начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

Съдебен иск за неспазена договорка!

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Съдебен иск за неспазена договорка!

Мнениеот becko_vn » 24 Яну 2020, 20:10

Здравейте! Искам да изложа моя случай и ако може да получа обратна връзка дали е редно да заведа съдебен иск срещу професор за неспазена уговорка. Накратко, платих такса за публикуване на статия в списание (в размер на 150 лв) и не получих никакво доказателство, че списанието е излязло и статията ми е в него... Опитвам се да се свържа с професора, но той не вдига на обажданията ми, нито отговаря на email-ите ми. Притежавам писмената кореспонденция по електронната поща с издадена бележка, че статията е приета за издаване в иден брой на списанието, и бележка за превод по електронен път. Та, смятате ли, че е редно да завеждам дело срещу въпросния професор (казва се Кирил Ангелов, ако някой се интересува)?
becko_vn
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 24 Яну 2020, 20:00

Re: Съдебен иск за неспазена договорка!

Мнениеот bvoykov » 25 Яну 2020, 13:15

И в крайна сметка на кого дадохте тези 150 лв. такса?
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 522
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: Съдебен иск за неспазена договорка!

Мнениеот becko_vn » 26 Яну 2020, 07:32

Преведени са по сметка на Технически университет - София, където работи въпросния професор.
becko_vn
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 24 Яну 2020, 20:00

Re: Съдебен иск за неспазена договорка!

Мнениеот ivan_lawyer » 26 Яну 2020, 08:15

Искането е договорно, да не объркате квалификацията, не че нещо. Изпратете покана по пощата 1,80 лв е сега, а с обратна разписка е еди-колко си. Друго какво, намерете съвестен адвокат, премерете нещата, така че да вложите хонорарен лист, нищо друго не жили (боде, ужилва) повече от разноските. За делото ще Ви трябват примерно 3 месеца чакане, аз впрочем осъдих един професор дето е някакво по космическите храни или нещо такова, па си плати, имаше мяукане, баукане, но си плати
Иначе дългът е пренебрежим, което няма да сложи централно на масата на съдията делото, ма им и лихва.

Важното е разноските. Това е икономически важно.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Съдебен иск за неспазена договорка!

Мнениеот advocatusdiaboli » 26 Яну 2020, 15:30

Чисто теоретично ситуацията по казуса може да се развие така:
1. Изпращате покана до ректора на ТУ (след като там са преведени парите), заедно с доказателства за плащането (платежно нареждане) и екранни снимки на проведената кореспонденция по поща с обратна разписка или нотариално. За нотариалната покана се плаща 100 лв. нотариална такса, която не включва хонорар за изготвянето ѝ. Това може да го направи самия нотариус, както и всеки адвокат. Предимството на нотариалната покана пред поканата, изпратена по поща е, че безпроблемно се доказва както получаването, така и съдържанието на поканата. В тази покана (без значение дали по поща или нотариално) предлагате на ТУ да Ви представят доказателства за публикуването на статията в (някакъв разумен) срок или ще считате договора за развален и ще трябва да Ви върнат платеното, заедно с разноските, които сте направил, за да защитите правата си и другите потенциални вреди. Ако вече нямате интерес тепърва да публикуват статията Ви, директно в поканата пишете, че считате договора за развален, съответно искате връщане на платеното, както и обезщетение за неизпълнението, като изрично казвате, че в противен случай ще бъде заведено дело.
Това е лекият вариант, в който не правите особени разходи и в който евентуално спорът ще се реши, ако ТУ решат, че не им се рискува с дело.
2. Ако все пак с покана ТУ не върнат платеното и не платят обезщетение се пише т.нар. искова молба, прилага се платежното, кореспонденцията и поканата, която има характера на изявление за разваляне и чакате призовка.
"Правото е изкуството да се създава равенство и справедливост, а адвокатът е техен закрилник от незапомнени времена до днес".

https://www.petkovalegal.com/author/fifoza/
advocatusdiaboli
Младши потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 29 Авг 2019, 11:07

Re: Съдебен иск за неспазена договорка!

Мнениеот becko_vn » 27 Яну 2020, 11:42

Благодаря за съветите... Принципно смятам да продължа с опитите да се свържа с професора (поне веднъж дневно) на телефонния номер, за да избегнем, ако е възможно, подобен тип неприятни последствия, но ако до 2 седмици няма развитие, смятам да прибегна до следващи действия :)
becko_vn
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 24 Яну 2020, 20:00


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 26 госта


cron