начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Дарение на имот, задлъжняване на дарителя.

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Дарение на имот, задлъжняване на дарителя.

Мнениеот bluewater » 04 Фев 2020, 16:18

Родителя дарява имот на детето си, в последствие (година, две) задлъжнява. За да не наследи дълга наследника се отказва от наследство чрез съда. Въпроса ми е запазва ли дарения имот?
bluewater
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 04 Фев 2020, 14:31

Re: Дарение на имот, задлъжняване на дарителя.

Мнениеот vili_spasova » 04 Фев 2020, 17:07

bluewater написа:Родителя дарява имот на детето си, в последствие (година, две) задлъжнява. За да не наследи дълга наследника се отказва от наследство чрез съда. Въпроса ми е запазва ли дарения имот?



Дареният имот е собственост на дарения.

Все пак имайте предвид разпоредбата на чл. 135 от ЗЗД, като тук от значение е времето на извършване на дарението и фактът, че дареният е син на дарителя.

Чл. 135. Кредиторът може да иска да бъдат обявени за недействителни спрямо него действията, с които длъжникът го уврежда, ако длъжникът при извършването им е знаел за увреждането. Когато действието е възмездно, лицето, с което длъжникът е договарял, трябва също да е знаело за увреждането. Недействителността не засяга правата, които трети добросъвестни лица са придобили възмездно преди вписване на исковата молба за обявяване на недействителността.
Знанието се предполага до доказване на противното, ако третото лице е съпруг, низходящ, възходящ, брат или сестра на длъжника.
Когато действието е извършено преди възникване на вземането, то е недействително само ако е било предназначено от длъжника и лицето, с което той е договарял, да увреди кредитора.
Кредиторите, в чиято полза е обявена недействителността, се удовлетворяват от сумата, получена от публичната продан преди третото лице, тогава когато то участвува в разпределението с вземане, произтичащо от обявяване на недействителността.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител
 
Мнения: 912
Регистриран на: 05 Дек 2007, 16:16
Местоположение: София

Re: Дарение на имот, задлъжняване на дарителя.

Мнениеот kalahan2008 » 04 Фев 2020, 23:03

Само да допълня:
Ако дългът е възникнал след дарението, както е посочено в питането, иск по чл. 135 ЗЗД може да бъде уважен, само ако бъде доказано, че дарението е със специална цел - да се увреди кредиторът.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 4173
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53


Назад към Съсобственост и делба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 госта


cron