начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

претенция за предоставяне на ползването на семейно жилище

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


претенция за предоставяне на ползването на семейно жилище

Мнениеот svetlana83 » 11 Фев 2019, 13:32

Здравейте,
от година и половина съм разведена.Развода е по взаимно съгласие чл.50 СК и и постигнато споразумение по чл.51 СК.
Децата разделихме по равно голямото, остана да живее с татко си, малкото с мен. В семейното жилище придобито по време на почти 18годишен брак със съразмерно участие и на двамата бивши съпрузи остава да живее таткото с голямото дете.Въпроса ми е следния - мога ли да си позволя да се боря по съдебен път, да получа разрешение за ползване на жилището.На квартира съм с малкото дете и нямам друг собствен имот, годен за обитаване.Детето, което отглеждам е на 10 години, другото ми дете , което остана с татко си след два месеца навършва пълнолетие.Повода за това ми желание има няколко причини.Живеем на чуждо и пътуваме всеки ден от единия до другия край на града, защото запазихме училището, за да не се травмира детето.
Бащата има нова връзка и евентуална претенция, да я развие във въпросното жилище.На трето не последно място,последната му атака върху детето, което отглежда доведе до това, че то ме подкани да му припиша своята половина от бившото семейно жилище, защото му се полага по право.Благодаря предварително!
svetlana83
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 11 Фев 2019, 12:33

Re: претенция за предоставяне на ползването на семейно жилищ

Мнениеот ivan_lawyer » 11 Фев 2019, 15:24

Зависи от текста - ако е до пълнолетие на детето - голямото - едно на ръка. Сега сте обикновени съсобственици. Има някои трикове обаче.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: претенция за предоставяне на ползването на семейно жилищ

Мнениеот svetlana83 » 11 Фев 2019, 15:52

Няма упоменат срок в решението.Аз не искам да продавам или купувам, а само да си отглеждам детето в него.
svetlana83
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 11 Фев 2019, 12:33

Re: претенция за предоставяне на ползването на семейно жилищ

Мнениеот jhoro » 12 Фев 2019, 22:13

Относно ползването:
Предоставяне на семейното жилище след развода
Чл. 56.
(1) При допускане на развода, когато семейното жилище не може да се ползва поотделно от двамата съпрузи, съдът предоставя ползването му на единия от тях, ако той е поискал това и има жилищна нужда. Когато от брака има ненавършили пълнолетие деца, съдът служебно се произнася за ползването на семейното жилище.
(2) Когато от брака има ненавършили пълнолетие деца и семейното жилище е собственост на единия съпруг, съдът може да предостави ползването му на другия, на когото е предоставено упражняването на родителските права, докато ги упражнява.
(3) Когато от брака има ненавършили пълнолетие деца и семейното жилище е собственост на близки на единия съпруг, съдът може да предостави ползването му на другия, на когото е предоставено упражняването на родителските права, за срок до една година.
(4) Ползването на семейното жилище се прекратява преди изтичането на срока, ако отпадне жилищната нужда на ползващия, а в случаите по ал. 2 и 3 - и ако сключи нов брак.
(5) Когато съпрузите са съсобственици или имат общо право на ползване върху семейното жилище, съдът предоставя ползването му на единия от тях, като взема предвид интересите на ненавършилите пълнолетие деца, вината, здравословното състояние и други обстоятелства.
(6) При изменение на обстоятелствата, които са от значение за предоставяне ползването по ал. 5, всеки от бившите съпрузи може да поиска промяна на ползването на жилището.

В случая „обстоятелствата, които са от значение за предоставяне ползването“ - навършване пълнолетие на голямото дете.
Що се отнася до „приписването“ (прехвърляне на собствеността) - не се сещам за такова право!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: претенция за предоставяне на ползването на семейно жилищ

Мнениеот svetlana83 » 20 Фев 2019, 17:25

Благодаря.
Ще търся правото, пък дано да е обективно.
svetlana83
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 11 Фев 2019, 12:33


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Bing [Bot] и 14 госта


cron