начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Защо при внос получателя плаща на митницата такса транзит?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Защо при внос получателя плаща на митницата такса транзит?

Мнениеот dakiss » 13 Авг 2019, 12:16

Защо при внос на стоки от трети страни, получателя плаща на митницата такси за гаранция при доставката им до различен от София офис на митниците? Те го правят вътрешно от един до друг техен офис /управление/.

При изпращането на стоките са платени всички неща за доставката до града с митническо управление, в който ще се освободи стоката, но ако той е различен от София се плаща за "транзит" при който се прави застраховка на стоката чрез внасяне на сума /депозит/ която е равна на дължимите мита и такси.

Превозвача е получил парите си за доставката на стоката до съответния град, но начислява % от стойността на депозита за застраховката който те правят и който не може да е с по-малка сума от 20 лв +ДДС.

На практика излиза, че превозвача е донесъл стоката до точката на внос в България, но трябва да се плати такса на митницата, че те изглежда не вярват на превозвача, че няма да достави стоката до другия им офис и искат от него депозит, за който пък те искат % за ползването на парите им от получателя.
Може да се каже наистина , че е куриоз, че са ми карали стока на адрес на фирмата, но с това ми прехвърлят отговорност аз да декларирам стоката пред митницата без да съм искал това, а е задължение на куриера след като те са направили депозита.
Когато съм питал за това винаги ми казват че така е било и така ще е.
В закона за митниците може да се достави стока от транзит само до митница в страната или до митнически склад одобрен от началника на митницата в района. Имало обаче и възможност да се достави на адрес без той да е митнически склад, което е в противоречие и да се прехвърли отговорността на получателя, въпреки, че куриера е депозирал сумата за застраховка на депозита при транспорт, но се търси отговорност от получателя.
Доста е объркващо и за това питам тук ....
Ако някой иска да прави незаконни неща, след като е получил стоката от куриера, може да сложи тухли вътре и като извика митническите служители, те да видят тухлите и трябва да върнат депозита, че не е това което е декларирано в товарителницата.
Предварително благодаря за отговора, ако има някой компетентност по въпроса.
dakiss
Младши потребител
 
Мнения: 66
Регистриран на: 03 Фев 2019, 13:30

Re: Защо при внос получателя плаща на митницата такса транзи

Мнениеот doondie » 10 Сеп 2019, 00:42

Преди 2.5 години за пръв път се вкарах в такъв филм – да плащам буквално 2-ри път за една и съща доставка. То не беше ЕОРИ, то не беше митническа декларация, то не беше ДДС, то не беше банкова гаранция, то не бяха обяснения с куриера. Става дума за DHL и пратка, получена от страна извън ЕС. Платено им е да я доставят до Плевен, но те ми искаха допълнително пари, за да го направят. А, забравих – нотариално заверено пълномощно да съм им изкарал или да им платя таксата от 24 лв за "транзит" от митницата в София до митницата в Плевен, при положение че вече им е платено да доставят пратката до Плевен. Много бях разочарован – както от DHL заради скритите им такси, така и от идиотските изисквания на държавата, която законно(?!) ми открадна 20% ДДС за стока, която вече е била обложена с данък в страната, в която е купена, и ми е пратена.

Прочетох отново имейл кореспонденцията с DHL, но всичко е толкова объркващо за някой, който няма опит в тези неща. А дори и да има опит, абсурдните такси си ги има така или иначе. Единствено опитът помага в декларирането на фалшива стойност на пратките. В моя случай ми пратиха телефон като подарък. Изпращачът го купува (съответно е платил ДДС в страната си) и ми го праща през DHL. DHL не са му казали, че ще трябва да плащам такси, а направо са отбелязали, че ще са за моя сметка. Кой нормален човек би пратил подарък, без да плати таксите за това? Съответно беше посочил и реалната стойност – около 420 долара. Те допуснали печатна грешка и написали 4260 долара, та ги чаках после да си разменят имейли, докато се уточнят нещата – изпращачът да потвърди стойността, пък после тамошният офис да каже на тукашния, сякаш не могат да завъртят един телефон или по някакъв фирмен чат да говорят. Да не говорим, че няколко пъти им казах, че няма как да им представя фактура, при положение че нищо не съм купувал. Та, платено им е за доставка до Плевен, но уж не можела да се освободи пратката. Трябвало или аз лично, или те с пълномощно, или с "транзит" до местна митница. Съответно мафиотите в митницата ме принудиха да платя към 180 лв ДДС за стока, която вече е била обложена с данък.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 529
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Защо при внос получателя плаща на митницата такса транзи

Мнениеот dakiss » 13 Сеп 2019, 11:24

doondie написа:Преди 2.5 години за пръв път се вкарах в такъв филм .......


Здравейте, във Вашия случай ще е било добре да им дадете нотариално заверено пълномощно на DHL и те да Ви освободят пратката от митницата, като им заплатите само дължимото ДДС на стоката и ако има мито също. Щяха безплатно да я доставят до адреса. Явно Вие сте искали да си освободите пратката от местната митница. Грешката в цената е доста голяма и може за това да са обложили високата цена.

Преди време митницата дори удържаше ДДС на тези 24 лева транзит и ставаше двойно облагане с ДДС. Писах до митниците и МФ, че и мен ми бяха вдигнали кръвното за това и после го отмениха, а местните митничари известно време ме гледаха на кръв. Вече не влизат тия 24 лева с митническата декларация ;)

Скоро ще пиша и за това, защо облагат пътните с ДДС, след като услугата не е извършена в България и пътните са платени с данъците в третата страна. Това също е двойно данъчно облагане.
Освен това не е нормално да искат от митницата куриера да застрахова пратката след като тя се доставя от една митница в друга в друг град. Куриера плаща тази застраховка и заради ползването на парите му се плаща процент, но не по-малко от 20лв +ДДС.
Точно за това търсех специалист който да даде мнение и дано се намери такъв ;)
dakiss
Младши потребител
 
Мнения: 66
Регистриран на: 03 Фев 2019, 13:30


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 20 госта


cron