен/. Мотивът в съда бил "Отпадане на НП, поради невръчване в 6 месечен срок". Не зная дали да му вярвам, а ми се иска да е така. Възможно ли е да казва истината? Ето в това искам да съм сигурен, за да зная какво да последва.
Хубав ден!
v_najdenov
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 23 Фев 2018, 11:36

Re: Наказателно постановление, срок

Мнениеот doondie » 27 Фев 2018, 16:41

v_najdenov написа:Мотивът в съда бил "Отпадане на НП, поради невръчване в 6 месечен срок". Не зная дали да му вярвам, а ми се иска да е така. Възможно ли е да казва истината?
Напълно е възможно да си вярва, но това не значи, че причината реално е тази, която той си мисли. Да ти каже номер и година на делото, както и кой съд го е гледал, за да се види каква реално е била ситуацията. Просто не мога да приема, че невръчването е било основание за отпадане. Има вероятност и районният съд да е отменил НП в следствие на грешна преценка. Затова има и втора инстанция, която да отхвърли това решение или да го потвърди като правилно и законосъобразно.

Както и си мислих, твоят приятел реално не е сигурен кой е подателят, но предполага, че е от въпросния АНО, тъй като не очаква препоръчана поща от другаде. С каква дата е издаден АУАН? Да отиде 2 дни след 6-те месеца. Или пък да отиде да каже, че е получил някакво известие и отива да провери кой е подателят, тъй като не очаква препоръчана поща. Или пък да изпрати някого да попита - те няма да му дадат писмото така или иначе. Просто не вярвам институция да има основание да го глоби и да пропусне да издаде глоба, с която да си попълни бюджета.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 529
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Наказателно постановление, срок

Мнениеот Gacony » 28 Фев 2018, 12:25

doenitz написа:Когато се избягва връчването на НП е много възможно да се стигне до чл.58,ал.2 ЗАНН и да се смята за връчено, като се изпусне срока за обжалване.
А НП масово са пълни с грешки и е по-добър вариант да си го получи човек, и да си го жали, все ще се намери за какво :)


Не може да се стигне до до чл.58,ал.2 ЗАНН, който гласи:
"Когато нарушителят или поискалият обезщетение не се намери на посочения от него адрес, а новият му адрес е неизвестен, наказващият орган отбелязва това върху наказателното постановление и то се счита за връчено от деня на отбелязването".
Лицето няма нов /неизвестен/ адрес, след като се подвизава само на този.
Ще го изпратят на АДВ-то и от там ще върнат наказателно постановление с придружващото писмо, понеже след като наказателното постановление не било потърсено, не съществува такава хипотеза "непотърсено" в ЗАНН и наказателното постановление не се счита за редовно връчено.
Gacony
Младши потребител
 
Мнения: 54
Регистриран на: 19 Фев 2007, 21:48
Местоположение: София

Re: Наказателно постановление, срок

Мнениеот n_ikito » 28 Фев 2018, 13:16

Ако е подписан АУАН и след това на посочения в акта адрес се изпрати НП с препоръчано писмо и се "върне" като непотърсено.....познай?
n_ikito
Потребител
 
Мнения: 982
Регистриран на: 31 Окт 2006, 19:33

Re: Наказателно постановление, срок

Мнениеот Gacony » 28 Фев 2018, 13:44

n_ikito написа:Ако е подписан АУАН и след това на посочения в акта адрес се изпрати НП с препоръчано писмо и се "върне" като непотърсено.....познай?


Така е, но се преполага, че когато говорим за препоръчаното писмо, трябва да има подпис на получателя. Как се решава спорът, когато последния каже "не съм получавал никакво известие"? И можем ли да говорим за "препоръчано" писмо, когато получателя не е ясно дали е получил известие? Ако говорим за транспорти фирми като Спиди, Е-конт и т.н., трябва да поставиш подпис за известието. А не зная "Български пощи" как уреждат получаването, ако става дума за тях. Слагат ти известие в дадена кутия, твоята или която и да е и казват: "Известихме го".
Gacony
Младши потребител
 
Мнения: 54
Регистриран на: 19 Фев 2007, 21:48
Местоположение: София

Re: Наказателно постановление, срок

Мнениеот n_ikito » 28 Фев 2018, 13:50

Опитайте се да 'вниквате' в прочетеното! "Непотърсено" , "не намерен на адреса" , какъв подпис ??????
n_ikito
Потребител
 
Мнения: 982
Регистриран на: 31 Окт 2006, 19:33

Re: Наказателно постановление, срок

Мнениеот Gacony » 28 Фев 2018, 14:58

n_ikito написа:Опитайте се да 'вниквате' в прочетеното! "Непотърсено" , "не намерен на адреса" , какъв подпис ??????


Вниквам, но не разбирам какво значи "не намерен на адреса", след като лицето живее на този адрес, а не на неизвестен адрес? Но въпреки всичко, ще се окажеш прав, понеже при връщане те ще решат, че след като си го получат обратно, НП се счита за връчено в същия ден и започва да тече 7 дневния срок за обжалване.
Предпочитам надпис 'Вход забранен" вместо "Изход няма".
Gacony
Младши потребител
 
Мнения: 54
Регистриран на: 19 Фев 2007, 21:48
Местоположение: София

Re: Наказателно постановление, срок

Мнениеот v_najdenov » 28 Фев 2018, 16:00

Ще предложа на моя човек да отиде в първата десетдневка да си получи НП и да обжалваме. След като 6 месечния срок се отнася до издаване на НП, а не връчване, няма никакъв смисъл да протакаме нещата. Мисля, че писмото в пощата се връща след 20 дни. Ще изпреварим събитията!
Благодаря на всички Ви!
Бяхте ни от полза във вземане на решението.
Хубав ден и много успехи!
v_najdenov
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 23 Фев 2018, 11:36

Re: Наказателно постановление, срок

Мнениеот doondie » 28 Фев 2018, 17:01

Gacony написа:Как се решава спорът, когато последния каже "не съм получавал никакво известие"?
Ако АНО не може да докаже, че е направил опити да открие нарушителя, и не е отбелязано дали и кога НП е получено, тогава се разглежда жалбата. Иди доказвай обаче, че от пощата са ти оставили хвърчащо листче като известие за пратка. Те ще отбележат, че не си открит на адреса, съответно не си потърсил писмото, и това ще е "доказателството," че е направен опит да бъдеш открит. Едва ли обаче съдът ще приеме само един опит, освен ако съседите не са казали, че не живееш там, съответно новият ти адрес е неизвестен. Ако и при втори опит не те открият, тогава го пишат "връчено" и след седмица то си влиза в сила.

v_najdenov написа:Ще предложа на моя човек да отиде в първата десетдневка да си получи НП и да обжалваме.
После кажи за какъв случай става дума и цитирай документите или качи копия, като заличиш личните данни. Изобщо да не те интересува кой можело да чете. Нали затова е раздел "Взаимопомощ."
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 529
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Наказателно постановление, срок

Мнениеот sevdelin » 24 Фев 2020, 13:05

Здравейте -

При издадено НП преди над 2 години, но никога не ми е било връчвано, мога ли да не го плащам, за да си взема книжката?

Благодаря
sevdelin
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 24 Фев 2020, 13:03


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 32 госта


cron