начало

След поголовната „сеч“ на теста „пуснаха“ всички за устния адвокатски изпит След поголовната „сеч“ на теста „пуснаха“ всички за устния адвокатски изпит

Отказ от починал родител

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Отказ от починал родител

Мнениеот lawryovchev » 10 Сеп 2019, 19:27

Здравейте колеги,
касае се за случай, при който синът желае да се откаже от починалият си баща, защото името му носи само негативни асоциации и приеман като дете на убиец. Детето е на 14 години, фигурите на настойник и едновременно с това на попечител се изпълнява от лелята.
Моля за помощ, защото мисля,че не успях да се ориентирам правилно в проблема,
Благодаря на всички ви предварително, с уважение за труда който сте си направили!
lawryovchev
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 02 Дек 2017, 19:55

Re: Отказ от починал родител

Мнениеот ina53 » 11 Сеп 2019, 01:55

Здравейте, синът може чрез попечителя си: 1. да се откаже изцяло или частично от наследство. Следва да се информира за активите и пасивите, има ли други наследници и т.н.; 2. Да си смени чрез Съда фамилното име. Съгласно чл. 19, ал. 1 от Закона за гражданската регистрация, промяната на собствено, бащино или фамилно име се допуска от съда въз основа на писмена молба на лицето, когато то е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и в случаите, когато важни обстоятелства налагат това. При разглеждане на делото се прилагат разпоредбите на ГПК /охранителните производства и производството за установяване на факти/.
ina53
Младши потребител
 
Мнения: 51
Регистриран на: 25 Мар 2009, 18:09

Re: Отказ от починал родител

Мнениеот kalahan2008 » 11 Сеп 2019, 06:59

До навършване на пълнолетие 14-годишното дете не може да се откаже от наследството на баща си, може само да приеме наследството по опис.
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3776
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Отказ от починал родител

Мнениеот lawryovchev » 12 Сеп 2019, 07:34

Колеги,
благодаря ви за бързите отговори и правни съвети. Синът ИСКА да се откаже от ВСИЧКО, което го свързва със самоубилият се баща. Няма интерес към нито един имот, актив или наследство под каквато и да е форма или вид! Градчето е малко и той не желае да го сочат като сина на убилият майка му! Това са неговите и на настойника/попечителя мотиви. На мен ми трябва/ - ше пътят и аргументите, които да издържат в съда!
lawryovchev
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 02 Дек 2017, 19:55


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта


cron