начало

Започва подаването на документи в конкурса за ДСИ Започва подаването на документи в конкурса за ДСИ

проблем със съсобственик

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


проблем със съсобственик

Мнениеот dimitrova05 » 10 Юни 2019, 00:28

Притежавам първия етаж в двуетажна къща и с другия съсобственик притежаваме и по 1/2 идеална част от двора към къщата, който е формално разделен още при строежа й. Съсобственикът си направи заварена тръбна конструкция подпряна на четири бетонови стъпки почти до терасата ми на метър от нея. Много лесно някой може да се покатери и от конструкцията да се прехвърли на терасата, защото тя не е много висока. Въпросът ми е: законна ли е тази конструкция, направена от съсобственика в неговата 1/2 идеална част без мое съгласие и мога ли да претендирам за това, че тя застрашава спокойствието и сигурността ми? Миналата година той посади 7-8 лози, около конструкцията. Ако те се водят като трайни насаждения, има ли право съсобственикът пак без мое съгласие да ги сади? Ако заведа дело за реално разделение на двора, разходите за делото само аз ли ще плащам?
Последна промяна dimitrova05 на 10 Юни 2019, 07:35, променена общо 2 пъти
dimitrova05
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 09 Юни 2019, 23:29

Re: проблем със съсобственик

Мнениеот propensity » 10 Юни 2019, 03:02

Какво знчни "ползваме по 1/2 идеална част от двора"?

Освен 1/2 от сградата сте собственик и на 1/2 от двора ли, имате ограничено вещно право в/у двора или е държавна земя в/у която е строена сградата?

Ако сте собственик на 1/2 част от сградата И двора, можете заведете иск за не формално, а реално разделение на двора, като можете да си вдигнете и ограда покрай вашата част.

Отностно законноста на въпросната конструкция, можете да проверите в местаната община, където трябва да има разрешение и архитектурни книжа. Ако е незаконна и ви пречи, отново можете да подадете жалба в общината както и ДНСК.

Ако жалбата ви е основателна, институциите ще издадат предписание на другия собственик за събаряне на сградата.

В случай, че сте съсобственик на земята, ви предлагам да предложите на съседа ви да разделите двора с договор за доброволна делба. При отказ - съдът ще го свърши вместо вас. Ще ви е нужен адвокат.
propensity
Потребител
 
Мнения: 217
Регистриран на: 04 Сеп 2018, 00:00
Местоположение: Аркутяну


Назад към Съсобственост и делба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron