начало

България няма да иска временна дерогация на ЕКПЧ, засега България няма да иска временна дерогация на ЕКПЧ, засега

Въпрос относно делба по наследство

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Въпрос относно делба по наследство

Мнениеот bulqr4eto » 05 Юли 2018, 19:58

Бащата на жена ми почина при трудова злополука преди 4 години. Обаче човека е имал още едно дете (на 20 години), за което жена ми и майка й не са знаели. Нямал е брак с майката на това дете, няма и брак със майката на жена ми, но имат съжителство над 20 години. Всичко става въпрос за буксониера в Пловдив. Жена ми сегa има 25% майка й има 50% от този апартамент и лицето Дора също има 25% по данъчна оценка апартамента струва 26 000 лева. Жена ми и майка й са предложили на "извън брачното дете" да платят 8000 лева за дела й, но тя отказва тази цена и иска 15 000 лева, жена ми обаче не искат да продадат апартамента, защото в него живее тъщата. В момента "извън брачното" дете заплашва ако не й се плати дела щяла да заведе дело за делитба при условие, че през тези години те не са платили и 1 лев за този апартамент. Бихте ли казали дали има опасност апартамента да бъде пуснат на публична продажба при условие, че сме й предложили да й закупим дела за 8000 лева (при условие, че й се предлага повече за дела й от данъчната оценка). Мерси предварително.
bulqr4eto
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 05 Юли 2018, 19:53

Re: Въпрос относно делитба по наследство

Мнениеот ivan_lawyer » 05 Юли 2018, 21:34

Има нормален и ненормален вариант.

Нормалният - давате си на калпак пари.
Ненормалният - вписвате ограничена тежест на имота, ако може де.
Ненормалният вариант е обаче за адвокат един вид - като счетоводно е личен, невъзръщаем разход.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4807
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Въпрос относно делитба по наследство

Мнениеот lawchoice » 05 Юли 2018, 21:48

bulqr4eto написа:Бащата на жена ми почина при трудова злополука преди 4 години. Обаче човека е имал още едно дете (на 20 години), за което жена ми и майка й не са знаели. Нямал е брак с майката на това дете, няма и брак със майката на жена ми, но имат съжителство над 20 години. Всичко става въпрос за буксониера в Пловдив. Жена ми сегa има 25% майка й има 50% от този апартамент и лицето Дора също има 25% по данъчна оценка апартамента струва 26 000 лева. Жена ми и майка й са предложили на "извън брачното дете" да платят 8000 лева за дела й, но тя отказва тази цена и иска 15 000 лева, жена ми обаче не искат да продадат апартамента, защото в него живее тъщата. В момента "извън брачното" дете заплашва ако не й се плати дела щяла да заведе дело за делитба при условие, че през тези години те не са платили и 1 лев за този апартамент. Бихте ли казали дали има опасност апартамента да бъде пуснат на публична продажба при условие, че сме й предложили да й закупим дела за 8000 лева (при условие, че й се предлага повече за дела й от данъчната оценка). Мерси предварително.


Нормално е извънбрачното дете Дора да не е съгласно, след като сте си направили сметката без кръчмар!
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител
 
Мнения: 596
Регистриран на: 28 Дек 2014, 22:44

Re: Въпрос относно делитба по наследство

Мнениеот vili_spasova » 06 Юли 2018, 09:08

bulqr4eto написа:Бащата на жена ми почина при трудова злополука преди 4 години. Обаче човека е имал още едно дете (на 20 години), за което жена ми и майка й не са знаели. Нямал е брак с майката на това дете, няма и брак със майката на жена ми, но имат съжителство над 20 години. Всичко става въпрос за буксониера в Пловдив. Жена ми сегa има 25% майка й има 50% от този апартамент и лицето Дора също има 25% по данъчна оценка апартамента струва 26 000 лева. Жена ми и майка й са предложили на "извън брачното дете" да платят 8000 лева за дела й, но тя отказва тази цена и иска 15 000 лева, жена ми обаче не искат да продадат апартамента, защото в него живее тъщата. В момента "извън брачното" дете заплашва ако не й се плати дела щяла да заведе дело за делитба при условие, че през тези години те не са платили и 1 лев за този апартамент. Бихте ли казали дали има опасност апартамента да бъде пуснат на публична продажба при условие, че сме й предложили да й закупим дела за 8000 лева (при условие, че й се предлага повече за дела й от данъчната оценка). Мерси предварително."Нямал е брак с майката на това дете, няма и брак със майката на жена ми" - ама едното е извънбрачно, щото не е живял с майката, па другото щото е живял с майката го приравняваме към брачно.

Лицето Дора има право да заведе иск за съдебна делба като законен наследник, ако бащата я е припознал. Има право и да иска да се плати нейния дял и то по пазарни цени, а не по данъчна оценка. Според мен по - бързото и евтино решение е да направите доброволна делба. Съдебните делби продължават дълго във времето и са свързани с доста средства. Освен това за доброволната делба бихте се справили сами /прави се при нотариус/, а за съдебната задължително ще се нуждаете от адвокат.
http://www.audibg.com

Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител
 
Мнения: 734
Регистриран на: 05 Дек 2007, 16:16
Местоположение: София

Re: Въпрос относно делба по наследство

Мнениеот karanedeff » 06 Юли 2018, 12:12

bulqr4eto написа:Нямал е брак с майката на това дете, няма и брак със майката на жена ми


Нямал брак нито с едната майка нито с другата наследяват само децата - чл. 5 от ЗН по 1/2 ид.ч
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител
 
Мнения: 1232
Регистриран на: 30 Ное 2002, 17:20


Назад към Съсобственост и делба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


cron