начало

Допустимо ли е човек да научи основанията за ареста си едва при оспорването му в съда? Допустимо ли е човек да научи основанията за ареста си едва при оспорването му в съда?

ПТП в което аз съм пострадалия, но не точно така.

Дискусии и казуси по въпросите на застрахователното право и застрахователите. Несъстоятелност на застрахователи. Договори за застраховка, права и задължения, принудително изпълнение и давност. Застраховки "Гражданска отговорност", "Живот", "Злополука".


ПТП в което аз съм пострадалия, но не точно така.

Мнениеот norvin » 05 Юли 2019, 20:06

Здравейте!
Преди близо месец стана ПТП на една пешеходна пътека. Ситуацията е следната:
спирам на пешеходна пътека с колата си, понеже пред мен другата кола е спряла и чака хората да минат по нея. Зад мен виждам на огледалото, че спира друга кола. Секунди след това усещам силен удар при който (надявам се, че се изразявам правилно) получавам "камшичен" удар - главата ми отива рязко напред и след това рязко се връща назад и се удря в облегалката. Слизал след това от колата и отивам да видя какви щети са нанесени. По моята броня има паднала боя, но не е спукана или увиснала. По бронята на другия няма никакви поражения. Разбирам се човека, че нямам възражения (бронята ми е в лошо състояние от доста време и скоро ще я сменям), както и той. Само да вметна - човека се е разсеял и е изтървал съединителя, при което колата му тръгва и ме удря.
Връщайки се към колата си поглеждам дали не съм ударил този отпред ( той все още стои преди пешеходната пътека и чака минаващите по нея да преминат). Виждам, че съм на дистанция от близо метър и решавам, че съм нямал съприкосновение с него. Прибирам се в колата и малко преди да потегля идва пак човека от колата, която ме удари. Извинява ми се за пореден път и си тръгва. През това време, колата пред мен потегля. След това потеглям и аз и всичко приключва с това.
Но преди седмица получавам призовка да се явя в КАТ като свидетел. Отивам преди два дни и се оказва, че съм участник в ПТП, който е избягал. Заявяват ми, че съм блъснал кола отзад и след това съм напуснал ПТП-то. След кратката неразбория, обяснението от моя страна, че всъщност мен са ударили отзад и аз нямам претенции към човека, който го е причинил се оказва, че този отпред е подал жалба, че съм го ударил и съм избягал след това. До ден днешен аз не мога да потвърдя, че съм имал удар с него по няколко причини.
1. По моята предна броня няма следи от удар.
2. Както казах, малко преди да вляза в колата си видях, че колата пред мен е на достатъчно разстояние, за да я ударя.
3. Въпросната предна кола не беше пуснала авариен сигнал.
4. Ако е имало удар с предната кола, то човека би трябвало да излезе и той за да констатира дали има материални щети.

Поразрових се в закона и се оказа, че при ПТП всички участници в него са длъжни да изязат за да дадат своето съгласие или не за нанесените материални щети. В случая, шофьора на предната кола не е излизал, нито е имал какъвто и да е контакт с мен. Единствено с човека, от колата зад мен имах контакт и се разбрахме. Това, което ми гласят в момента е отнемане на книжката от 4 до 6 месеца. Разбира се аз съм твърдо против, защото въпросния шофьор от предната кола по никакъв начин не реагира. Точно обратното - той пръв напуска мястото на ПТП (понеже аз съм зад него, няма как да го изпреваря)

След всичко описано по-горе имам няколко въпроса, на които ще се радвам да получа отговор:
1. При неспазване на чл. 123, ал. 3, т.Б и В от страна на жалбоподателя (а именно - да слезе от колата и да констатира щети по нея от катастрофата след което всички участващи да решат какво да правят), мога ли да оборя наказателното постановление и да ми върнат книжката?
2. КАТ са дошли на място и вероятно са съставили някакъв протокол за ПТП и с избягал участник в него. Въпроса ми е, този протокол мога ли да го обжалвам и в какъв срок? Призовката ми идва почти три седмици след като се е случило ПТП-то и предполагам, че ако има срок за обжалване на такъв протокол, то той вече е изтекъл.
3. Четох, че при такава ситуация с избягал от ПТП, КАТ трябва да намерят колата за да я изследват за щети от предполагаемото ПТП. До момента никой не е дошъл да оглежда колата. Истина ли е това с огледа?
Благодаря предварително на всички, които ще ми дадете отговори и насоки.
norvin
Младши потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 28 Сеп 2011, 11:24

Re: ПТП в което аз съм пострадалия, но не точно така.

Мнениеот doondie » 08 Юли 2019, 17:38

Интересно. На кратко, не се оставяй да те мачкат. И онзи "потърпевшият" ще се опита да се възползва от теб за някакво обезщетение, и полицаите ще лъжат и мажат, само и само да им платиш глоби. А на съда просто не може да се разчита за безпристрастност и компетентност. Последното го казвам от личен опит, за съжаление. Затова се приготви за съдебна битка.

