начало

Маските на открито са задължителни, когато не може да се спази дистанция от 1,5 метра Маските на открито са задължителни, когато не може да се спази дистанция от 1,5 метра

Квалификация по чл.20 от НК?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Квалификация по чл.20 от НК?

Мнениеот hristov008 » 20 Фев 2019, 11:52

Здравейте, имам следният въпрос:
Как е правилно да се изписва квалификацията на престъплението, когато в състава му има предвидено "деянието е извършено от две или повече лица"? Следва ли да се включи чл.20 НК или не? Чета практика на съдилищата и виждам, че в едни решения на съда в квалификацията е включен чл.20 НК, а в други не. Когато няма изрично в състава "две или повече лица" и престъплението е извършено от две или повече лица е ясно, че трябва да се запише във вр. с чл.20 НК. Но когато го има в състава, напр. чл.142, ал.2, т.2 или чл.149, ал.4, т.1? Как мислите Вие?
hristov008
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 18 Яну 2018, 15:35

Re: Квалификация по чл.20 от НК?

Мнениеот system » 20 Фев 2019, 13:11

Когато квалифицираният състав включва предварителен сговор, тогава не следва да се изписва, защото се прави разграничение между предварителен сговор и обикновено съучастие (ВС в 3-1970-ПП в мотивите към точка 3). Постановлението касае предварителен сговор като квалифициран състав на длъжностно присвояване, но разрешението на въпроса е по-скоро принципно и засяга и други престъпни състави, при които е предвиден квалифициран признак "предварителен сговор". Ако изхождаме от тази (стара, но неотменена) тълкувателна практика, при предварителен сговор не следва да се изписва "във връзка с чл. 20", защото самият предварителен сговор включва в себе си елемента на съучастие, както и допълнителен елемент на предварителното сговаряне. Масово обаче (дори в някои решения на ВКС) съставът се изписва, като се посочи текстът за предварителния сговор (например чл. 195 ал. 1 т. 5 за кражбата) и се добавя "във връзка с чл. 20 ал. 2 НК. Държа да отбележа, че тази добавка, колкото и непрецизна да е от теоретична гледна точка, не е някакво фрапантно нарушение.
При квалифицираните състави, които предвиждат извършване на престъпление от две или повече лица, но без предварителен сговор (напр. чл. 149 ал. 4 т. 1, чл. 152 ал. 3 т. 1 НК) в диспозитива на обвинението, съответно присъдата трябва да се отбележи и връзката с чл. 20 ал. 2 от НК. Тук самото обикновено съучастие (във формата на съизвършителство) е квалифициращ признак, но по своето съдържание е идентично с това по чл. 20, без допълнителни признаци, както при предварителното сговаряне.
От бивш пеналист толкова :-) Дано не съм изтърсил някоя глупост, но ако това е станало, моля колегите за прошка...
system
Активен потребител
 
Мнения: 1870
Регистриран на: 22 Ное 2007, 10:34


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта


cron