начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

Недекларирани доходи + отваряне на фирма.

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Недекларирани доходи + отваряне на фирма.

Мнениеот jakeb13 » 07 Май 2019, 11:13

В последните 5 години имам приходи от около 15 хиляди лева от продажба на криптовалути, теглил съм ги тези пари в този период(не наведнъж, а постепенно), но не съм ги декларирал. Разбира се, имам и приходи и над тези 5 години, но там вече им губя следата, но със сигурност може да се добавят малко повече. Причини каквито и да дам защо е било така, НАП вероятно не ги интересува това.

Сега ми се налага да отварям фирма и едва наскоро се сетих за този казус. Какво правя тук? В закона изрично упоменати ли е декларирането на сделки от криптовалути или все още е в някаква сива зона? Има някакви становища на НАП, но не съм достатъчно запознат да сдъвча информацията.

В случай, че се установи, че не съм ги плащал, какво следва? Плащам ги сега, или има глоби или друго?
jakeb13
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 07 Май 2019, 10:41

Re: Недекларирани доходи + отваряне на фирма.

Мнениеот miko_pk » 07 Май 2019, 13:52

Не си интересен ти. Още не са стигали до крипто валутите. Сега са на тема танцови и хороводни самодейни състави и български пощи. Връткай си гъ*ето и ставай бизнесмен.
miko_pk
Потребител
 
Мнения: 228
Регистриран на: 20 Сеп 2010, 19:20

Re: Недекларирани доходи + отваряне на фирма.

Мнениеот kalahan2008 » 13 Май 2019, 23:04

В чл. 13, ал. 1, т. 2, б. "в' от ЗДДФЛ е предвидено, че доходите от продажба на чуждестранна валута са облагаеми.
Естествено, криптовалутите не са "чуждестранни валути", но общо правило е, че се облагат всички доходи, с изключение на тези, които изрично са изключени от облагане.
Ако лице е закупило виртуална валута преди години, стойността й е нараснала с времето, и тогава с нея директно е закупен актив, то разликата между цената на покупка и стойността на актива не се облага, не се и декларира. НАП приема, че това е нарастване на покупателната способност на криптовалутата, както например, ако се закупят долари и те поскъпнат. Това обаче се приема само ако се случва еднократно и е за лични нужди. Ако се установи, че с във времето сделките се правят с търговска цел, то реализираните печалби ще се декларират и обложат.
Доказването на търговията с криптовалути от чуждестранни платформи е трудно, макар и да не е невъзможно.
Ако се установи, че данъкът е дължим, но не е деклариран и внесен, ще бъде съставен ревизионен акт и ще бъде начислена законна лихва.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 4170
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 27 госта


cron