Препоръчвам ти да си наемеш адвокат. Аз така сглупих и се явих сам - смятах, че правото е на моя страна, тъй като полицаите просто бяха решили да ме натопят без доказателства (не представиха нито видеозаписи, нито имаха свидетели), затова реших да рискувам, за да не трябва да платя няколко стотин лв на адвокат, без да е сигурно, че ще спечеля, и накрая да трябва да платя в пъти повече, отколкото беше самата глоба от 100 лв.

Конкретно за твоя случай - ако си си записал регистрационни номер на този, който те е блъснал, което предполагам, че не си сторил, можеш да го потърсиш и викнеш за свидетел. Задължително обжалвай обаче, каквото и наказание да ти наложат мафиотите от КАТ. На Лютфи Места му върнаха книжката 2 седмици, след като беше участвал в ПТП, при което загина дете, а теб искат да те рекетират с отнемане на книжката за половин година. Да, ясно, че не си Лютфи Местан, но въпросът е принципен.

Да отговоря сега, доколкото мога, на въпросите ти.
1. Неговата теза е, че ти си напуснал местопроизшествието, избягал си. Излизането и констатирането е без значение. Той ще каже, че е излязъл, видял е ефекта от удара и се е обадил в КАТ. Ти как ще докажеш, че не е излязал, а си е тръгнал дори преди теб? Няма как, освен ако нямаш видеорегистратор (dash cam). А ти вероятно нямаш. И дори да имаше, нямаше гаранция, че си запазил записа, след като чак 3 седмици по-късно те търсят. Наказателно постановление се оборва единствено в съда, което за простосмъртните не става веднага, ако изобщо стане - то е на късмет на какъв съдия ще попаднеш.
2. За протокол не знам, но за акт имаш 3 дни да внесеш възражения, които обикновено директно биват игнорирани. Ако са ти взели вече книжката, обжалвай в районния съд заповедта за това, която се издава веднага, тъй като наказателното постановление може да излезе до 6 месеца. Много им дреме на тях, че примерно не можеш да работиш без шофьорска книжка и т.н.
3. Нямам представа как се процедира, когато "си избягал" от местопроизшествието. Вероятно зависи от случая. А и за 3 седмици ти може и за скрап да си я дал.

Не се притеснявай да обжалваш пред съда. Нямаш друг вариант, освен да си мълчиш и да им плащаш. А те точно на това разчитат - че няма да ти се занима, че нямаш информация, че не искаш да рискуваш да платиш повече, че си сам срещу тях.

Иначе в такива случаи се процедира по следния начин - отиваш за медицинско, след което търсиш обезщетение от застрахователя на причинителя на ПТП. В случая казваш, че не е било сериозно, но в Англия преди години това го бяха превърнали в схема за източване на средства от застрахователите - предизвикват такива катастрофи, след което търсят пари за щетите и ефекта от камшичния удар (whiplash). Съответно такава организирана група я бяха разбили от полицията.

Успех! о/
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 401
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: ПТП в което аз съм пострадалия, но не точно така.

Мнениеот ch3oh » 08 Юли 2019, 19:57

Не че искам да ти охладя ентусиазма, но от напускането на ПТП няма да се откопчиш.
Никой и нищо няма да оглежда.
Ако смяташ да се занимаваш със застраховката, съветът ми е много дълго да помислиш.
ch3oh
Активен потребител
 
Мнения: 1021
Регистриран на: 21 Ное 2007, 12:03

Re: ПТП в което аз съм пострадалия, но не точно така.

Мнениеот doondie » 08 Юли 2019, 22:18

ch3oh написа:Не че искам да ти охладя ентусиазма, но от напускането на ПТП няма да се откопчиш.
Никой и нищо няма да оглежда.
Ако смяташ да се занимаваш със застраховката, съветът ми е много дълго да помислиш.

И по какъв начин точно потърпевшият ще докаже, че norvin го е ударил и избягал? Удар може някак да симулира, но за бягство от местопроизшествие трябват повече от голи твърдения. Как без авто-техническа експертиза, видеозапис или най-малкото показания на странични свидетели на инцидента ще го инкриминират, просто защото така казал другият – "той ме удари и избяга"?

@norvin В съдебната зала ще имаш възможност да разпитваш всички свидетели, ако има такива. Ако някой полицай се пише свидетел, просто го питай дали е пряк очевидец на твърдяното нарушение. Като каже "не", повече няма какво да се занимаваш с него. Що се отнася до потърпевшия - искай да опише къде точно се е случил инцидентът, къде се е намирал той, къде си се намирал ти, какви действия е предприел непосредствено след инцидента, какви поражения има по автомобила му. На база отговорите ще можеш да обърнеш внимание на съда дали потърпевшият е спазил еди кой си член от закона, дали си имал изобщо възможност да избягаш, съответно как така никой не е станал свидетел на случилото се и, не на последно място, биха ли могли повредите по неговия автомобил да са причинени от твоя.

