начало

Изборът на нов ИВСС остава за следващия парламент Изборът на нов ИВСС остава за следващия парламент

Сънаследници - недопускане на ползване

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Сънаследници - недопускане на ползване

Мнениеот vidlondub » 08 Сеп 2018, 21:28

Моля за съвет. Дядо ми имаше полубрат, който почина преди няколко години. Този едноутробен брат е имал и родна сестра, починала много отдавна, която е оставила само един син. Баща ми също е единствен наследник на дядо ми. Разбрахме, че при двама сънаследници, апартаментът на чичото на баща ми по закон би се разделил м/у баща ми и братовчед му, който би получил два пъти повече. Стигаме до съд, защото братовчедът е декларирал апартамента, ползва го и не желае да предостави достъп или въобще да разговаря. Как може братовчедът на баща ми да оспори правото на баща ми в съда, ако законът е на наша страна? С какви доказателства трябва да се снабдим за едно такова дело, ако става въпрос за братя и сестра раждани преди повече от 90г? С много благодарности.
vidlondub
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 08 Сеп 2018, 20:53

Re: Сънаследници - недопускане на ползване

Мнениеот boxko » 09 Сеп 2018, 00:10

Здравейте,
много неточно и объркано предавате информацията. Не се разбира кое наследство претендирате. Кога кой и кого се наследява няма как да се отговори. За да получите еднозначен отговор, трябва да конкретизирате повече обстоятелствата. За да е по- лесно, използвайте имена на наследодателите и наследниците, тъй като към момента преводът се губи в роднинските връзки.
Едноутробен и еднокръвен брат ли е бил полубратът?
Сестрата, чичото...
Моля конкретизирайте.
boxko
Потребител
 
Мнения: 151
Регистриран на: 01 Авг 2010, 14:54

Re: Сънаследници - недопускане на ползване

Мнениеот kalahan2008 » 09 Сеп 2018, 09:58

vidlondub написа:С какви доказателства трябва да се снабдим за едно такова дело, ако става въпрос за братя и сестра раждани преди повече от 90г?

Удостоверение за наследници на брата на дядо Ви.
За останалото се обърнете към адвокат.
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3737
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Сънаследници - недопускане на ползване

Мнениеот vidlondub » 09 Сеп 2018, 10:58

Ето малко пояснение: Ж е имал брат Х (дядо ми) и са от една майка. Ж също е имал и родна сестра В, починала много отдавна, но оставила един син - А. Баща ми, Т, е също единствен син. Ж е починал преди известно време, А си е изважда декларация за наследници, в която Х, дядо ми не фигурира и декларира апартамента самостоятелно. Т иска да започне дело, защото А не го допуска в апартамента, въпреки новото удостоверение за насл., в което е Т е упоменат (след обиколки по разни инстанции). Да кажа само че и Х и Ж бяха много възрастни когато починаха, А А и Т, макар и братовчеди, не са били особено близки. Т е твърдо решен да започне дело, но бихме искали да знаем, на какво може да се позовава защитата на А, в крайна сметка Ж не е оставил завещание, а по закон А получава 2 пъти повече (2/3). Благодаря отново!
vidlondub
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 08 Сеп 2018, 20:53

Re: Сънаследници - недопускане на ползване

Мнениеот vidlondub » 14 Сеп 2018, 22:58

Бихте ли ми препоръчали адвокат, който има опит с такъв вид дела за завеждане на дело. Някъде по форума четох, че адвокатите, които са специализирали в наследствено право са само 10-15 в София, така че предполагам е важно кой ще се заеме, за да се избегнат протакане. Благодаря предварително.
vidlondub
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 08 Сеп 2018, 20:53

Re: Сънаследници - недопускане на ползване

Мнениеот ivan_lawyer » 15 Сеп 2018, 00:04

Не Ви трябва точно адвокат - а да разцепите кликата на наследниците.
Направете спешно - дарение или друга тежест върху имота, обосновавайки се с привидна притиснатост - тоест - че сте били на зор и така. Имайки тежест върху имота - получавате предимство и командвате.
Другото е наем на дела Ви от имота и въвод по чл. 417 ГПК, извършен например в събота по обяд.

Така се открива възможност за привилегия и Вие да определяте - кога, на кого, за колко.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4942
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Сънаследници - недопускане на ползване

Мнениеот vidlondub » 15 Сеп 2018, 00:43

Благодаря за отговора Ви. Адвоката, с който се съветвахме, но който не пътува до София и по тази причина не може да поеме делото, спомена тежест или да се връчи на А искова молба за наем, не знам дали това имате пред вид по чл 417?

Моето разбиране от адвокатските консултации и четенето е, че делото за делба е най-лесно за създаване на 'тежест', защото към момента, със старото удостоверение и платени единствено от А данъци, А фигурира като единствен наследник. Т си е издал удостоверение след като надлежините инстанции правят проверка и откриват че Т е син на едноутробен брат наследник (Ж) - т.е. Т не е фигурирал като наследник в първоначално издаденото удостоверение за наследници, с което А е декларирал апартамента. Т (баща ми) е възрастен, а аз не съм в България, така че се интересуваме от адвокат, който може да заведе такова дело за делба с А, който единствен до момента се възползва от наследстения имот и предполагам се надява да си извади нот акт по давност. (според това как аз разбирам случващото се). Както споменах, някъде пишеше, че в София са само 10ина наследство специализиращи адвокати, следователно е добре да се свържем с някой от тях. Мой познат препоъча адв. Вангелова, но засега не успявам да се свържа с нея, а за други не знам. П.с., тя е и единствената, която излиза при търсене в интернет като наследствено право занимаващ се адвокат...
vidlondub
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 08 Сеп 2018, 20:53

Re: Сънаследници - недопускане на ползване

Мнениеот ivan_lawyer » 15 Сеп 2018, 07:26

Правилно действате - действайте по препоръка, така се прави.
Винаги трябва да се ослушвате за адвокат - било на Вашия баща стар познат, да кажем - на колега, да кажем каквото и да е.

Има много некадърници и изобщо. Това е важно - все пак човек статистически би трябвало да води 2-3 дела в живота си - горе-долу.

И един дружески съвет - мой клиент - известен икономист, Бехар, с цялата си еврейска мъдрост ми предаде това - когато бях на младини - "Води делата си така, направлявай живота си така, че да не се налага да търчиш по адвокати". Ставаше въпрос за негов имот - с леля му имаха спор. А съвета го е научил от неговия баща. Тоест отиваш - подкупваш, агнета, курбани, използваш слабостите, много такива случки съм се нагледал, някои слабосилни хора са готови и на половин цена.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4942
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46


Назад към Съсобственост и делба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


cron