начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

чл.225а ЗУТ - незаконен строеж

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


чл.225а ЗУТ - незаконен строеж

Мнениеот nedkost1 » 21 Юли 2019, 15:50

Съседът ми (общински служител в община Х) подаде жалба, че в имота ми има незаконно строителство.
ОПГ, начело със началника на ТСУ към общината, без да имат заповед по чл.194 ЗУТ, нахлули в имота ми, като съборили оградата (мрежа) и правили снимки и замервания без да информират за това нито мен нито дори кмета на селото. Взлома са извършили посред бял ден и при наличието на куп свидетели - имота ми е в центъра на селото.
Тъй като според мен това нахлуване представлява престъпление по НК, аз подадох жалба до районната прокуратура и в момента има образувано досъдебно производство (чл.282 и чл.323 от НК) срещу началника на отдел ТСУ на общината.
Подадох жалба и срещу съседа, предизвикал проверката в моя имот, тъй като установих, че в неговия имот има също незаконни постройки.
След протестът ми, че служителите на общината са извършили проверката в грубо нарушение на процедурата по чл.194 ЗУТ, кметът на общината издаде заповед да бъде извършена проверка, която ми беше връчена по пощата.
В резултат на това на 30.05.2019 същите служители, срещу които има образувано досъдебно производство извършиха отново проверка по сигнала на съседа, но този път в мое присъствие, а после провериха и имота на съседа, където установиха наличието на тухлена сграда с бетонни основи и покрив, която липсва дори и на актуалния кадастрален план и безспорно е незаконна.
На 21.06.2019 ми беше връчен констативен акт, където се твърди, че в имота ми има незаконен строеж състоящ се в "измазване на каменните основи с бетонов разтвор" и "полагане на бетонова настилка от 3 см в избените помещения". Строежите подлежали на премахване защото били направени без разрешение и липса на строителни книжа!!!! Според мен тези "строежи" ако въобще са строежи по ЗУТ представляват поддържащ ремонт, за който не е необходимо да вадя разрешително от общината.
До момента кмета на общината не е издал Заповед въз основа на този смешен констативен акт, но имам информация, че чакат само да внеса документацията за предстоящия основен ремонт на къщата за да могат да откажат разрешителното за строеж.
Какво да предприема - искам кмета да издаде заповедта, която 100% ще оборя в адм. съд, но по ЗУТ няма установени срокове?
Същото се отнася и до заповедта, която кмета трябва да издаде на съседа ми - там е работата, че той няма намерение да строи и него го устройва неиздаването на заповед.
nedkost1
Младши потребител
 
Мнения: 25
Регистриран на: 18 Фев 2016, 13:10

Re: чл.225а ЗУТ - незаконен строеж

Мнениеот swenstyle » 22 Юли 2019, 10:43

Ясно е, че вашия "строеж" е по чл. 151, ал. 1, т. 1, от ЗУТ. https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135163904

Тази община Х, областен град ли е?

Всъшност не можете ли да обжалвате акта?
Всъшност като внесете проект, на база акта ли ще го откажат или ще се принудят да издадат заповед? Която да обжалвате.
Всъшност какво ще преустройвате, че ще одобрявате проекти, още на етап виза ще имате отказ, заради "незаконното" строителство. (не във всички случай ви трябва виза)
swenstyle
Младши потребител
 
Мнения: 81
Регистриран на: 20 Окт 2015, 14:46

Re: чл.225а ЗУТ - незаконен строеж

Мнениеот nedkost1 » 22 Юли 2019, 15:59

Общината е Каспичан, а кмета и е бивша медицинска сестра.
Сградата ми е паянтова, кирпичена постройка от която бяха останали само каменните основи и избените помещения (независимо от това са плащани данък сгради и смет за нея). Аз просто измазах каменните зидове за да не се разрушават повече, а съседът е решил, че съм почнал да строя (на него си му харесва сградата да я няма, т.к. се намира точно по южната регулационна линия с неговия имот) и подал сигнал, а колегите му от общината услужливо установиха "незаконен строеж". Аз не съм толкова луд, че да почна основен ремонт без съгласуване на проект и съответното разрешително за строеж, но и не съм мислил, че в тази селска община има толкова много "кухи лейки", които да твърдят, че за извършеният от мен текущ ремонт съм се нуждаел от разрешение за строеж.
Неприятното е, че след като внеса документацията и поискам издаване на строително разрешително, ще ми бъде отказано на основание чл.148, ал.7, а това може да продължи вечно, тъй като ЗУТ не дава срокове в които кмета трябва да се произнесе по чл.225а със заповед, която бих могъл да оспоря в съда.
В момента, аз настоявам даже да бъде издадена такава заповед - ще съборя каменните основи щом трябва, но от общината цари пълно мълчание.
nedkost1
Младши потребител
 
Мнения: 25
Регистриран на: 18 Фев 2016, 13:10

Re: чл.225а ЗУТ - незаконен строеж

Мнениеот probcho » 22 Юли 2019, 19:56

Не е необходимо да чакате издаването на заповед.
Внесете си искането за издаване на РС и тогава, ако има отказ, ще жалите отказа и ще се установят нещата!
probcho
Потребител
 
Мнения: 995
Регистриран на: 27 Яну 2010, 22:55

Re: чл.225а ЗУТ - незаконен строеж

Мнениеот lagerta » 14 Апр 2020, 01:01

ЗУТ не дава срокове за произнасяне, но други нормативни доументи указват тези срокове, а те пък от своя страна зависят от това дали отговорът се дава от едно лице или от комисия. Не се отчайвайте. Кметът търпи санкции по административен ред и/или компетентният му отдел, Има много голяма вероятност някой чиновник на последната дупка на кавала да ви бави преписката и кметът да няма изобщо понятие от това. Писмо до съответния Началник на отдела Х с копие до Кмета (а може би по-скоро по обратният ред) с напомняне, че в еди какъв си срок не сте получили отговор ще свърши работа ако не в Общината, то пред Темида. Търпение се иска и здрави нерви.
lagerta
Младши потребител
 
Мнения: 38
Регистриран на: 12 Окт 2019, 20:25


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 18 госта


cron