начало
Конституционният съд се заема със съдебната медиация Конституционният съд се заема със съдебната медиация

Съдебен иск за неспазена договорка!

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Съдебен иск за неспазена договорка!

Мнениеот becko_vn » 24 Яну 2020, 20:10

Здравейте! Искам да изложа моя случай и ако може да получа обратна връзка дали е редно да заведа съдебен иск срещу професор за неспазена уговорка. Накратко, платих такса за публикуване на статия в списание (в размер на 150 лв) и не получих никакво доказателство, че списанието е излязло и статията ми е в него... Опитвам се да се свържа с професора, но той не вдига на обажданията ми, нито отговаря на email-ите ми. Притежавам писмената кореспонденция по електронната поща с издадена бележка, че статията е приета за издаване в иден брой на списанието, и бележка за превод по електронен път. Та, смятате ли, че е редно да завеждам дело срещу въпросния професор (казва се Кирил Ангелов, ако някой се интересува)?
becko_vn
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 24 Яну 2020, 20:00

Re: Съдебен иск за неспазена договорка!

Мнениеот bvoykov » 25 Яну 2020, 13:15

И в крайна сметка на кого дадохте тези 150 лв. такса?
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 522
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: Съдебен иск за неспазена договорка!

Мнениеот becko_vn » 26 Яну 2020, 07:32

Преведени са по сметка на Технически университет - София, където работи въпросния професор.
becko_vn
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 24 Яну 2020, 20:00

Re: Съдебен иск за неспазена договорка!

Мнениеот ivan_lawyer » 26 Яну 2020, 08:15

Искането е договорно, да не объркате квалификацията, не че нещо. Изпратете покана по пощата 1,80 лв е сега, а с обратна разписка е еди-колко си. Друго какво, намерете съвестен адвокат, премерете нещата, така че да вложите хонорарен лист, нищо друго не жили (боде, ужилва) повече от разноските. За делото ще Ви трябват примерно 3 месеца чакане, аз впрочем осъдих един професор дето е някакво по космическите храни или нещо такова, па си плати, имаше мяукане, баукане, но си плати
Иначе дългът е пренебрежим, което няма да сложи централно на масата на съдията делото, ма им и лихва.

Важното е разноските. Това е икономически важно.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Съдебен иск за неспазена договорка!

Мнениеот advocatusdiaboli » 26 Яну 2020, 15:30

Чисто теоретично ситуацията по казуса може да се развие така:
1. Изпращате покана до ректора на ТУ (след като там са преведени парите), заедно с доказателства за плащането (платежно нареждане) и екранни снимки на проведената кореспонденция по поща с обратна разписка или нотариално. За нотариалната покана се плаща 100 лв. нотариална такса, която не включва хонорар за изготвянето ѝ. Това може да го направи самия нотариус, както и всеки адвокат. Предимството на нотариалната покана пред поканата, изпратена по поща е, че безпроблемно се доказва както получаването, така и съдържанието на поканата. В тази покана (без значение дали по поща или нотариално) предлагате на ТУ да Ви представят доказателства за публикуването на статията в (някакъв разумен) срок или ще считате договора за развален и ще трябва да Ви върнат платеното, заедно с разноските, които сте направил, за да защитите правата си и другите потенциални вреди. Ако вече нямате интерес тепърва да публикуват статията Ви, директно в поканата пишете, че считате договора за развален, съответно искате връщане на платеното, както и обезщетение за неизпълнението, като изрично казвате, че в противен случай ще бъде заведено дело.
Това е лекият вариант, в който не правите особени разходи и в който евентуално спорът ще се реши, ако ТУ решат, че не им се рискува с дело.
2. Ако все пак с покана ТУ не върнат платеното и не платят обезщетение се пише т.нар. искова молба, прилага се платежното, кореспонденцията и поканата, която има характера на изявление за разваляне и чакате призовка.
"Правото е изкуството да се създава равенство и справедливост, а адвокатът е техен закрилник от незапомнени времена до днес".

https://www.petkovalegal.com/author/fifoza/
advocatusdiaboli
Младши потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 29 Авг 2019, 11:07

Re: Съдебен иск за неспазена договорка!

Мнениеот becko_vn » 27 Яну 2020, 11:42

Благодаря за съветите... Принципно смятам да продължа с опитите да се свържа с професора (поне веднъж дневно) на телефонния номер, за да избегнем, ако е възможно, подобен тип неприятни последствия, но ако до 2 седмици няма развитие, смятам да прибегна до следващи действия :)
becko_vn
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 24 Яну 2020, 20:00


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 32 госта


cron