начало

Прокурорската колегия ще подбира европейските делегирани прокурори, а те ще са независими от обвинител №1 Прокурорската колегия ще подбира европейските делегирани прокурори, а те ще са независими от обвинител №1

Квалификация по чл.20 от НК?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Квалификация по чл.20 от НК?

Мнениеот hristov008 » 20 Фев 2019, 11:52

Здравейте, имам следният въпрос:
Как е правилно да се изписва квалификацията на престъплението, когато в състава му има предвидено "деянието е извършено от две или повече лица"? Следва ли да се включи чл.20 НК или не? Чета практика на съдилищата и виждам, че в едни решения на съда в квалификацията е включен чл.20 НК, а в други не. Когато няма изрично в състава "две или повече лица" и престъплението е извършено от две или повече лица е ясно, че трябва да се запише във вр. с чл.20 НК. Но когато го има в състава, напр. чл.142, ал.2, т.2 или чл.149, ал.4, т.1? Как мислите Вие?
hristov008
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 18 Яну 2018, 15:35

Re: Квалификация по чл.20 от НК?

Мнениеот system » 20 Фев 2019, 13:11

Когато квалифицираният състав включва предварителен сговор, тогава не следва да се изписва, защото се прави разграничение между предварителен сговор и обикновено съучастие (ВС в 3-1970-ПП в мотивите към точка 3). Постановлението касае предварителен сговор като квалифициран състав на длъжностно присвояване, но разрешението на въпроса е по-скоро принципно и засяга и други престъпни състави, при които е предвиден квалифициран признак "предварителен сговор". Ако изхождаме от тази (стара, но неотменена) тълкувателна практика, при предварителен сговор не следва да се изписва "във връзка с чл. 20", защото самият предварителен сговор включва в себе си елемента на съучастие, както и допълнителен елемент на предварителното сговаряне. Масово обаче (дори в някои решения на ВКС) съставът се изписва, като се посочи текстът за предварителния сговор (например чл. 195 ал. 1 т. 5 за кражбата) и се добавя "във връзка с чл. 20 ал. 2 НК. Държа да отбележа, че тази добавка, колкото и непрецизна да е от теоретична гледна точка, не е някакво фрапантно нарушение.
При квалифицираните състави, които предвиждат извършване на престъпление от две или повече лица, но без предварителен сговор (напр. чл. 149 ал. 4 т. 1, чл. 152 ал. 3 т. 1 НК) в диспозитива на обвинението, съответно присъдата трябва да се отбележи и връзката с чл. 20 ал. 2 от НК. Тук самото обикновено съучастие (във формата на съизвършителство) е квалифициращ признак, но по своето съдържание е идентично с това по чл. 20, без допълнителни признаци, както при предварителното сговаряне.
От бивш пеналист толкова :-) Дано не съм изтърсил някоя глупост, но ако това е станало, моля колегите за прошка...
system
Активен потребител
 
Мнения: 1870
Регистриран на: 22 Ное 2007, 10:34


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron