начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

Обжалване на Фиш

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Обжалване на Фиш

Мнениеот pravist92 » 09 Апр 2019, 12:04

Здравейте, имам следният казус. В регистрите на КАТ фигурират два мои фиша, единия за 10лв, другият за 50лв. И двата фиша са издадени от повече от 3 години. Въпросът ми е следния: ако не са издадени наказателни постановления за тези фишове, какво е средството да ги атакувам, така че да не фигурират в системата на МВР. Мисля , че можеше да обжалвам пред съда така наложените фишове и от там съда да върне с разпореждане жалбата и да задължи МВР да издаде НП, което да обжалвам поради изтекла давност, и ако е така направо пред съда ли да я депозирам жалбата или трябва чрез органите на МВР до съда? Благодаря Ви предварително!
pravist92
Младши потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 15 Юли 2018, 14:01

Re: Обжалване на Фиш

Мнениеот nikodim77 » 10 Апр 2019, 00:14

Моля да ме извини питащия, ако приеме настоящият ми пост за грубост! Не, не е грубост, а по-скоро учудване – извеждащо въпрос:
Вие сериозно ли питате горното, или е някаква шега?
Въпросът ми е мотивиран от обстоятелството, че никнеймът е в пълна колизия с темата на въпроса, както и очакването за издаване на НП въз основа на фиш... :roll:
nikodim77
Активен потребител
 
Мнения: 1168
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Обжалване на Фиш

Мнениеот pravist92 » 10 Апр 2019, 09:12

Студент съм по право и не се изразих правилно. Знам , че въз основа на фиша се издава акт, а въз основа на него НП. Въпросът ми е ако не е издаден Акт и НП, но фиша още фигурира и е с изтекла давност, как да се защитя?
pravist92
Младши потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 15 Юли 2018, 14:01

Re: Обжалване на Фиш

Мнениеот boxko » 10 Апр 2019, 09:24

pravist92 написа:Студент съм по право и не се изразих правилно. Знам , че въз основа на фиша се издава акт, а въз основа на него НП. Въпросът ми е ако не е издаден Акт и НП, но фиша още фигурира и е с изтекла давност, как да се защитя?


Не винаги е така.
Проверихте ли си в системата на МВР кога са издадени фишовете.
boxko
Потребител
 
Мнения: 151
Регистриран на: 01 Авг 2010, 14:54

Re: Обжалване на Фиш

Мнениеот pravist92 » 10 Апр 2019, 16:39

Да, проверих. Фишовете са от 03.01.2016г., затова питах какво да направя!
pravist92
Младши потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 15 Юли 2018, 14:01

Re: Обжалване на Фиш

Мнениеот jhoro » 10 Апр 2019, 19:07

pravist92 написа:Студент съм по право и не се изразих правилно. Знам , че въз основа на фиша се издава акт, а въз основа на него НП. Въпросът ми е ако не е издаден Акт и НП, но фиша още фигурира и е с изтекла давност, как да се защитя?

Странно!!! Уж си „правист“ (макар и само студент), а бъркаш понятията „фиш за налагане на глоба“ и „АУИАН - акт за установяване на извършеното административно нарушение“.
Едното е еднократно действие, с което всичко приключва. Другото е начало на административнонаказателно производство.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Обжалване на Фиш

Мнениеот bvoykov » 10 Апр 2019, 21:11

Зависи за какви "фишове" става въпрос. Законодателството борави с две понятия - "фиш" и "електронен фиш". С "фиш" боравят разпоредбите на чл. 186, ал. 1 и 2 от ЗДвП и чл. 39, ал. 1, 2 и 3 от ЗАНН, като общото в тях е, че става въпрос за издаване на правен акт, който едновременно установява нарушението и налага наказание само когато нарушителят е установен на място, съгласен е с извършеното нарушение и не го оспорва (няма да коментирам едно "извращение" на фиша, наречено "фиш за неправилно паркиране", там има някои особености при "присъствието" на нарушителя). Идеята е по този начин бързо да бъдат санкционирани на място "очевидни" нарушения, тъй като този "обикновен фиш" не подлежи на обжалване и се превръща в изпълнителен титул, който може да се използва за събиране на глобата. Обикновено се прилага за извършени по-леки нарушения. При оспорване на нарушението обаче контролните органи са длъжни да започнат административнонаказателното производство по "общия ред", а именно със съставянето на АУАН, който, както казаха колегите, е първата стъпка по реализирането на административнонаказателната отговорност, като последната, с която реално се налага административното наказание, е НП. Затова АУАН не подлежи на обжалване, тъй като с него не се налага наказание. Констатациите в него могат да бъдат оспорени с вписване в него на възражения, представяне на допълнителни писмени възражения в 3-дневен срок или и двете, но същинското му "оспорване" може да се осъществи само ако има издадено НП. То вече подлежи на "обжалване" в истинския смисъл на думата - пред съответния районен съд.
Не знам в случая на питащия за какъв фиш става въпрос, може би за електронен, а може би за обикновен. Във всички случаи обаче щом има издаден фиш е безпредметно да се издава НП. Вижте дали това са електронни фишове. Ако са, единственият начин да ги "атакувате", е като ги обжалвате пред съда. Тук обаче трябва да се вместите в 14-дневния срок, който тече от момента, когато същите са Ви били връчени. За Ваше съжаление, ако тези, хипотетично, "електронни фишове" не са Ви били връчени, то същите не са влезли в сила, а щом не са влезли в сила, за тях не се прилагат правилата за давността по ЗАНН, защото същата, макар и 2-годишна, започва да тече от момента на влизането в сила на юридическия акт, с който е наложено наказанието - по арг. от чл. 82, ал. 2 ЗАНН. Съдебната практика го е измислила обаче. Съгласно чл. 11 ЗАНН за неуредените въпроси относно обстоятелствата, изключващи отговорността, се прилага НК. Давността се "счита" за такова изключващо отговорността обстоятелство. В НК има давност за наказателно преследване, която започва да тече от извършване на деянието (нарушението), като същата за глоба според чл. 80, ал. 1, т. 5 е 3 години. Ако тази давност е била спирана или прекъсвана (поне веднъж ще да е, ако е бил издаден ел. фиш и/или са правени опити да Ви го връчат), тъй като това са действия, предприети за преследване на нарушителя и същите прекъсват давността - чл. 81, ал. 2 НК. Въпреки това, е налице и т.н. "абсолютна давност", която не се влияе от спирането и прекъсването и надвишава с 1/2 "обикновения" срок. Така за глобата е налице абсолютна давност в размер на 4 години и 6 месеца.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 522
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 50 госта


cron