начало
Трима депутати с писма „иди ми, дойди ми“ до Конституционния съд Трима депутати с писма „иди ми, дойди ми“ до Конституционния съд

Земеделски земи-рента

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Земеделски земи-рента

Мнениеот polaana » 21 Фев 2020, 15:10

Здравейте, сключен е договор с пълномощно от мое име за арендуване на земеделски земи. Длъжни ли са от кооперацията да ми предоставят при поискване договора и някакъв официален документ за размера на рентата?
polaana
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 12 Мар 2014, 01:18

Re: Земеделски земи-рента

Мнениеот doondie » 21 Фев 2020, 21:47

Договорът не е ли на твое име, макар и да е сключен от тях? Без значение на чие име е, не виждам защо не биха предоставили копие. Арендаторът винаги може да предостави така или иначе.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 535
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Земеделски земи-рента

Мнениеот polaana » 21 Фев 2020, 23:36

Да, договора е на мое име, но арендатора отказва да ми го предостави. Затова ме интересува длъжен ли е и ако не, тези договори завеждат ли се някъде? Типичната бг история е, преди години дадох безсрочно пълномощно на роднина да сключва договори за земите от мое име (но не и да получава рентите). В началото видях някакви ренти, после негов близък направил кооперация, сега разбирам че роднината ми е продал своите земи на този близък, неизвестно как при положение че нямаме протокол за делба и не ги е предложил на мен първо (неделими са) и отделно е сключил от мое име 15 годишен договор за рента с близкия си, която рента нито мога да разбера колко е, нито да получа.
polaana
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 12 Мар 2014, 01:18

Re: Земеделски земи-рента

Мнениеот doondie » 22 Фев 2020, 01:57

О, помислих, че кооперацията и арендаторът са различни лица. Не мисля, че са длъжни, но нали затова договорът е подписан в 2 екземпляра – по един за страните, за да може при нужда да се издаде дубликат. Би трябвало също така да е заведен към съответната земеделска служба.

Закон за арендата в земеделието
Чл. 3. (2) (Изм. - ДВ, бр. 55 от 2018 г.) Договорите за аренда, както и споразуменията за тяхното изменение или прекратяване, сключени в писмена форма с нотариално удостоверяване на подписите на страните, се вписват в службата по вписванията и се регистрират в съответната общинска служба по земеделие. Към акта, подлежащ на вписване, се прилагат издадените по реда на ал. 1 скици на имотите.

Баба ми има 10-ина декара в родното си село. Преди вероятно по пощата, но сега арендаторът вече ѝ праща договора всяка година по имейла, после го връщаме подписан и сканиран отново по имейла, тъй като е много по-бързо и удобно. Съответно рентата я праща с банков превод. Преди я е пращал с пощенски запис, но това е отживелица, макар че едва от 2-3 години я праща на сметка, след като аз се намесих, тъй като това създаваше допълнителни грижи на баба, а и на мама, която общува с арендатора. Както казах, много по-удобно е и за двете страни. Както и да е, де. Въпросът е, че стига да има желание, всичко може да се прати за минути по електронен път след обаждане по телефона или изпращане на запитване по имейла.

Иначе в цитирания по-горе закон е уредено как става развалянето на договор за аренда – от кого, с колко години предизвестие и т.н. Аз бих дал предизвестие веднага. Също така пълномощното, което си дал(а), можеш да го оттеглиш и да дадеш инструкции на арендатора да изплаща рентата на теб. Ако се забави определено време, законът ти дава право да развалиш договора. Съответно можеш да си търсиш парите по съдебен ред.

За делбата не мога да кажа – някои "търговци" дори купуват дялове, така че вероятно продажбата на неговия дял е била легитимна. Най-добре обаче си разделете, каквото имате да делите, и не се занимавай повече с този човек, за да не си създаваш излишно негативни емоции.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 535
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Земеделски земи-рента

Мнениеот ivan_lawyer » 22 Фев 2020, 11:52

Договорът трябва да е нотариален - съответно - може с пълномощно. Има мъчнотия в това - как да се приложи чл. 33 ЗС, който повелява, че дял може да се продаде само при подканване, като пък аз казвам само - че Законът за арендата е специален спрямо Законът за собствеността, но - като по-съвършена изработка или по-комплексна уредба - или с две думи - като по всеобхватен и прецизен - Законът за собствеността си е лидер.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5231
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 26 госта


cron