начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Съдебна делба и искане за напускане на имота на съсобственик

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Съдебна делба и искане за напускане на имота на съсобственик

Мнениеот vannila » 18 Май 2018, 20:38

Здравейте!
Случаят ми е от много години назад - 2006г и вече реших да заведа дело за делба. Но докато чакам адвоката да ми сметне поне +- разходите, да се консултира /защото не е точно имотен такъв/ и да каже кога започваме, моля и за ваша помощ/съвети.
Семеен апартамент на моите родители, баща ми почина 2002г и станахме съсобственици с брат ми - той 1/6, аз 1/6 и майка ни 4/6. През 2006г майка ми ми прехвърли с покупко-продажба нейните 4/6 със запазено право на ползване. Същата година брат ми, който има апартамент закупен след брака му, беше изхвърлен от тях поради алкохолизъм и дойде да живее при мен и майка ми, а след месец аз се изнесох под наем и все още не живея в имота.
Освен, че всяка вечер е пиян и тормози майка ми, от 12 г не са плащани сметки - вода, парно, данъци. Когато се нанесе нямаше неплатени сметки.
Не желае да се изнася, и след поредния им скандал бях помолена от майка ми да направя всичко възможно да го изхвърля.
След среща с адвокат, реших да започвам дело за делба. Ще изискаме на СРС на напусне имота докато тече делото. Адвоката твърди, че имаме шанс.
Така ли е?
Каква такса ще платя- 4% в/у моите 5/6 или върху неговата 1/6?
Мога ли да претендирам за сметки? /той все още се води на адрес в неговия апартамент/
Мога ли да изискам нещо като пропуснати ползи за тези години, в които той го ползва, а аз не?
За мен варианта да стигне до публична продан по-добър ли е?
Предполагам няма да се явява на заседанията/делата, това ще ни попречи ли?

Благодаря ви предварително!
vannila
Младши потребител
 
Мнения: 28
Регистриран на: 04 Ное 2010, 23:56

Re: Съдебна делба и искане за напускане на имота на съсобств

Мнениеот propensity » 04 Сеп 2018, 00:43

Най-лесно би било вие и майка ви да изплатите 1/6 на брат ви след, което той да напусне имота, ако е съгласен да вземе пари и да си иде.

Изважданаето на някого от имот е сложна и бавна процедура, с която трябва да доказвате, че лицето няма право да го владее, че това право принадлежи на вас и прочие.

Ако вие сами сте напуснали имота и брат ви не ви възспира да го ползвате - нямате право да искате от него обезщетение, а и такова може да се поиска евентуално само с нотариална покана. Няма да ви признаят нищо за изманли години.

Ако тръгнете по делба, делата са общо взето две, събрани в едно. Фаза 1, по допускане на делбата и нейните квоти, фаза 2 - по практическото изнасяне на имота. Съдът ще ви нареди да платите на вещо лице да направии оценка на имота, на базата на което ще постанови решение, с което да го изнесе на пуб. продан.

Следва да сезирате ЧСИ (да му платите) и да се проведе проданта. Съдът ще ви иска 4% държавна такса в/у изготвената от вещото лице оценка.

Разходите, които ще платите по адвокати, дъражвни такси и чси са огромни. Най-лесно и евтино ще ви е да платите на брат ви да си прехвърли дела и да напусне. Ако това стои като вариант пред вас.
propensity
Потребител
 
Мнения: 448
Регистриран на: 04 Сеп 2018, 00:00
Местоположение: Аркутянски РС


Назад към Съсобственост и делба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 госта


cron