начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Относно етажната собственост и неспазване на решенията на ОС

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Относно етажната собственост и неспазване на решенията на ОС

Мнениеот zminchev » 25 Яну 2020, 17:34

Здравейте,
Живея в сграда с три апартамента, като само два от тях се обитават постоянно. Съседката ми гледа две кучета и не знам колко котки, които всеки ден се пускат на свобода и извършват естествените си нужди по стълбищата и двора. Освен това кучетата, макар дребни, са зли и нападат всеки. След много опити се оказа, че разговор и мирно решение на проблема са невъзможни. В крайна сметка успях да накарам съседа от неизползваното жилище да се появи и да направим общо събрание на собствениците, на което проблемната съседка не пожела да дойде и без нея избрахме мен за управител на ЕС и взехме решения домашните животни да бъдат само на повод в общите части на имота, вратата на входа да се затваря за да не влизат котки по стълбищата и собствениците на домашни животни да почистват след любимците си. Нито едно от взетите решения не се изпълнява, въпреки надлежно връчените протоколи от решенията и няколкото писма, с които се опитвах да убедя съседката си да спазва добрите нрави. По закон като управител на ЕС имам правото да налагам глоби, но законът казва, че констативен протокол мога да издам в присъствието на други двама собственици, което включва единствено проблемната съседка и другия съсед, който не живее в града и не му се занимава особено. Какво мога да правя от тук нататък? Това си е тормоз. Аз мога да разгоня зверовете с ритници, но дъщеря ми разви фобия от кучета и всеки път когато е при мен, се налага да я изпращам и посрещам по стълбите, когато ѝ се наложи да излезе. За миризмата във входа въобще не искам да говоря. Много решения ми идват в главата, но търся да избера единствено законовите от тях.
Благодаря предварително!
zminchev
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 14 Окт 2014, 00:09

Re: Относно етажната собственост и неспазване на решенията н

Мнениеот nikodim77 » 26 Яну 2020, 00:21

Здравейте,
Съдейки по думите Ви – „…избрахме мен за управител на ЕС…” стигам до извода, че сте действали съгласно ЗУЕС.? Само че, ако бяхте го прочели по-обстойно и внимателно, щяхте да се съобразите с неговия чл. 3, който указва, че изключения при прилагането му се правят при сгради с в режим на етажна собственост, в които самостоятелните обекти са до три и принадлежат на повече от един собственик. Видно от началото на постът Ви упоменавате, че сградата е с три апартамента. Продължавайки погледът над чл. 3 от ЗУЕС, се отчита, че същият указва, кои нормативни текстове от закона за собствеността (ЗС) са меродавни във вашия случай. Тъй, че по силата на закона, Вие надали сте легитимен управител на ЕС. Та в този ред на мисли, ако в разни те му там – протоколи и други бумащини свързани с така нареченото общо събрание сте се позовавали и цитирали членове и алинеи от ЗУЕС, ще да е добре да ги замените с такива от ЗС. (напр. чл. 32…) Това горното го представих с оглед на евентуалната Ви защита при евентуални съдебни чудеса по реда на ГПК, ЗС, ЗЗД и какви ли още не норми (в случай, че решите да съдите съседката, която не изпълнява „надлежно” взетите решения на ОС на ЕС). Иначе по отношение на пречките, миризмата от животинките и т.н, и т.н. си има компетентни институции, към които бихте могли да се обърнете като начало; РИКОЗ, общински служби и прочие чиновници…
nikodim77
Активен потребител
 
Мнения: 1168
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Относно етажната собственост и неспазване на решенията н

Мнениеот zminchev » 26 Яну 2020, 17:53

Благодаря за отговоря! Явно не съм прочел достатъчно внимателно закона. Заемам се. Чудното е, че в общината регистрираха всички документи от общото събрание без възражения.
Иначе за жалби към компетентни органи... подадох жалба в общината, които я прехвърлиха към РИКОЗ и накрая дойдоха две женици, които казаха, че виждат и разбират проблема ми, но освен да напишат предписание на съседката друго не могат да направят.
zminchev
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 14 Окт 2014, 00:09

Re: Относно етажната собственост и неспазване на решенията н

Мнениеот vili_spasova » 27 Яну 2020, 13:12

Здравейте. Съчувствам Ви, подобни проблеми имат доста хора, живеещи в жилища с общи части и неразбрани съседи. Лошо е, че дори и да има някакви норми, те на практика не се спазват, миризмата и мърсотията си остават, а животинчетата не са виновни с нищо. Аз лично имах подобен проблем. Котката на съседите много обичаше да прескача на нашия балкон, като в лятна резиденция и да си "върши работата" при нас. Пръскахме някакви аромати, които се продават в магазините за животни, които ги отблъскват /не са отровни/ просто мизизмата на цитруси не се харесва на котките, мисля, че имаше краткотраен ефект /изветрява и трябва пак да се пръска, но животинчето помни, че там не му харесва/. Отитайте да пръскате с такива препарати поне да не цапат по общите части.
ПС - В крайна сметка котето, което беше прибрано от улица успя да избяга и така и не го намериха.
Последна промяна vili_spasova на 27 Яну 2020, 16:55, променена общо 1 път
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител
 
Мнения: 912
Регистриран на: 05 Дек 2007, 16:16
Местоположение: София

Re: Относно етажната собственост и неспазване на решенията н

Мнениеот jhoro » 27 Яну 2020, 14:56

Здравейте zminchev. Със сигурност ще получите много юридически отговори и съвети - тук, във форума и извън него. Затова ще Ви отговоря чисто човешки.
Казвате, че сградата е с трима съсобственика, като на практика заинтересованите страни сте две.
Независимо от действията, коита ще предприемете - единствения сигурен резултат ще е, че ще се скарате с въпросната съседка. А има една приказка - „Къща се купува според съседите!“

Затова - или намерете взаимноизгодно решение, или продавайте жилището!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 22 госта


cron