начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Акт с невалидни данни????

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Акт с невалидни данни????

Мнениеот jessika » 13 Фев 2020, 10:48

Здравейте,
Връчен беше на сестрами ми акт от контрола в градския транспорт за нередовен пътник за една спирка, тя е тамън навърши 18. Въпросът е, че данните който са и записали са грешни: малкото и име е объркано, ЕГН-то също, дата на издаване на личната и карта, номера на улицата.
Може ли да ми дадете съвет.
Много благодаря предварително!
jessika
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 13 Фев 2020, 10:42

Re: Акт с невалидни данни????

Мнениеот doondie » 13 Фев 2020, 12:10

Здрасти,

На първо място, на гратисчиите се гледа с лошо око, защото останалите пътници плащат за тяхното пътуване. Нека това преживяване да ѝ е за урок и да се замисли дали иска да продължава по този начин.

На въпроса ти - ако ѝ е издаден акт за установяване на административно нарушение (АУАН на галено), можете в 3-дневен срок да пратите възражение до административно-наказващия орган (АНО). Можете и просто да изчакате наказателното постановление, което след това да обжалвате (безплатно) пред съда. Основание за обжалване биха били множеството сгрешени данни. Разбира се, съдът винаги може да каже, че това са отстраними "технически грешки" и не пречат да се индивидуализира нарушителят. Със същата убеденост може и да каже, че не са спазени всички изисквания на чл. 42 от ЗАНН.

Подписала ли е сестра ти акта? Кои са посочените свидетели? Ти бил ли си там? Наистина ли е пътувала без билет?

Моят съвет е да изчакате наказателното постановление (НП). Може и да не получите изобщо такова, ако данните са толкова грешни, че да не могат да намерят правилния адрес, за да го връчат на сестра ти. Биха могли по номера на личната карта да установят правилните данни обаче, ако имат желание, но това ще се види в НП по-късно.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 529
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Акт с невалидни данни????

Мнениеот jessika » 13 Фев 2020, 12:20

Убедена съм, че ще се замисля вече.
Въпросът ми е да го плащам ли сега или да чакам да дойде НП. Също така има ли разлика в сумите?
Много благодаря за бързия отговор!
jessika
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 13 Фев 2020, 10:42

Re: Акт с невалидни данни????

Мнениеот vili_spasova » 13 Фев 2020, 15:14

Здравейте. Вижте, не искам да Ви насърчавам да не плащате глобите си/респективно тези на сестра Ви, но имам едно питане относно възрастта на нарушителя. Беше ли навършила сестра Ви 18 години към датата на предявяване на АУАН? Питам защото има значение при съставяне на НП и определяне на административното наказание. В тази връзка вижте ЗАНН -

Чл. 15. (1) (Изм. - ДВ, бр. 59 от 1992 г., бр. 102 от 1995 г.) Глобата е наказание, което се изразява в заплащане на определена парична сума.
(2) По отношение на непълнолетните административното наказание глоба се заменя с обществено порицание.

и

Чл. 26. (1) Административнонаказателно отговорни са пълнолетните лица, навършили 18 години, които са извършили административни нарушения в състояние на вменяемост.
(2) Административнонаказателно отговорни са и непълнолетните, които са навършили 16 години, но не са навършили 18 години, когато са могли да разбират свойството и значението на извършеното нарушение и да ръководят постъпките си.
(3) За административни нарушения, извършени от малолетни, непълнолетни на възраст от 14 до 16 години и поставени под пълно запрещение, отговарят съответно родителите, попечителите или настойниците, които съзнателно са допуснали извършването им.


Може да се окаже, че наказанието няма да е глоба, а порицание.

При всички случаи Ви съветвам да изчакате да ви връчат НП, като се съобразите с правото си да го обжалвате
като се съобразите с разпоредбата на чл. 59 ЗАНН

Чл. 59. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) Наказателното постановление и електронният фиш подлежат на обжалване пред районния съд, в района на който е извършено или довършено нарушението, а за нарушенията, извършени в чужбина - пред Софийския районен съд.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) Нарушителят и поискалият обезщетение могат да обжалват постановлението в седемдневен срок от връчването му, а прокурорът може да подаде протест срещу него в двуседмичен срок от издаването му. Електронният фиш подлежи на обжалване в определения в Закона за движението по пътищата срок.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 59 от 1992 г., бр. 110 от 1996 г., бр. 11 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2002 г., доп. - ДВ, бр. 10 от 2011 г., отм. - ДВ, бр. 77 от 2012 г., в сила от 09.10.2012 г.)
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител
 
Мнения: 912
Регистриран на: 05 Дек 2007, 16:16
Местоположение: София

Re: Акт с невалидни данни????

Мнениеот propensity » 13 Фев 2020, 18:35

Объркано име, ЕГН и номер на личната карта пък и номер на улицата?

Сестра ви най-вероятно ще се размине.
propensity
Потребител
 
Мнения: 448
Регистриран на: 04 Сеп 2018, 00:00
Местоположение: Аркутянски РС


Назад към Административно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 госта


cron