начало

Здравният министър: Няма нужда от нови мерки срещу COVID-19 Здравният министър: Няма нужда от нови мерки срещу COVID-19

Въпрос относно онлайн справка.

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Въпрос относно онлайн справка.

Мнениеот srednia » 07 Юли 2019, 14:55

Здравейте,
Преди близо 2 месеца прекратиха досъдебното производство като основни мотиви бяха това,че престъплението е недоказано по безспорен начин.Сега 2 месеца по-късно има изпратено писмо за възобновяване на досъдебното от по-горен прокурор.При провека по номера на преписката на прекратеното досъдебно излиза следния текст
„Очакват се материали от друг орган за решаване на преписката.
Последен изходящ документ: Постановление за самоотвод”
При проверка на номера на новата преписка с която е отменена старата излиза този текст:
„Преписката е решена от прокурор.
Отменя обжалваното постановление.”
При проверка на номера на старата преписка която е първоначално отменена,но в по горната прокуратура изписва това съобщение:
„Това е номер на административна преписка.
Преписката е решена от прокурор.
Потвърждава обжалваното постановление.”
Какво означават тези съобщения....?Какво обжалвано постановление има като аз не съм обжалвал,какво отменя и какво потвърждава,че нещо много неточно ми е написано?Благодаря предварително за отговорите1
srednia
Младши потребител
 
Мнения: 13
Регистриран на: 20 Апр 2017, 19:38

Re: Въпрос относно онлайн справка.

Мнениеот doondie » 08 Юли 2019, 01:15

Не разчитай на това, което са написали. След като по-горна инстанция е отменила постановлението на по-долната, тогава отиваш в по-долната и питаш какво става. Вероятно ще се окаже, че "е допусната техническа грешка" или "в понеделник ще получите отговор".
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 292
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Въпрос относно онлайн справка.

Мнениеот srednia » 08 Юли 2019, 09:15

doondie написа:Не разчитай на това, което са написали. След като по-горна инстанция е отменила постановлението на по-долната, тогава отиваш в по-долната и питаш какво става. Вероятно ще се окаже, че "е допусната техническа грешка" или "в понеделник ще получите отговор".

Да но аз все пак не разбирам какво е обжалвано в крайна сметка,аз не съм обжалвал нито едно постановление от горе посочените,а на справката ми излиза ,че нещо си е обжалвано и т.н....
Поразпитах и доколкото разбрах това което пише в сайта за справките е вярно и не допускат грешки,въпроса е кое какво значи,веднъж се потвърждава обжалваното веднъж се отменя в крайна сметка аз не съм обжалвал нищо.....за самоотвода го разбрах,но другите две съобщения не ми са ясни какво означават?
srednia
Младши потребител
 
Мнения: 13
Регистриран на: 20 Апр 2017, 19:38

Re: Въпрос относно онлайн справка.

Мнениеот doondie » 08 Юли 2019, 11:36

Едно е какво пише, друго е какво се случва. Ще ти дам пример, за да ти стане ясно кой какво може да е направил и в твоя случай.

Пуснах жалба.
Районен прокурор отказва образуването на досъдебно производство.
Аз се жалвам на Окръжна прокуратура.
Окръжна прокуратура отменя решението на районния прокурор, казвайки му да извърши повторна проверка и му дава съответните инструкции.
Районният прокурор не иска да изпълни нареждането и обжалва решението на окръжния прокурор пред Апелативна прокуратура.
Апелативна прокуратура потвърждава решението на Окръжна и задължава районния прокурор да преразгледа преписката, като му дава задължителни указания.
Минава 1 месец, откакто съм се жалвал. По принцип срокът за отговор на жалба е 3 дни. На мен никой не ми беше казал, че е имало обжалване. Отивам в Районна прокуратура да попитам какво става, понеже ме бяха уведомили само за решението на Окръжна прокуратура и аз очаквах отговор от Районна прокуратура. И ми казват, че имало решение по преписката – за отказ да се образува досъдебно производство. Аз им казвам, че то е отменено от Окръжна прокуратура. Съответно те ми казват, че било обжалвано. Съответно отивам до Окръжна прокуратура. Те казаха да проверя в Апелативна прокуратура. Нямам представа как е възможно да не обменят информация по текущи преписки, но е факт. От Апелативна прокуратура ми казаха по телефона, че има решение и то е да се потвърди решението на Окръжна прокуратура. Аз не съм уведомен за това обжалване, защото не съм бил страна по жалбата. Съответно отивам пак до Районна прокуратура и им казвам какво са ми казали от още по-горестоящата инстанция. Провери жената за пореден път и се оказа, че – о, чудо! – действително било така. Беше ден петък и бяха минали 2 седмици от решението на Апелативна прокуратура. В понеделник от Районна прокуратура се сетиха най-накрая да ми отговорят на жалбата. Отново отказаха. Аз отново обжалвах. Отново им отвърлиха решението. Този път те взеха, че изпълниха предишните инструкции, понеже тонът на Окръжна стана вече по-твърд. Пак ми отказаха обаче. Явно районните прокурори ги е страх от започване на производства, които нямат гаранция, че ще спечелят. Много жалко, но това е действителността в страната – от държавното обвинение се крият като мишки.

Малко дълго стана, но се надявам, че ще ти е от полза.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 292
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Въпрос относно онлайн справка.

Мнениеот srednia » 08 Юли 2019, 12:11

Манджа с грозде общо взето...
Намирисва ми,че и при мен ситуацията се развива по подобен начин.
До колкото разбирам и ми се струва ,ме се случва,едината прокуратура обжалва решението на по горната не иска да образува ново досъдебно и така си потвърждават и отменят постановления,поне за моя случай така го разбирам.Благодаря все пак за изчерпателния отговор.
srednia
Младши потребител
 
Мнения: 13
Регистриран на: 20 Апр 2017, 19:38


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта


cron