начало
52-ма кандидати за младши магистрати посочиха къде искат да работят след НИП 52-ма кандидати за младши магистрати посочиха къде искат да работят след НИП

Фирмите за споделено пътуване у нас и КЗК

Дискусии и казуси по Закона за защита на конкуренцията. Актове, производства и санкции на КЗК. Забранени споразумения, съгласувани практики. Монопол и нелоялна конкуренция. Увреждане на доброто име, заблуждаваща реклама, имитация. Производствени и търговски тайни.


Фирмите за споделено пътуване у нас и КЗК

Мнениеот danslesbalkan » 15 Мар 2019, 14:48

Миналата седмица тричленен състав на ВАС е потвърдил решението на Комисията за защита на конкуренцията за забрана на споделените пътувания в България на компаниите "Юбер Б.В" и "Разиер Опърейшънс Б.В." и наложените им от КЗК санкции.
Решението е по жалба на компаниите и сигурно ще бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС.
ВАС смята, че със своето поведение компанията "Юбер Б.В." получава нелоялно конкурентно предимство и извлича икономически ползи в ущърб на субектите, които предоставят лицензиран таксиметров превоз.
И според ВАС това става при висока степен на обществена опасност, тъй като лицензираният таксиметров превоз е дейност от важен обществен интерес.
"Предвид това КЗК обосновано е счела, че начинът на предлагане на услугата Uber X оказва съществен негативен ефект върху конкуренцията, тъй като се касае за комплексно поведение на "Юбер Б.В.", изразено чрез различни по характер фактически и правни действия, чрез което, като краен резултат, услугата Uber X се предлага по нелоялен начин", пише в решението.

Смятате ли, че решението е основателно? Защото засега са малко държавите, в които дейността им е забранена. Освен това у нас действа и фирмата Мксим, която е руския конкурент на двете, споменати в решението. Руската фирма обаче не фигурира изрично в решението.
danslesbalkan
Младши потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: 07 Мар 2019, 14:57

Re: Фирмите за споделено пътуване у нас и КЗК

Мнениеот danslesbalkan » 25 Мар 2019, 17:00

Е, сега развнопоставеността възтържествува, поне що се отнася до руска срещу западни фирми. Обаче остава въпросът за силното таксиджийско лоби у нас и затова дали фирмите за превози увреждат конкуренцията или пък лобито я уврежда като задушава тази бизнес ниша?

https://news.lex.bg/%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d0%b0%d0%ba%d1%81%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bc%d0%b0%d0%ba%d1%81%d0%b8%d0%bc/

Автомобили, които превозват пътници чрез такси приложението „Максим“, са спрени от движение за 6 месеца, а на шофьорите ще бъдат съставени актове.

Това съобщиха днес от Върховната административна прокуратура (ВАП) в обобщена информация за проверките на руската компания, която работи в България от пет години, а миналата седмица таксиметрови шофьори организираха протестно шествие до парламента.
danslesbalkan
Младши потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: 07 Мар 2019, 14:57

Re: Фирмите за споделено пътуване у нас и КЗК

Мнениеот ykovachev » 16 Фев 2023, 14:20

chaffin897 написа:Споделеното пътуване е форма на транспортна услуга, която се осъществява от фирми, които организират и управляват превоз на пътници между градове и селища. В България тази услуга се осъществява от различни превозвачи, които са регистрирани в Комисията за опазване на конкуренцията (КЗК).

КЗК НЕ "РЕГИСТРИРА" нито превозвачи, нито баничари, нито банки! Функциите й са съвсем други!
Кой пълни форума с такива глупости, които се появяват вече ежедневно?!?
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител
 
Мнения: 2062
Регистриран на: 27 Сеп 2005, 12:27

Re: Фирмите за споделено пътуване у нас и КЗК

Мнениеот ivan_lawyer » 16 Фев 2023, 16:08

Чисто практически - автомобилът е най-опасното превозно средство, разбира се - шофьорите се мислят за извънземни. Невероятно опасно е - в градско - както и да е, тук - светофари, кръгови, надлези, пешеходни, намаляват малко от малко. Винаги е едно малко приключение употребата на автомобил. Потвърждава се от вече няколко катастрофи на широки булеварди - със смъртни случаи - за последните години, говоря за града ми - София.

И да превозваш пътници - малко е невероятно как си имате доверие - този шофьор отпочинал ли е, това най-малкото.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5319
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Фирмите за споделено пътуване у нас и КЗК

Мнениеот youresioure96 » 19 Сеп 2023, 14:47

Според ВАС, "Юбер Б.В." получава нелоялно конкурентно предимство и извлича икономически ползи в ущърб на субектите, предоставящи лицензиран таксиметров превоз. ВАС счита, че този факт нарушава конкурентните правила и има обществена опасност. MyAARPMedicare Sign In

Важно е да се има предвид, че подобни въпроси за законността на дейността на Uber са обект на дискусии и спорове в множество страни по света. Някои считат, че Uber и подобни услуги предоставят нови опции и удобства за пътуващите и допринасят за конкуренцията, докато други настояват, че те нарушават правилата и стандартите, които се изискват от традиционните таксиметрови услуги.
youresioure96
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 07 Юни 2023, 14:50


Назад към Конкурентно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


cron