начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Авторски права върху снимка

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Авторски права върху снимка

Мнениеот somebodyy » 03 Апр 2019, 09:20

Здравейте,

Изправени сме пред следния казус. При създаване на туристическа оферта в онлайн сайт за почивки наш колега неволно е качил снимка, която се оказа обект на авторско право. Авторът на снимката се свърза с нас като иска да му бъде платено възнаграждение за ползването на снимката, в противен случай заплашва да търси съдебна защита съди по реда на ЗАПСП - Дял Трети „Защита на авторското право и сродните му права“, Глава Дванадесета „Гражданскоправна защита. Снимката е отстранена от въпросния сайт веднага щом автора й се свърза с нас. При свалянето й от интернет никъде не е било упоменато, че снимката е обект на авторско право. Въпросът ми е нарушили ли сме наистина закона за авторските права и има ли основание автора да ни съди или е по-скоро блъф, за да му бъде платена сумата? Какъв е шанса да спечелим подобно дело? Някой сблъсквал ли се с подобен казус? Очаквам вашите мнения, имайки предвид, че интернет е залят със снимки с неясен произход, които са под една или друга форма част от повечето интернет страници.
somebodyy
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 03 Апр 2019, 09:11

Re: Авторски права върху снимка

Мнениеот katerinakuch » 03 Апр 2019, 12:22

Не мисля, че има основание да се притеснявате.
katerinakuch
Активен потребител
 
Мнения: 1162
Регистриран на: 28 Юни 2007, 12:27

Re: Авторски права върху снимка

Мнениеот ezlatarev » 09 Апр 2019, 12:30

Въпросът ми е нарушили ли сме наистина закона за авторските права...
Ако наистина сте използвали в сайта си снимка без разрешението на автора и - да, нарушили сте закона, независимо длаи знаете кой е автор на въпросната снимка.
...и има ли основание автора да ни съди или е по-скоро блъф, за да му бъде платена сумата?
Основание има, но за да може да ви осъди, са необходими две неща:
1. Да докаже, че е автор на снимката - това обикновено е много лесно.
2. Да докаже, че снимката е била качена във вашия сайт. За да го направи, едната възможност е да се е сетил да направи "снимка" на сайта ви по подходящ начин. Авторите, които видят свое произведение неправомерно публикувано в някой интернет сайт, обикновено отиват при нотариус и го карат да завери скрийншот на сайта. Другият начин е да намери свидетели, които да кажат, че са видели снимката във вашия сайт.
Това, че колегата ви "неволно" е качил снимката, както и че не е било отбелязано, че снимката е обект на авторско право, няма никкаво правно значение. Това, че интернет е залят от всякакви снимки - също.
Моят съвет е: ако авторът иска някакво приемливо възнаграждение, платете му го и спете спокойно.
Спомням си едно дело, в което автор осъди рекламна агенция за качени 6 негови снимки в сайта им за 900 лв + разноските. Числата ги казвам по памет, може и да греша. Ако го намеря, ще го кача тук.
П.П. Не намерих въпросното дело, но ето едно по сходен казус:
https://www.os-plovdiv.com/resheni/g_2017_82.HTM
ezlatarev
Младши потребител
 
Мнения: 65
Регистриран на: 02 Дек 2013, 19:51


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 26 госта


cron