начало

Обявиха кои ще са новите съдии по вписванията. Останаха 12 незаети места Обявиха кои ще са новите съдии по вписванията. Останаха 12 незаети места

Лекции по Обща теория на правото и Гражданско право?

В този форум можете да търсите и предоставяте лекции и др. материали


Лекции по Обща теория на правото и Гражданско право?

Мнениеот lexcode » 09 Ное 2018, 01:25

Здравейте,

Търся лекции или учебници по Обща теория на правото и Гражданско право.... Да са написани на по-достъпен език и да се усвоява по-лесно и с разбиране материята. Имам предвид да не са написани на висок академичен стил...Мейла ми е vsichkibgregistri@abv.bg
lexcode
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 09 Ное 2018, 01:07

Re: Лекции по Обща теория на правото и Гражданско право?

Мнениеот ivan_lawyer » 09 Ное 2018, 04:32

Само Георги Бойчев, впрочем поровете се в на Михаил Арнаудов "Римското право" - хубаво е юристът да овладее някои така да кажем симпатични сентенции.

Например, да се каже "error in objecto", предизвиква впечатление в зала, не че нещо. С компендиум няма как да се измъкнете - конспекти и такива неща не стават - четеш и ревеш. Тоест хващаш учебника и четеш и ревеш.

Адвокат се става - не се ражда. Не е привично за човека правото - тоест правната наука, но това е положението.

Теорията Ви дава мисъл - иначе разни типови договори - типови разрешения - в смисъл - как да напиша заявление по чл. 410 ГПК, не че нещо, но не са юридически майсторски работи.

Академик Василев - Любен Василев - "Гражданско право на НРБ", строго препоръчвам - малко е отвлечен - е много полезен. Тоест текстът на учебника ме е малко разтеглен, протяжен, обаче има страхотни бисери.

Академик Чудомир Големинов - двете му монографии - "Извъндоговорни източници на облигационни отношения", "Неоснователно обогатяване" създават прекрасна база за размисъл.

Иначе - Любен Диков, това е стар автор, по Царско време, но трябва да се чете. Вече иначе минаваме на преводни текстове - главно немски автори. Виндшайд, не може да си ги спомня всичките.

Професор Георги Бойчев е синтезирал в значителна степен всичко, което е усетил за важно.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4699
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46


Назад към Лекции и материали


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron