начало
Живко Коцев вече е обвиняем по делото за корупция в митниците Живко Коцев вече е обвиняем по делото за корупция в митниците

Отнемане на правата над детето

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Отнемане на правата над детето

Мнениеот ma8713 » 28 Юли 2019, 01:15

Здравейте! След влязло в сила решение на съда от 2017 година упражнявам родителските права над детето си като бащата има право на неограничено време, което да прекара с него. Въпросът ми е възможно ли е бащата да предяви иск и да ми отнеме нацяло правата, като се има предвид че не поема необходимата отговорност за детето в случаи на недоброто здравословно състояние на детето (когато е болно не дава лекарствата), не внимава за безопасноста когато той и детето са навън, не изпълнява дадените от мен наставления в случаите когато детето се учи на самостоятелност, спи докато детето е при него през деня и то прекарва времето си на телефона или пред телевизора. Пропуснах да спомена, че става въпрос за момиченце на 6 години, което спи в едно легло с баща си, когато е при него.
Благодаря предварително!
ma8713
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 28 Юли 2019, 01:00

Re: Отнемане на правата над детето

Мнениеот gudio » 29 Юли 2019, 17:38

Всеки може да предявява каквито искове намери за добре и съдът е длъжен да му разгледа молбата https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135558368
Дали ще спечели делото обаче, е друг въпрос, на който отговорът е "най-вероятно - не". :wink:
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител
 
Мнения: 3128
Регистриран на: 01 Мар 2006, 19:39

Re: Отнемане на правата над детето

Мнениеот svladimirova » 02 Авг 2019, 16:23

ma8713 написа:Здравейте! След влязло в сила решение на съда от 2017 година упражнявам родителските права над детето си като бащата има право на неограничено време, което да прекара с него. Въпросът ми е възможно ли е бащата да предяви иск и да ми отнеме нацяло правата, като се има предвид че не поема необходимата отговорност за детето в случаи на недоброто здравословно състояние на детето (когато е болно не дава лекарствата), не внимава за безопасноста когато той и детето са навън, не изпълнява дадените от мен наставления в случаите когато детето се учи на самостоятелност, спи докато детето е при него през деня и то прекарва времето си на телефона или пред телевизора. Пропуснах да спомена, че става въпрос за момиченце на 6 години, което спи в едно легло с баща си, когато е при него.
Благодаря предварително!


Той има право да поиска от съда разширяване на режима на лични отношения или да възложи на него упражняването на родителските права, но ще трябва да докаже настъпила промяна, която налага това. Предполагам, че ти е отправял някакви голи заплахи и определено те е стреснал. Факт е, че има право да иска пред съда такава промяне, но това не означава, че ще се одобри. За лишаване от родителски права трябва да се е случило нещо много сериозно.
Съгласно Семейния кодекс, Чл. 132. (1) Родителят може да бъде лишен от родителски права:
1. в особено тежки случаи по чл. 131;
2. когато без основателна причина трайно не полага грижи за детето и не му дава издръжка.

А в чл. 131 се казва следното:
Ограничаване на родителските права

Чл. 131. (1) Когато поведението на родителя представлява опасност за личността, здравето, възпитанието или имуществото на детето, районният съд взема съответни мерки в интерес на детето, като ограничава родителските права - отнема или поставя условия за упражняването на някои от тях, и може да възложи осъществяването им на друго лице. При нужда може да бъде променено местоживеенето на детето или то да бъде настанено извън семейството.
(2) Мерките по ал. 1 се вземат и когато поради продължителна физическа или душевна болест или други обективни причини родителят не е в състояние да упражнява родителските си права.
svladimirova
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 09 Юли 2019, 10:16


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 34 госта


cron