начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Срок на чл.68ал.1 НПК

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Срок на чл.68ал.1 НПК

Мнениеот neo8381 » 20 Окт 2019, 22:29

Здравейте.. Водя се обвиняем по чл.206 ал.1 няма да влизам в подробности,желая да има дори дело на което да се види кой крив кой не..
Обаче ме тревожи друго, вече 1година и 7 8 месеца имам наложена мярка за напускане на пределите на страната .. ДЕЛО все още от както съм обвиняем вкарано в Съда няма !
Има ли срок и колко е той.. Защото аргоментите на съда са трагични да ме ограничават..Работата ми е свързана и вече достатачно изтърпях за да не мога да пътувам. Да се укривам и е абсурдно.. Благодаря !
neo8381
Младши потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 22 Мар 2018, 10:38

Re: Срок на чл.68ал.1 НПК

Мнениеот ivan_lawyer » 20 Окт 2019, 23:41

Не съм наказателен адвокат - доколкото не следя непрекъснатите промени.

Има характер на Обжалваемо определение (подобно на Джак от Австралия), за да не претрупвам с обяснения - мярката Ви е привременна - има начин да я премахнете - като изискате обаче от съда да реши един вид.

Къде е блъсканицата - ето къде - самият съд който мъти като квачка делото и трябва да реши какво-що - този съдия ако се произнесе сега - че един вид нямате проблем - един вид предрешава делото. Тоест прокуратурата ще заграчи в посока - ма как така - тоест - ето я задачата надве-натри. Пускате искане за окончателно изтриване (разбира се - написвате - да ми се отмени тази възбрана да пътувам), тоест използвате термините на съдиите и искате.

Би трябвало да я оттеглят - тоест - трябва да се жалите - не е точно да се жалите - ма дето е жалба, там е искане и с две думи - да искате анулация или да се прекрати забраната - един вид - мъчнотията е - че съдията който решава делото - един вид го предрешава.

Пуснете молба-искане за изтегляне на привременните ограничителни мерки.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Срок на чл.68ал.1 НПК

Мнениеот bvoykov » 21 Окт 2019, 20:25

Както има една приказка - "Всичко на този свят е преходно". Тя важи и с пълна сила за наказателното производство в досъдебната му фаза, изключая панацеята на всички мъки - давността. Забраната за напускане пределите на Р България е мярка за процесуална принуда, която се налага от прокурора с постановление. Съгласно чл. 234, ал. 8 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) взетите по отношение на обвиняемия мерки за процесуална принуда се отменят от прокурора след изтичане на повече от една година и шест месеца от привличането в случаите на тежко престъпление и повече от осем месеца - в останалите случаи (когато не касае тежко престъпление). "Тежко престъпление" по смисъла на закона и по-конкретно - чл. 93, т. 7 от Наказателния кодекс (НК) е това, за което е предвидено наказание лишаване от свобода повече от пет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Вие твърдите, че сте обвиняем за престъпление по чл. 206, ал. 1 НК, което се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години, тоест става въпрос за "тежко престъпление". Чл. 234, ал. 9 НПК гласи, че ако след изтичането на законоустановения срок, прокурорът не изпълни задължението си да отмени мерките за процесуална принуда, включително и забраната за напускане на страната, а той би следвало да действа и служебно, без да бъде изрично сезиран, то по искане на обвиняемия или неговия защитник съдът ще отмени всички мерки за процесуална принуда. В конкретния случай трябва да са изминали една година и шест месеца от повдигането на обвинението, като съгласно ал. 8, изр. 2, в този период не се включва времето, през което досъдебното производство е било спряно.
На кратко, щом твърдите, че е изминал период от време повече от година и половина, подайте искане до съда да ви бъде отменена тази мярка с мотивировка, че е изтекъл законоустаовният срок за нейното прилагане.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 522
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 30 госта


cron