начало

Работодател може да разреши на служителите си дискретни религиозни символи, но да забрани забрадки Работодател може да разреши на служителите си дискретни религиозни символи, но да забрани забрадки

Отказ от починал родител

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Отказ от починал родител

Мнениеот lawryovchev » 10 Сеп 2019, 19:27

Здравейте колеги,
касае се за случай, при който синът желае да се откаже от починалият си баща, защото името му носи само негативни асоциации и приеман като дете на убиец. Детето е на 14 години, фигурите на настойник и едновременно с това на попечител се изпълнява от лелята.
Моля за помощ, защото мисля,че не успях да се ориентирам правилно в проблема,
Благодаря на всички ви предварително, с уважение за труда който сте си направили!
lawryovchev
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 02 Дек 2017, 19:55

Re: Отказ от починал родител

Мнениеот ina53 » 11 Сеп 2019, 01:55

Здравейте, синът може чрез попечителя си: 1. да се откаже изцяло или частично от наследство. Следва да се информира за активите и пасивите, има ли други наследници и т.н.; 2. Да си смени чрез Съда фамилното име. Съгласно чл. 19, ал. 1 от Закона за гражданската регистрация, промяната на собствено, бащино или фамилно име се допуска от съда въз основа на писмена молба на лицето, когато то е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и в случаите, когато важни обстоятелства налагат това. При разглеждане на делото се прилагат разпоредбите на ГПК /охранителните производства и производството за установяване на факти/.
ina53
Младши потребител
 
Мнения: 48
Регистриран на: 25 Мар 2009, 18:09

Re: Отказ от починал родител

Мнениеот kalahan2008 » 11 Сеп 2019, 06:59

До навършване на пълнолетие 14-годишното дете не може да се откаже от наследството на баща си, може само да приеме наследството по опис.
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3746
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Отказ от починал родител

Мнениеот lawryovchev » 12 Сеп 2019, 07:34

Колеги,
благодаря ви за бързите отговори и правни съвети. Синът ИСКА да се откаже от ВСИЧКО, което го свързва със самоубилият се баща. Няма интерес към нито един имот, актив или наследство под каквато и да е форма или вид! Градчето е малко и той не желае да го сочат като сина на убилият майка му! Това са неговите и на настойника/попечителя мотиви. На мен ми трябва/ - ше пътят и аргументите, които да издържат в съда!
lawryovchev
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 02 Дек 2017, 19:55


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron