начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

заличаване на досие в кат

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


заличаване на досие в кат

Мнениеот radipopa » 02 Окт 2019, 18:17

Здравейте,
доста се порових из нета но неможах да намеря това което ме интересуваше,затова реших да попитам тук. казвам се Радослав онзи ден си карам колата и хоп джандармерийка. спират ме документи всичко в ред обаче господин полицая ме изненадва с въпроса: абе пич на теб да ти е взимана книжката преди 15г, аз го гледам кат треснат,много гадно ми стана. та на въпроса:

има ли начин да се чисят тези досиета в кат или и аз незнам точно от каде го изрови тва че през 2005 ми е взимана книжката за алкохол като минах само с административно наказание и глоба тогава.
как мога да го махна това досие и каде да ходя в кат или съд или полиция все пак това е било преди 15 години и още ми виси не ги ли махат автоматично след толкоз време.

моля за съвет как да го изчистя ,след 2005 съм най примерния водач..
radipopa
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 02 Окт 2019, 18:00

Re: заличаване на досие в кат

Мнениеот TheOldMan » 05 Окт 2019, 19:16

Записа ще си остане завинаги в КАТ, не можете да го заличите. Успокоителното е че само служители от МВР ще имат достъп до него, и във всякаква справка която вие или някой извън системата поиска от КАТ за някаква друга дейност той няма да фигурира.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител
 
Мнения: 1646
Регистриран на: 08 Май 2008, 15:19

Re: заличаване на досие в кат

Мнениеот doondie » 07 Окт 2019, 02:23

TheOldMan написа:Записа ще си остане завинаги в КАТ, не можете да го заличите.

Защо да не може? Законосъобразно ли е тази информация да се съхранява неограничен период от време? Кому е нужно да знае, че Радо е извършил нарушение преди 14 години? Съответно с каква цел му е напомнено за това?

radipopa написа:Здравейте,
доста се порових из нета но неможах да намеря това което ме интересуваше,затова реших да попитам тук.

как мога да го махна това досие и каде да ходя в кат или съд или полиция все пак това е било преди 15 години и още ми виси не ги ли махат автоматично след толкоз време.моля за съвет как да го изчистя ,след 2005 съм най примерния водач..

Здрасти, най-примерни водачо от 2005 г. насам! :)

Първо да отбележа, че нямам представа как стават нещата. :D
Доста време обаче търсих инфо в нета онзиден, след като прочетох темата, понеже въпросът ми се стори прелюбопитен.

Моето мнение е, че подобни данни следва да се унищожават 6 години след въвеждането им в информационната система на КАТ ("Пътна полиция"), тъй като след този срок е нецелесъобразно по-нататъшното им съхранение и обработване. Защо 6? Защото това е най-дългият срок, в който едно нарушение има значение за КАТ – за издаване на "златен талон" се прави проверка за нарушения за 6 години назад. След този период отпада всякаква нужда от съхранение на тези данни.

Макар да не става дума за криминално досие при теб, виж следните решения и статии. Ще ти бъдат полезни, въпреки че законовите основания са базирани на стари версии на законите:
Решение на Върховния административен съд № 14750/ 02.12.2010 г.
Решение на КЗЛД по жалба вх. № 596/ 07.02.2011 г.
Решение на КЗЛД по жалба рег. № Ж5/ 28.03.2012 г.
ВАС оспори инструкция за полицейска регистрация

Съответно и следното, тъй като КАТ все пак е част от МВР:
Инструкция № 8121з-1122 от 12 септември 2015 г. за реда за обработка на лични данни в Министерството на вътрешните работи
Чл. 11. Заличаване на информация, съдържаща лични данни, се извършва въз основа на:
1. разпореждане на постоянната комисия към Народното събрание;
2. предписание на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД);
3. акт на съда или прокуратурата;
4. установено по служебен път несъответствие между оригиналния документ и извършената обработка на данни във фонда;
5. искане на лицето, когато има законово основание за това;
6. отпадане на необходимостта от обработване на данните;
7. искане от органи или организации, предоставили личните данни, включително по силата на международен договор.
Няма абсолютно никаква необходимост КАТ да обработва личните ни данни повече от 6 години след събирането им.

