начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Данък върху доход от продажбата на разделен апартамент

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Данък върху доход от продажбата на разделен апартамент

Мнениеот novak1 » 25 Юли 2018, 20:17

Здравейте,
Изветстно ми е, че доходите придобити през календарната година от продажба на един недвижим жилищен имот, не подлежат на облагане с данък, ако той е бил моя собственост в продължение на повече от 3 години.
В случай, че притежавам апартамент повече от 3 години, след това го разделя на 2 по-малки с отделни партиди, акт 16, и всички документи за отделни обекти и реша да ги продам. В тази ситуация дължа ли данък върху доходите от продажбата да единия или два апартамента?
Благодаря предварително.
novak1
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 29 Яну 2010, 23:56

Re: Данък върху доход от продажбата на разделен апартамент

Мнениеот thebeast » 04 Авг 2018, 15:08

Ако продадете двата апартамента през различни години - няма да дължите данък върху доходите, а ако ги продадете през една и съща година ще дължите данък за продажбата на единия апартамент в случай, че не са изминали 5 години от придобиването на апартамента (преди разделянето му) и няма продадени или заменени други неземеделски и негорски недвижими имоти през съответната година.
thebeast
Потребител
 
Мнения: 481
Регистриран на: 09 Авг 2007, 11:56
Местоположение: Пловдив


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 14 госта


cron