Бъди готов да се появи и някой измислен негов свидетел, с който той примерно е пътувал. Съдът не би трябвало да кредитира показанията на роднини/колеги/приятели/служители на потърпевшия, понеже те имат интерес да подкрепят твърденията му. За всеки случай обърни внимание на съда на връзката на "свидетелите" с потърпевшия.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 401
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: ПТП в което аз съм пострадалия, но не точно така.

Мнениеот norvin » 13 Юли 2019, 15:03

doondie - Определено ще ангажирам адвокат, няма да стане сам да се оправям. Също така, ако имах вина - да, нека ме съдят, но аз до ден днешен не мога да кажа, че съм го ударил. Проверих си бронята отпред - нямам никакви следи от такъв удар. Имам други следи, но те са от предишен лек удар - не прецених дистанцията при паркиране и "подпрях" един метален стълб. Имах предварителен телефонен разговор с адвокат, който ми потвърди, че КАТ са длъжни да проверят бронята ми, след като съм обвинен за ПТП. Такава проверка все още няма. Също така - на мястото на "инцидента" имаше други хора. Имам предположение, че въпросния тип, който ме топи, вероятно е "събрал" свидетели, което пък може да е в моя полза. Все пак свидетел е този, който визуално става свидетел на ПТП-то, а не такъв, който чува удар и се обръща да види какво става. В моя случай, считам, че това е инцидент, който се случва за части от секундата и би трябвало свидетелите да са видели самия удар, а не да са го чули и съответно обърнали да видят какво е станало. Днес е прибрах в България и от понеделник задействам сериозно нещата. Срока ми е до 25 този месец да се подготвя за да мога да реагирам адекватно на това, което ме чака.
Благодаря за съветите до тук. Все пак, ако някой друг се сети нещо - нека сподели. Аз лично, след като приключи всичко - позитивно или не за мен - ще ви разкажа какво е станало и какво не е, а е трябвало. Знам, че се изправям срещу една система, доказала се с времето, че не е надеждна и че правото не винаги възтържествува така, както би трябвало. Очаквам всичко от тази система и хората в нея.
norvin
Младши потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 28 Сеп 2011, 11:24

Re: ПТП в което аз съм пострадалия, но не точно така.

Мнениеот doondie » 13 Юли 2019, 17:04

Свидетел може да е всеки без значение дали е очевидец. Както казваш, нещата стават за секунда. Не е задължително някой да е гледал точно в този момент към мястото на инцидента, за да свидетелства какво е видял преди, по време или след това. Един може да каже, че е видял как теб те блъскат, а друг – че е чул удар и е видял да излизаш от колата и да говориш с този зад теб, като този пред теб по никакъв начин не е сигнализирал евентуален удар и прочие.

Най-важното е да следиш развитието на делото, без да оставяш всичко в ръцете на адвоката. Плащаш му, за да те представлява и защитава интересите ти, но и за да те държи в течение и консултира, когато нещо не ти е ясно. Аз например питах пътен полицай да каже дали съм се движил със съобразена скорост. Всъщност, нека цитирам протокола от делото:
[Аз] – Ако може да уточни дали съм се движел със съобразена или с несъобразена скорост тогава.
[Полицаят] – Няма понятие за съобразена и несъобразена скорост.
Това го казва ПЪТЕН ПОЛИЦАЙ, при положение че около 30% от пътно-транспортните произшествия за 2018 г. например официално се приписват за "несъобразена скорост". По думи на комисар Росен Рапчев – началник на отдел "Пътна полиция" към ГД "Национална полиция":
Основните причини, довели до настъпване на пътнотранспортни произшествия са неправилните маневри, несъобразената и превишена скорост, отнемане на предимството, навлизане в лентите на за насрещно движение и неправилното изпреварване.
В същото време редови пътни полицаи дават възмутителни, дори лъжливи показания в съдебна зала. Един твърдеше, че били спрели пред мен, а двама – че се движели зад мен. Е, няма как всички да казват истината. хаха

Чист късмет е и на какви съдии ще попаднеш. По моето дело миналата година бяха супер некомпетентни, но просто няма на кого да се оплачеш, защото са недосегаеми. За абсолютно същото нещо в Русе тамошният Административен съд беше оправдал "нарушителя", когото полицаите се опитали да натопят. При мен им се получи обаче, защото съм от Плевен, а тук Административният съд е в плачевно състояние. По ирония точно председателят му – съдия Полина Богданова-Кучева – ми гледа делото, съответно подмени свидетелските показания, игнорирайки очевидните противоречия, не изиска видео доказателствата, пренебрегна нарушенията и на РС, и на местния началник на КАТ. Искрено се надявам, че си от друг град.

Поздрави и успех! о/
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 401
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен


Назад към Застрахователно дело


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


cron