начало

Съдът отмени отнемането на лиценза на „Еврофутбол“ Съдът отмени отнемането на лиценза на „Еврофутбол“

Въпрос относно делба по наследство

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Въпрос относно делба по наследство

Мнениеот bulqr4eto » 05 Юли 2018, 19:58

Бащата на жена ми почина при трудова злополука преди 4 години. Обаче човека е имал още едно дете (на 20 години), за което жена ми и майка й не са знаели. Нямал е брак с майката на това дете, няма и брак със майката на жена ми, но имат съжителство над 20 години. Всичко става въпрос за буксониера в Пловдив. Жена ми сегa има 25% майка й има 50% от този апартамент и лицето Дора също има 25% по данъчна оценка апартамента струва 26 000 лева. Жена ми и майка й са предложили на "извън брачното дете" да платят 8000 лева за дела й, но тя отказва тази цена и иска 15 000 лева, жена ми обаче не искат да продадат апартамента, защото в него живее тъщата. В момента "извън брачното" дете заплашва ако не й се плати дела щяла да заведе дело за делитба при условие, че през тези години те не са платили и 1 лев за този апартамент. Бихте ли казали дали има опасност апартамента да бъде пуснат на публична продажба при условие, че сме й предложили да й закупим дела за 8000 лева (при условие, че й се предлага повече за дела й от данъчната оценка). Мерси предварително.
bulqr4eto
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 05 Юли 2018, 19:53

Re: Въпрос относно делитба по наследство

Мнениеот ivan_lawyer » 05 Юли 2018, 21:34

Има нормален и ненормален вариант.

Нормалният - давате си на калпак пари.
Ненормалният - вписвате ограничена тежест на имота, ако може де.
Ненормалният вариант е обаче за адвокат един вид - като счетоводно е личен, невъзръщаем разход.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4887
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Въпрос относно делитба по наследство

Мнениеот lawchoice » 05 Юли 2018, 21:48

bulqr4eto написа:Бащата на жена ми почина при трудова злополука преди 4 години. Обаче човека е имал още едно дете (на 20 години), за което жена ми и майка й не са знаели. Нямал е брак с майката на това дете, няма и брак със майката на жена ми, но имат съжителство над 20 години. Всичко става въпрос за буксониера в Пловдив. Жена ми сегa има 25% майка й има 50% от този апартамент и лицето Дора също има 25% по данъчна оценка апартамента струва 26 000 лева. Жена ми и майка й са предложили на "извън брачното дете" да платят 8000 лева за дела й, но тя отказва тази цена и иска 15 000 лева, жена ми обаче не искат да продадат апартамента, защото в него живее тъщата. В момента "извън брачното" дете заплашва ако не й се плати дела щяла да заведе дело за делитба при условие, че през тези години те не са платили и 1 лев за този апартамент. Бихте ли казали дали има опасност апартамента да бъде пуснат на публична продажба при условие, че сме й предложили да й закупим дела за 8000 лева (при условие, че й се предлага повече за дела й от данъчната оценка). Мерси предварително.


Нормално е извънбрачното дете Дора да не е съгласно, след като сте си направили сметката без кръчмар!
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител
 
Мнения: 645
Регистриран на: 28 Дек 2014, 22:44

Re: Въпрос относно делитба по наследство

Мнениеот vili_spasova » 06 Юли 2018, 09:08

bulqr4eto написа:Бащата на жена ми почина при трудова злополука преди 4 години. Обаче човека е имал още едно дете (на 20 години), за което жена ми и майка й не са знаели. Нямал е брак с майката на това дете, няма и брак със майката на жена ми, но имат съжителство над 20 години. Всичко става въпрос за буксониера в Пловдив. Жена ми сегa има 25% майка й има 50% от този апартамент и лицето Дора също има 25% по данъчна оценка апартамента струва 26 000 лева. Жена ми и майка й са предложили на "извън брачното дете" да платят 8000 лева за дела й, но тя отказва тази цена и иска 15 000 лева, жена ми обаче не искат да продадат апартамента, защото в него живее тъщата. В момента "извън брачното" дете заплашва ако не й се плати дела щяла да заведе дело за делитба при условие, че през тези години те не са платили и 1 лев за този апартамент. Бихте ли казали дали има опасност апартамента да бъде пуснат на публична продажба при условие, че сме й предложили да й закупим дела за 8000 лева (при условие, че й се предлага повече за дела й от данъчната оценка). Мерси предварително."Нямал е брак с майката на това дете, няма и брак със майката на жена ми" - ама едното е извънбрачно, щото не е живял с майката, па другото щото е живял с майката го приравняваме към брачно.

Лицето Дора има право да заведе иск за съдебна делба като законен наследник, ако бащата я е припознал. Има право и да иска да се плати нейния дял и то по пазарни цени, а не по данъчна оценка. Според мен по - бързото и евтино решение е да направите доброволна делба. Съдебните делби продължават дълго във времето и са свързани с доста средства. Освен това за доброволната делба бихте се справили сами /прави се при нотариус/, а за съдебната задължително ще се нуждаете от адвокат.
http://www.audibg.com

Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител
 
Мнения: 745
Регистриран на: 05 Дек 2007, 16:16
Местоположение: София

Re: Въпрос относно делба по наследство

Мнениеот karanedeff » 06 Юли 2018, 12:12

bulqr4eto написа:Нямал е брак с майката на това дете, няма и брак със майката на жена ми


Нямал брак нито с едната майка нито с другата наследяват само децата - чл. 5 от ЗН по 1/2 ид.ч
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител
 
Мнения: 1236
Регистриран на: 30 Ное 2002, 17:20


Назад към Съсобственост и делба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron