начало
Отборът на СУ „Св. Климент Охридски“ стигна до полуфинал в най-голямото състезание по космическо право Отборът на СУ „Св. Климент Охридски“ стигна до полуфинал в най-голямото състезание по космическо право

Наредба №2 от 2003 г. във връзка с некачествено строителство

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Наредба №2 от 2003 г. във връзка с некачествено строителство

Мнениеот amynka » 09 Май 2018, 14:08

Ако съм закупила имот от ЮЛ, и след време се проявят явни и скрити дефекти на имота, които възпрепятстват нормалното му ползване, към кого следва да предявя претенции за отстраняване на дефектите - към ЮЛ, от когото съм закупила имота, или към строителя на имота? Наредба №2/2003, за гаранционните срокове след въвеждане в експлоатация, касае ли мен пряко, като купувач на имота, или касае отношения между възложител и изпълнител на строителството само?

Фирмата, от която съм закупила имота, към датата на покупко-продажбата се явява съдружник на строителната фирма (инвеститор-изпълнител). Кой е длъжен да отстрани дефектите в закупения от мен имот? Продавача на имота или изпълнителя на строителството?
amynka
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 09 Май 2018, 08:57

Re: Наредба №2 от 2003 г. във връзка с некачествено строител

Мнениеот kalahan2008 » 10 Май 2018, 09:12

Вижте какво пише в договора, който сте сключили с продавача, вкл. и в предварителния договор.
Ако в него има задължение за построяване на сградата, трябва да насочите претенциите си за недостатъци към него, на основание чл. 265 ЗЗД. В чл. 265, ал. 3 ЗЗД изрично е посочен давностен 5-годишен срок за предявяване на претенциите за строителни работи.
Ако няма такова задължение, а само Ви прехвърля собствеността, претенцията Ви трябва да е на друго основание - продажба на вещ с недостатъци - чл. 193 и сл. ЗЗД.
Малко ми е странно, че търсите правен съвет в юридически портал, след като така нахулихте адвокатите в една друга тема. Хем имате негативно отношение към тях, хем искате съвет от тях. Подобно поведение обикновено се квалифицира като "наглост".
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 4181
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Наредба №2 от 2003 г. във връзка с некачествено строител

Мнениеот amynka » 10 Май 2018, 12:14

Благодаря, kalahan2008, за изчерпателното мнение по правния ми въпрос.


Обяснението за "наглостта" ми е много просто - нямам повече време и пари за губене, а това е форум - място за дискусия на правни теми, а не адвокатска кантора.
amynka
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 09 Май 2018, 08:57

Re: Наредба №2 от 2003 г. във връзка с некачествено строител

Мнениеот kalahan2008 » 10 Май 2018, 16:32

amynka написа:Обяснението за "наглостта" ми е много просто - нямам повече време и пари за губене, а това е форум - място за дискусия на правни теми, а не адвокатска кантора.

Именно защото това е правен форум, следва да спазвате общоприетите правила за етично поведение към участниците в него. Липсва каквато и да е нормална логика да обиждате именно хората, от които очаквате безплатен правен съвет. Доколкото в определението "кръвопийци" се вмествам и аз, моля да уточните дали ме смятате и мен за такъв или смятате, че съм едно прекрасно изключение, само защото Ви дадох безплатно правен съвет. Както Вие нямате пари за губене, така и ние нямаме време за губене с неблагодарни хора. Никой за нищо не Ви е длъжен - нито тук, нито в живота.
Съгласно Закона за адвокатурата адвокатът няма право да предоставя безплатно правни услуги, освен на материално затруднени лица (чл. 38, ал. 1, т. 3 ЗАдв). В противен случай подлежи на дисциплинарно наказание. Минималният размер на адвокатското възнаграждение съгласно Наредба № 1 от 09.07.2004 г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения за устна консултация е 30 лв., а за писмена консултация е 60 лв.
Не знам дали сте наясно с тези законови ограничения и дали нападате адвокатите само заради своето невежество, но е добре преди да раздавате обидни квалификации, да се снабдите по-обстойно с нужната информация.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 4181
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 госта


cron