начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

Търся материали за държавен изпит по ГПН

В този форум можете да търсите и предоставяте лекции и др. материали


Търся материали за държавен изпит по ГПН

Мнениеот vaniagenadieva » 04 Фев 2019, 22:22

Здравейте, търся подходящи материали за добра подготовка за държавен изпит по гражданско-правни науки. Дали някой има лекции в аудио вариант ?
vaniagenadieva
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 03 Фев 2019, 15:39

Re: Търся материали за държавен изпит по ГПН

Мнениеот Melly » 05 Фев 2019, 03:29

vaniagenadieva написа:Здравейте, търся подходящи материали за добра подготовка за държавен изпит по гражданско-правни науки. Дали някой има лекции в аудио вариант ?


Здравей, vaniagenadieva,

Ще си позволя да дам няколко насоки, които да са ти жалони в подготовката за държавния изпит по ГПН:
1. Трябва да си изясниш разликата между материалното право, чиято защита се търси (това са всички нормативни актове по клонове - ЗЗД, ЗС, СК, ЗНасл., ЗСПЗЗ, ЗКИР, ЗУТ и др) и процесуалното право - всички норми от ГПК, като се започне от основните начала, наличие/липса на процесуални предпоставки за водене на редовен процес, хипотези за изменение на иска, изясняване понятието "преклузия " за упражняване на права (включва възражения - право погасяващи и право изменящи спорното материално право,право на задържане или за прихващане, давност (придобивна при спор за материално право, или правопогасяващи при договорното право).
1.1 По материята на договорното право: Преговор на следните определения и понятия - що е договор, изпълнение/неизпълнение на поети с него задължения, действителност/недействителност - хипотезите на чл.26 ЗЗД, относителна недействителност - Павлов иск, неоснователно обогатяване - хипотезите на чл.55-59 ЗЗД, непозволено увреждане - деликт от гражданско правен аспект,
1.2 По материята от ЗС: най-често възникват спорове относно недвижими имоти (вещ). Тук е необходимо да бъде изяснен право пораждащия юридически факт - от сделки: покупка, дарение, договор за издръжка и гледане, завещания. Тук настъпват усложнения - преплитане на факти с правно значение от различни области от обективното право - ЗС, СК, ЗН, - (ЗС) владение - това е факт, а не имуществено право, придобиване и изгубване право на собственост, (ЗН) наследниците по закон - чл.5-10, наследствена трансмисия, запазена и разполагаема част от наследството, последващ съпруг, завещание - акт на разпореждане с имущество за след смъртта в полза на конкретно лице.
1.3 По материята на СК - имуществени отношения, уреждани и в предходни семейни кодекси. Може да преговорите и хипотези за прекратяване на брачната връзка, а оттам и въпроси за родителските права на бившите съпрузи. В новия СК е въведен нов институт - брачният договор.
1.4 ЗСПЗЗ - урежда материята на земеделската реституция.
1.5 ЗКИР - кои са обектите на кадастъра и т.н. Важно! - кадастралната карта не създава собственост върху имота.
1.6 ЗУТ - териториално устройствен закон. Важно - кога една регулация на имот е приложена - въпрос относим към правата върху този имот.

Това е по отношение теорията. И то не претендирам да съм изчерпателна.
За казусите:
Има нещо много важно, но пропускащо се и от колеги с опит - Когато се решава казус, винаги си припомняйте основополагащото действие на нормите по време, място и спрямо лицата!!! Повечето уловки в условието на казуса се базират на този принцип.

Добронамерен съвет:
Лекции на този етап на подготовката са безпредметни. На държавния изпит всеки дипломиран юрист следва да покаже минимален обем знания, които да изложи по собствен начин на изразяване и убедително. Спокойствие и запазване на самообладание пред изпитващия колега е повече от наложително.

Успех!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 8003
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София

Re: Търся материали за държавен изпит по ГПН

Мнениеот vaniagenadieva » 05 Фев 2019, 17:50

Здравей Melly, много ти благодаря за добронамерения съвет но в моя случай лекциите са ми необходими за опресняване на материала тъй като аз съм семестриално завършила 2015 година, тогава взех държавния изпит по НПН а след това живота ми се преобърна и не успях да взема останалите два. Сега искам да се явя но има много изменения а други неща съм забравила.
vaniagenadieva
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 03 Фев 2019, 15:39

Re: Търся материали за държавен изпит по ГПН

Мнениеот miko_pk » 12 Фев 2019, 11:32

За какво изобщо се занимаваш да отговаряш на бабички? Виж я, какви глупости ти наговори. Да си чел, да си писал, да си брисал- това са долни бабешки брътвежи!
Леля, скрий се някъде където няма хора, изкривила си се покрай института много жестоко. Ти нали накълва всичко навремето и сега много те е яд, че някой има мозък и върши нещо различно.
Днешната младеж желае аудио запис, мултимедия, аман от бездетните лели и импотентни юристи в тоя форум.
miko_pk
Потребител
 
Мнения: 228
Регистриран на: 20 Сеп 2010, 19:20

Re: Търся материали за държавен изпит по ГПН

Мнениеот vaniagenadieva » 12 Фев 2019, 17:18

И все пак има ли някой материали за ГПН ?
vaniagenadieva
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 03 Фев 2019, 15:39


Назад към Лекции и материали


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 госта


cron