начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

договор с посредническа фирма

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


договор с посредническа фирма

Мнениеот agirlhasnoname » 06 Фев 2020, 15:50

Здравейте,
работих с брокер по процедура закупуване на имот, препоръчан от мои познати, проверена агенция, но нещо не се разбрахме и сега се свързах с друг, от друга агенция.
Тъй като в началото на работата ни подписах някакъв договор за посредничество ( не го прочетох, тъй като не знаех, че ще сменям брокер и му имах доверие - моя грешка, знам) и не съм сигурна какво пишеше в него, след това на всеки оглед съм се подписвала за определения имот, който сме гледали.

Та, въпросът ми е- смятате ли, че има начин този договор да ме задължи да работя само с този определен брокер, да речем 6 месеца? Или ако сега с друг брокер закупя друго жилище, непоказвано от първия, да дължа някаква неустойка?
agirlhasnoname
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 06 Фев 2020, 15:26

Re: договор с посредническа фирма

Мнениеот doondie » 07 Фев 2020, 00:09

След като не си била запозната с предмета на договора, при евентуален съдебен спор би трябвало подобна абсурдна клауза да бъде обявена за нищожна. Що се отнася до закупуване на имот, който не е бил предлаган от първия брокер, тогава той няма за какво да претендира. Би трябвало да си му платила за услугите така или иначе. Допълнителното възнаграждение е обвързано със сключването на сделка, каквато на никакъв етап не се е реализирала чрез неговото посредничество, така че нищо повече не му дължиш. Освен може би обяснение защо си потърсила друг брокер. :)
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 529
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: договор с посредническа фирма

Мнениеот propensity » 07 Фев 2020, 11:49

doondie,

Защо автоматично прие, че питащия не бил запознат с предмета на договор? Ти виждал ли си го (договора)?

Това, че някой не чете какво подписва преди да го подпише не прави договора ништожен.
propensity
Потребител
 
Мнения: 448
Регистриран на: 04 Сеп 2018, 00:00
Местоположение: Аркутянски РС

Re: договор с посредническа фирма

Мнениеот doondie » 07 Фев 2020, 12:38

Заключението ми е базирано на предоставената информация — тя дори няма копие от договора (обосновано предположение), нито си спомня да е запознавана с клаузите на договора. Дали ще подпише договор, без да го чете/без да е запозната с предмета му или ще подпише празен лист няма голяма разлика. Може и да е греша, но поне ще дам отправна точка на питащата.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 529
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: договор с посредническа фирма

Мнениеот borovinka » 12 Фев 2020, 14:34

Засега проблем нямате. Проблем ще ви се появи в момента, в който Брокер 1 разбере, че сте си купили някакво жилище. Ако е недобросъвестен, разполага с оригиналните документи, в които да отрази, че той ви го е показал.
Ако агенцията е ОК, няма защо да се притеснявате, едва ли ще злоупотребят.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1513
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ


Назад към Покупко-продажба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта


cron