начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Въпрос относно дарение

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Въпрос относно дарение

Мнениеот vilarduen_1 » 09 Окт 2018, 17:36

Здравейте,

Става дума за дарение от чужденец на българско НПО на парични средства.
1. Задължително ли е договора да е нотариално заверен или е достатъчна и обикновената писмена форма?
2. Ако е задължителна нотариалната заверка, как да процедира чужденеца, тъй като е в чужбина, а договора трябва да се подпише сега и очевидно изпращане на договора по куриер няма да е достатъчно?


Благодаря Ви предварително!
vilarduen_1
Младши потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 19 Фев 2013, 21:35

Re: Въпрос относно дарение

Мнениеот bvoykov » 11 Окт 2018, 13:49

На кратко - от чисто житейска гледна точка, няма пречка да се сключи в писмена форма, без нотариални заверки. Как стоят нещата от юридическа гледна точка? Уредбата на договора за дарение се съдържа в чл. 225 до 227 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). Ал. 2 на чл. 225 гласи, че дарението на движими имущества, към които спадат и паричните средства, трябва да стане в писмена форма с нотариална заверка на подписите или чрез предаване. С други думи, за да се избегнат нотариалните заверки, се съставя писмен документ, който често бива озаглавен "Договор за дарение", "Дарение" или там други производни, като по този начин документът, макар и юридически да не представлява договор, всъщност представлява изявление, което доказва предаването на дареното, де факто доказвайки и самия договор. За всеки случай може да се направи и 1 екземпляр на езика на чужденеца и примерно и в двата документа да се упомене, че са изготвени в 2 екземпляра или там в колкото искате, включително и на разбираемия за чужденеца език, нали, за да стане ясно, че той е знаел какво подписва.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 522
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: Въпрос относно дарение

Мнениеот teogeo » 12 Окт 2018, 22:14

Ако дарението е над 10,000лв - по банков път с посочване в основанието на превода - "дарение". Ако има някакви клаузи по дарението - да, добре ще е да се уредят с договор. Иначе е ненужно упражнение.
Аватар
teogeo
Активен потребител
 
Мнения: 1550
Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:28


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 19 госта


cron