начало
ВАС окончателно отхвърли жалба на бивша спецсъдийка, поискала преместване в Търговското отделение на СГС ВАС окончателно отхвърли жалба на бивша спецсъдийка, поискала преместване в Търговското отделение на СГС

Законови срокове на газранция за нови сгради по ЗУТ

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Законови срокове на газранция за нови сгради по ЗУТ

Мнениеот krivanov » 23 Юли 2019, 15:31

Здравейте,
Купих къща на 12 месеца от първи собственик. След около 6м, при големите дъждове, на една от стените в имота ми "изби" влага. Строителя отказва съдействие. Кака мога да предявя претенции с/о гаранциите, които дава ЗУТ, каква е процедурата? Кого да сезирам РДНСК, МРРБ, Камара на Строителите, Професионален застраховател, КЗП, всички заедно...?
Предварително благодаря!
Иванов
krivanov
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 23 Юли 2019, 15:15

Re: Законови срокове на газранция за нови сгради по ЗУТ

Мнениеот ivan_lawyer » 23 Юли 2019, 16:54

Проверете да не е фалирал фирмата първо. Общо взето - има т.нар. "ментета". Гаранцията е достатъчно дълга и трябва да блокирате сметки на фирмата първо. Също така блокиране на някакъв строеж бъдещ. С това трябва да започнете. Иначе такива упражнения - нямат полза. Разбира се - те ще се запекат нещата - то е явно тяхното поведение е "опако". После дело - което ще приключи във Ваша полза.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Законови срокове на газранция за нови сгради по ЗУТ

Мнениеот krivanov » 23 Юли 2019, 19:39

Благодаря ivan_lawer, наистина не ми беше хрумнало, че някой може да си фалира фирмата, бягайки от отговорност. Може ли мако по-подробно да ми обясните на какво основание бих могъл да запорирам каквото и да било от фирмените активи? Предварително благодаря!
krivanov
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 23 Юли 2019, 15:15

Re: Законови срокове на газранция за нови сгради по ЗУТ

Мнениеот ivan_lawyer » 24 Юли 2019, 00:06

Проверка в имотен регистър, както и търговски регистър. В търговски се гледа за наложени запори, а в имотен - за имоти, които има. Може да има ново право на строеж, тоест да почва строеж на сграда, което е по-сладко да го блокирате и оттам е въпрос на преговори.

Другото е да внесете молба за обезпечение и да искате запор на избрани банкови сметки, стига да знаете в коя банка ходи. Това може да се проследи при търговски регистър - например обявяване на годишен отчет, където става ясно, че някаква такса е преведена от банка в банка и др.такива. Другото е да искате удостоверение за МПС и т.н. - тоест - първо трябва да му блокирате имущество, сметки и най-вероятно ще се предаде на този етап.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 20 госта


cron