начало

Излязоха новите заповеди – шалове и шлемове вече не „минават“, само маски Излязоха новите заповеди – шалове и шлемове вече не „минават“, само маски

Ремонт на общи части питане

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Ремонт на общи части питане

Мнениеот kiril30 » 12 Яну 2020, 20:48

Здравейте имам следното питане:
Трябва да се прави ремонт на обща част за Х лв.По закон е всеки апартамент участва с вноска,равна на идеалните части на собственоста във входа(апартамент,гараж...).С две думи малък апартамент малка вноска,голям апартамент -голяма вноска. Прави се общо събрание и решават сумата да е равна за всички апартаменти,така де да не е по идеални части. Аз съм с малкък апартамент и съветно не ме устройва,а си държа да е по идеални части. Въпроса е дали общото събрание може да приеме всички апартаменти да участват по равно като сума за ремонта или аз съм прав,че единственият вариант е по идеални части. Кой е прав в ситуацията. Благодаря предварително за отговорите :).
П.П. То по тяхната логика,те може да приемат/гласуват,само аз да дам пари за ремонта,което си е нелогично :)
Последна промяна kiril30 на 13 Яну 2020, 07:08, променена общо 1 път
kiril30
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 12 Яну 2020, 20:39

Re: Ремонт на общи части питане

Мнениеот nikodim77 » 13 Яну 2020, 00:16

Здравейте,
Считам, че разсъжденията са Ви в правилна насока. Нормата на чл. 6, ал. 1, т. 9 от ЗУЕС е императивна и решенията на ОС на Ет С не могат да ѝ противоречат. Но в случай, че решение е взето след проведено ОС като са спазени съответните законови процедури (кворум, протокол, и т.н.) то, като вариант се явява оспорване на решението в частта с разноските за ремонт. Оспорването е по реда на чл. 40 от същия З., но е налице и срок за това, който е 30-дневен.
Мисля си, че дори и след този срок едно незаконосъобразно решение на ОС на ЕС или точка от същото, би следвало да бъде разгледано от съд поради факта,че същото противоречи на закона.:roll:
nikodim77
Потребител
 
Мнения: 787
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Ремонт на общи части питане

Мнениеот kiril30 » 13 Яну 2020, 00:32

@ nikodim77 Благодаря Ви за отговора. След като прегледах ЗУЕС и аз стигнах до извода,че съм прав и решението противоречи на закона. Не смятам да се стига до съд,но исках просто да се убедя,че не съм го прочел грешно.
kiril30
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 12 Яну 2020, 20:39


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron