начало

От понеделник приемат документи в конкурса за преместване в районните прокуратури От понеделник приемат документи в конкурса за преместване в районните прокуратури

Основен ремонт на стара къща на същото стройтелно петно

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Основен ремонт на стара къща на същото стройтелно петно

Мнениеот angellazov30 » 14 Май 2019, 09:49

Здравейте. Имаме следният казус (както много хора в България) живеем в еднофамилна къща - близнак като притежаваме 1/2 идиална част от парцела . Къщата е стара строена 1940-1950 година (приблизително) . Съседната половинана къщата е НЕобитаема 15г и съответно е започнала да се руши , къщата е 2/3 гредоред 1/3 плоча, гредите вече са изгнили и ги чакаме до година-две да падне въпросната половина . Ние сме с бебе на 2 годинки и се притисняваме, че като падне тази половина ще повлече и нашата половина и да не дава господ нещо да стане с нас и бебето . Та нека се върна към главната цел. Стигнали сме до консенсус със съсобствениците да бутнем къщата и да направим нова . Трябва ли ни ВИЗ за строеж ако искаме да строй на същото стройтено петно ?
angellazov30
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 14 Май 2019, 09:09

Re: Основен ремонт на стара къща на същото стройтелно петно

Мнениеот swenstyle » 15 Май 2019, 09:46

Много ясно трябва да разграничите, това което искате да направите и това какво ще направите по документи.
Ще я бурате физически това да речем е ясно, но в момента в който го обявите в общината, тръгвате по процедурата все едно мястото ви е празно.
Зависи в какво населено място сте, в кой квартал, ако е областен град, дали е вилна зона, дали е централна.
Ако сте в по-малко населено място, можете да си одобрите проект за основен ремонт, а да бутнете и построите наново всичко, спестявате си някой разходи по проектирането, но се ограничавате да построите къща със същите габарити. Ще трябва да предвидите пари и за почерпка тук там. Спестявате и доста срокове по институции (може би година), но си извършвате нелегални дейности. За къща 200-300 квадрата мисля че 2к лева за проектиране и инстанции ще ви стигнат (без включена почерпка).
По пътя на всичко официално с документи за събаряне и проектиране и строеж на нова къща, общо взето, докато текат сроковете по институциите, на строежа се работи физически, така че не се усещат като забавяне. Мисля че ще ви трябват 5-6к лева за проектиране и инстанции.
Тъй като обекта ви е малък, доста колеги биха определили цената като за бройка, не за РЗП, а вие сте двама съсобственика, ще ви излезе половин цена. Също така, може да се направи, проекта на 2 етапа и всеки да строи неговата половина когато иска.
Не съм виждал къщата, но е логично че ако подовата конструкция е гредоред, то той има връзка на разделителната стена. А покрива най вероятно е със обща столица. т.е. той е най-рисков, ако се струти да повлече и ващата половина. Стените на саморазрушаваща се къща падат единствено от натиска на срутващ се покрив. Ако са голи стърчащи стени, не могат да се самосрутят изведнъж. Т.е. възможно ли е да преработите частично покрива за да го разделите. А защо не и зидовете и гредореда, така че да продължите да ползвате вашата половина, а другата я оставяте на основи до първа плоча, така петното продължава да съществува в кадастъра, цяло.
swenstyle
Младши потребител
 
Мнения: 79
Регистриран на: 20 Окт 2015, 14:46

Re: Основен ремонт на стара къща на същото стройтелно петно

Мнениеот angellazov30 » 15 Май 2019, 11:57

Нека започна да отмятам едно по едно неясните неща . Живея в Гр. София, Община Подуяне. Пододохме документи за ВИЗА , но ни я отказаха поради други неуредина в парцела , които сега ще започна да уреждам лека полека. Той като до колкото подразбрах ще отнема доста време да се орпавят тези стари неуредици а в къщата живеем с малко бебе и ни притиснява срока който ще отнеме процедурата и поради тази причина почваме да мислим други варианти. Говорих с двама независими специалисти и мненията бяха две коренно различни като едното гласеше: Може да се подадат документи в Общината за спешен ремонт и укрепване на къщата (като вече от общината ще ни кажат точно за какво става дума като процедури документи и т.н.т.) . Второто мнение гласеше : До като не си оправиш другите документи от Общината няма да ти дадат документи дори и за ремонт на къщата. И сега съответно се чудя на кой да вярвам . Това за което съвпадна мнението на двамата господа е , че ако бутнем къщата ще се изисква вече ВИЗА за строеж. Относно това което сте констатирали по-долу, че гредите имат връзка на двете половини е така да. И сега почваме да се чудим какво може да се направи за да се укрепи едната половина на къщата в която живеем , като искаме да махнем старите греди от покрива и тези от етажа и да се налеят колони, трегери и респективно полчи , без да се бутне НЕизползваната половина на къщата ? Като искаме всичко да ни е законно и изрядно, не искаме да строим незаконно без никакви документи . Искаме всичко е да е нормално както трява да бъде, но просто се объркваме вече какво може , какво не може и как да стане . Типично за нашите институции всички си противоречат и прехвърлят топката на другите понеже не им се работи :shock:
angellazov30
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 14 Май 2019, 09:09


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron