начало
Прокурорската колегия не образува дисциплинарка срещу обвинител, предложен за наказание от Сарафов Прокурорската колегия не образува дисциплинарка срещу обвинител, предложен за наказание от Сарафов

Законни ли са действията на енергото ?

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Законни ли са действията на енергото ?

Мнениеот n_georgievgt » 13 Авг 2019, 15:20

Здравейте.
Бих искал да се допитам до вас относно юрисдикцията, която притежават енергоразпределителните дружества и евентуално какво мога да направя, за да избегна бъдещи случай. Казусът ми е следният. В границите на имота ми има електрически стълб, който мисля, че се води "високоволтов магистрален", тъй като снабдява съседното село с електричество. В периода м/у 10 и 13 Август , от ЕРП-то са решили да сменят изолаторите на стълба, като съитветно са "влезли" в имота ми. Влезли е силно казано, тъй като тяхното влизане е свързано с нанасяне на щети по оградата ми. С тежка техника са съборили два оградни стълба и са прерязали оградната мрежа, като при преминаването са счупили и две млади овощни дръвчета. Като са си свършили работата са си оставили оградата разрушена вследствие, на което са влезли животни и са унищожили градината ми. Преди 2 години имаше отново посещение от тяхна страна, като тогава ми изрязаха дърветата покрай стълба без предупреждение, но тогава все още не беше ограден имотът ми.
Предполагам имат право да влизат и да поддържат енергопреносната мрежа, то имат ли чак такива правомощия да го правят без предупреждения и да нанасят безнаказано преки и косвени щети върху чуждата собственост ?

Благодаря ви предварително
n_georgievgt
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 11 Авг 2016, 13:54

Re: Законни ли са действията на енергото ?

Мнениеот nedkost1 » 17 Авг 2019, 09:30

Имате ли учредени тежести за имота си? Отбелязано ли е в нотариалния ви акт това?
Ако има учредени квазисервитутни права в полза на електроразпределителните предприятия нищо не може да направите. Длъжен сте да ги търпите и да им осигурявате достъп до съоръженията им.
Ако нищо не е вписано в притежаваните от вас документи, то може да проверите в общината за устройствения план на квартала в който се намира имота ви. Ако и там не са отбелязани сервитути и стълб, то може да изискате от енергото да ви заплатят нанесените щети и да ги поканите доброволно да си изместят съоръженията. Ако не го направят им пратете нотариална покана в която може да посочите и дневно обезщетение до изместването на съоръжението. Ако и това не помогне се свържете с адвокат и заведете дело срещу наглеците.
nedkost1
Младши потребител
 
Мнения: 25
Регистриран на: 18 Фев 2016, 13:10

Re: Законни ли са действията на енергото ?

Мнениеот wladi » 31 Окт 2019, 02:08

Дори и да има учредени квазисервитутни права, това само им дава право на достъп за ремонтите, и ограничава собственика за застрояване и растителност (дървета) на определено отстояние (зависи от мощността - обич.10м).
Не следва да се уврежда ползването на имота.
Претенции за оградата и реколтата по общия ред.
Истината рядко е чиста и никога проста
Аватар
wladi
Потребител
 
Мнения: 350
Регистриран на: 16 Мар 2008, 15:02


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 22 госта


cron