На тоя място бих пуснал заявление до Министъра на вътрешните работи (чрез местния КАТ, предполагам) за заличаване на личните ми данни. Ако не стане с добро, бих се оплакал на КЗЛД. :idea:

Успех! :wink:
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 529
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: заличаване на досие в кат

Мнениеот georgiev_sfbg » 17 Окт 2019, 05:08

radipopa написа:Здравейте,
доста се порових из нета но неможах да намеря това което ме интересуваше,затова реших да попитам тук. казвам се Радослав онзи ден си карам колата и хоп джандармерийка. спират ме документи всичко в ред обаче господин полицая ме изненадва с въпроса: абе пич на теб да ти е взимана книжката преди 15г, аз го гледам кат треснат,много гадно ми стана. та на въпроса:

има ли начин да се чисят тези досиета в кат или и аз незнам точно от каде го изрови тва че през 2005 ми е взимана книжката за алкохол като минах само с административно наказание и глоба тогава.
как мога да го махна това досие и каде да ходя в кат или съд или полиция все пак това е било преди 15 години и още ми виси не ги ли махат автоматично след толкоз време.

моля за съвет как да го изчистя ,след 2005 съм най примерния водач..

НК - Чл. 85. (1) (Предишен текст на чл. 85 - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) Реабилитацията заличава осъждането и отменя за в бъдеще последиците, които законите свързват със самото осъждане, освен ако в някое отношение със закон или указ е установено противното.
(2) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага по отношение на осъдените за престъпления против мира и човечеството.
НК - Чл. 86. (1) Реабилитацията настъпва по право в следните случаи:
1. когато лицето е осъдено условно, ако в изпитателния срок не е извършило друго престъпление, поради което следва да изтърпи отложеното наказание;
2. (изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. относно влизането в сила - ДВ, бр. 26 от 2004 г., в сила от 01.01.2004 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) когато е осъдено на лишаване от свобода до три години или на пробация, ако в течение на три години от изтичане на срока на наложеното с присъдата или намаленото с работа или помилване наказание не е извършено друго престъпление, наказуемо с лишаване от свобода или с по-тежко наказание;
3. когато е осъдено заедно или поотделно на глоба, обществено порицание или лишаване от права, ако в течение на една година от изпълнение на наказанието не е извършило друго престъпление от общ характер, и
4. когато е осъдено като непълнолетно, ако в течение на две години от изтърпяване на наказанието не е извършило друго престъпление от общ характер, за което му е наложено наказание лишаване от свобода.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) Реабилитацията по право не настъпва за престъпление, извършено от пълнолетно лице, което е било веднъж реабилитирано.
НК - Чл. 87. (1) Вън от случаите по предходния член всеки осъден може да бъде реабилитиран от съда, който е издал присъдата като първа инстанция, ако в течение на три години от изтичане на срока на наложеното с присъдата или намалено с работа или помилване наказание не е извършил друго престъпление, наказуемо с лишаване от свобода или с по-тежко наказание:
1. ако е имал добро поведение и
2. ако при умишлено престъпление е възстановил причинените вреди.
(2) Съдът може да реабилитира осъдения и без да е възстановил причинените вреди, ако има за това уважителни причини.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. относно влизането в сила - ДВ, бр. 26 от 2004 г., в сила от 01.01.2004 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Когато наред с наказанието лишаване от свобода е наложено и наказание лишаване от права по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7, или пробация, за да се постанови реабилитация, трябва да е изтекъл срокът на това наказание. Когато е наложена глоба, тя трябва да е изплатена.
НК - Чл. 88. Реабилитация може да се иска и от наследниците на осъдения след неговата смърт, ако той е имал право на това.
НК - Чл. 88а. (Нов - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 89 от 1986 г.) Когато от изтърпяването на наказанието е изтекъл срок, равен на този по чл. 82, ал. 1 и осъденият не е извършил ново умишлено престъпление от общ характер, за което се предвижда наказание лишаване от свобода, осъждането и последиците му се заличават независимо от предвиденото в друг закон или указ.
(2) Когато наложеното наказание лишаване от свобода е повече от една година и лицето не е освободено от изтърпяването му на основание чл. 66, срокът по ал. 1 не може да бъде по-малък от десет години.
(3) При условно осъждане и условно предсрочно освобождаване срокът по ал. 1 започва да тече от деня, в който е изтекъл изпитателният срок.
(4) (Нова - ДВ, бр. 89 от 1986 г.) Когато лицето е извършило две или повече престъпления, за които не е реабилитирано, осъждането и последиците му се заличават след изтичане на предвидените в предходните алинеи срокове за всички осъждания.
(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 89 от 1986 г.) Разпоредбите на предходните алинеи не се прилагат по отношение на осъдените за тежки престъпления против Републиката и за престъпления против мира и човечеството.
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител
 
Мнения: 1147
Регистриран на: 13 Окт 2009, 07:26


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 26 госта


cron