начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Помагало по теми за държавен изпит по гражданскоправни науки

В този форум можете да търсите и предоставяте лекции и др. материали


Помагало по теми за държавен изпит по гражданскоправни науки

Мнениеот hussar » 15 Май 2018, 12:21

На сайта на Нова Зевзда намерих помагало озаглавено "Теми за държавен изпит по гражданскоправни науки" на Георги Стефанов. Издадено е тази година и явно е актуално. Някой има ли впечатления от книгата?

http://www.novazvezda.com/details.php?id=3307
Аватар
hussar
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 18 Дек 2012, 14:14

Re: Помагало по теми за държавен изпит по гражданскоправни н

Мнениеот bvoykov » 19 Май 2018, 16:48

За материалноправната част мисля, че е авторът е достатъчно изчерпателен. По отношение на темите с търговскоправен елемент може и да има повече подробности, защото авторът все пак е титуляр на тази дисциплина, но като цяло е по-добър вариант за подготовка за държавния изпит от останалите предлагани учебници, поне това е моето мнение, с риск да му направя "реклама". В процесуалната част обаче може да не е достатъчно изчерпателен. Така съм чувал от мои колеги, а така и констатирах и аз, допълнително си помагах с учебника на Живко Сталев и другите редовни четива за гражданско процесуално право и граждански изпълнителен процес. Все пак, винаги четете заедно с нормативната уредба, то това няма нужда и от казване, би трябвало да е като инстинкт за всеки студент по право, особено за тези, които са пред държавни изпити. Може да срещнете някои печатни грешки като "минителнично поръчителство", вместо "менителнично", "ипотекирания кредитор" вместо "ипотекарния кредитор", но това не е толкова фатално. Има по-фатални, като например, че "поръчителят остава задължен и след падежа на главното задължение, ако кредиторът предяви иск срещу поръчителя в течение на 6 месеца", а по закон е малко по-различно - чл. 147, ал. 1, изр. 1 ЗЗД - "ако кредиторът е предявил иск против длъжника в течение на шест месеца". Аз други грешки от този "по-фатален вид" не съм констатирал, когато го ползвах на времето. Отваряйте си очите все пак, ползвайте закона, подхождайте критично към написаното, така се учи най-добре според мен.
Иначе като цяло е добро четиво, има и за авторското право и сродните му права, което е полезно, ако сте учили във ВУЗ, където тази дисциплина не се преподава. Имам като цяло положителни впечатления от този учебник. По-кратък е по съдържание от онези тритомни издания на Lawstore. За тях нищо не мога да кажа, защото не съм ги ползвал.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 522
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: Помагало по теми за държавен изпит по гражданскоправни н

Мнениеот hussar » 23 Май 2018, 10:42

Благоря Ви за изчерпателния отговор, колега!
Аватар
hussar
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 18 Дек 2012, 14:14

Re: Помагало по теми за държавен изпит по гражданскоправни н

Мнениеот dadee » 07 Ное 2018, 14:19

Благодаря! :D :D VIPCLUB888
dadee
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 15 Сеп 2016, 09:25


Назад към Лекции и материали


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 госта


cron