начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

Законови срокове на газранция за нови сгради по ЗУТ

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Законови срокове на газранция за нови сгради по ЗУТ

Мнениеот krivanov » 23 Юли 2019, 15:31

Здравейте,
Купих къща на 12 месеца от първи собственик. След около 6м, при големите дъждове, на една от стените в имота ми "изби" влага. Строителя отказва съдействие. Кака мога да предявя претенции с/о гаранциите, които дава ЗУТ, каква е процедурата? Кого да сезирам РДНСК, МРРБ, Камара на Строителите, Професионален застраховател, КЗП, всички заедно...?
Предварително благодаря!
Иванов
krivanov
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 23 Юли 2019, 15:15

Re: Законови срокове на газранция за нови сгради по ЗУТ

Мнениеот ivan_lawyer » 23 Юли 2019, 16:54

Проверете да не е фалирал фирмата първо. Общо взето - има т.нар. "ментета". Гаранцията е достатъчно дълга и трябва да блокирате сметки на фирмата първо. Също така блокиране на някакъв строеж бъдещ. С това трябва да започнете. Иначе такива упражнения - нямат полза. Разбира се - те ще се запекат нещата - то е явно тяхното поведение е "опако". После дело - което ще приключи във Ваша полза.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Законови срокове на газранция за нови сгради по ЗУТ

Мнениеот krivanov » 23 Юли 2019, 19:39

Благодаря ivan_lawer, наистина не ми беше хрумнало, че някой може да си фалира фирмата, бягайки от отговорност. Може ли мако по-подробно да ми обясните на какво основание бих могъл да запорирам каквото и да било от фирмените активи? Предварително благодаря!
krivanov
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 23 Юли 2019, 15:15

Re: Законови срокове на газранция за нови сгради по ЗУТ

Мнениеот ivan_lawyer » 24 Юли 2019, 00:06

Проверка в имотен регистър, както и търговски регистър. В търговски се гледа за наложени запори, а в имотен - за имоти, които има. Може да има ново право на строеж, тоест да почва строеж на сграда, което е по-сладко да го блокирате и оттам е въпрос на преговори.

Другото е да внесете молба за обезпечение и да искате запор на избрани банкови сметки, стига да знаете в коя банка ходи. Това може да се проследи при търговски регистър - например обявяване на годишен отчет, където става ясно, че някаква такса е преведена от банка в банка и др.такива. Другото е да искате удостоверение за МПС и т.н. - тоест - първо трябва да му блокирате имущество, сметки и най-вероятно ще се предаде на този етап.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 42 госта


cron