начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

Неплатени данъци на физическо лице - глоба или затвор?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Неплатени данъци на физическо лице - глоба или затвор?

Мнениеот arix1 » 16 Апр 2019, 01:21

Здравейте,

Ако физическо лице има неплатени данъци, според закона за данъците върху доходите на физическите лица (част шеста, "АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ") наказанието е само глоба. Но по член 255 от Наказателния кодекс за същото има и затвор. Провиненията в двата случая еднакви ли са, и ако да, в кои случаи се прилага едното и в кои другото?

Благодаря.
arix1
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 16 Апр 2019, 01:07

Re: Неплатени данъци на физическо лице - глоба или затвор?

Мнениеот doudoned » 16 Апр 2019, 12:20

чл. 255 НК е за избягване на установяване или плащане чрез: неподаване на декларация, невярна декларация, неиздаване на фактура или др. документ, фиктивно счетоводство и др. Не касае ФЛ, което си е декларирало чинно задължението, но не го е платило. Има разлика между неподаване на декларация и неплащане на дължимия данък.
doudoned
Младши потребител
 
Мнения: 35
Регистриран на: 21 Сеп 2001, 10:04

Re: Неплатени данъци на физическо лице - глоба или затвор?

Мнениеот ivanov_p » 16 Апр 2019, 14:20

Данъците трябва да се декларират, а ако имаш бол пари може и да ги платиш, ако нямаш - здраве.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4326
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Неплатени данъци на физическо лице - глоба или затвор?

Мнениеот arix1 » 16 Апр 2019, 15:00

Благодаря, мисля, че е достатъчно ясно, и все пак се надявам да ме извините, че моля за едно последно обяснение.
Има 2 различни нарушения:
1. Неподаване на данъчна декларация или подаване на грешна - член 255 от НК, който може да доведе до затвор;
2. Неплащане на данъци върху вече подадена декларация - част шеста от закона за данъците върху доходите на физическите лица, което води само до глоба.

Моля за потвърждение или за поправка, ако съм сгрешил.
arix1
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 16 Апр 2019, 01:07

Re: Неплатени данъци на физическо лице - глоба или затвор?

Мнениеот bvoykov » 16 Апр 2019, 16:16

Част шеста от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) съдържа голяма палитра от всевъзможни състави на нарушения. Кое по-точно визирате? Както Ви казаха колегите, няма нарушение или престъпление за самото НЕПЛАЩАНЕ на данъците. Аз такова не откривам и в цитираната Част шеста. Ако имате предвид чл. 81, ал. 1 - там за "платец на доход", това е различно от лицето, което дължи данъка. Това е най-вече работодателят, който е длъжен да направи удръжки върху дохода (заплатата, трудовото възнаграждение), който плаща, затова се нарича и "платец". "Санкцията" при неплащане на данъците е акумилирането на лихви. За останалите нарушения - неправилно деклариране или неподаване на декларация, са предвидени административни наказания, респективно, АКО съставлява престъпление - лишаване от свобода, глоби и т.н. Разликата е посочена както в "Част шеста" от ЗДДФЛ, така и в чл. 255 НК. В ЗДДФЛ е посочено, че се наказва с глоба в случаите, когато не подлежи на по-тежко наказание - тоест, ако не е престъпление. А то ще е престъпление, когато избягването на данъци чрез съответните "способи", описани в ал. 1 на чл. 255 НК (там неподаване на декларация, неправилно деклариране на данни), е в големи размери. Според чл. 93, т. 14 от НК "данъци в големи размери" са тези, които надхвърлят 3 000 лв.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 522
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 19 госта


cron