начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

за автомобилите с ДЕСЕН волан

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


за автомобилите с ДЕСЕН волан

Мнениеот tochotocho » 15 Фев 2020, 10:20

По европейските пътища се движат автомобили с ЛЯВ волан. Напоследък зачести вноса от Обединеното Кралство, където движението е обратно на европейското и съответно волана е ДЕСЕН. Крайно време е с наредба или що да се регламентират техническите изисквания, и да се забранят тези автомобили. Обединеното Кралство НАПУСНА ЕВРОПА! Нека си ги внасят, но само за части. Не ми е понятно как КАТ допуска и регистрира автомобили с ДЕСЕН волан. Ами те са съобразени с ЛЯВОТО движение. По тъпата логика би трябвало в България да може /без санкция / да се кара в ЛЯВОТО платно, защото автомобилът е произведен за такова движение.
Идеята е да се регламентира СТОП на този внос и регистрация! Може само за части ! За внесените и регистрирани -срок 5 години да се приведат по евростандартите, т.е. ляв волан. Съответно промени и в ЗДП, при пътен инцидент, ако единият от автомобилите е с ДЕСЕН волан, да се счита той за виновно лице/автомобил / Относно предполагаемия протест на ДЯСНО воланите, вече ни писна от протести. Беше време когато задължиха такси- автомобилите да се боядисат в ЖЪЛТО. Имаше протести, закани- няма да го пребоядисам. Елементарно -твой проблем: няма да си такси. Клекнаха и приключи проблема. Така че 5 години е достатъчен срок - да си върнем ЕВРОПА !
Няма проблем и с туристи от Британия- при влизане в България - паспортна, митническа и техническа проверка! С десен волан -подписва декларация, че е уведомен за ЛЯВОТО движение и при инцидент , той по презумция ще е виновен- кара неподходящ автомобил.
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 476
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: за автомобилите с ДЕСЕН волан

Мнениеот doondie » 15 Фев 2020, 14:06

Аз съм „за” смяната на волана да е задължителна, но не заради изложените съображения. Колко ПТП се случват с автомобили с десен волан годишно в България? Не съм чул да има изискване за смяна на волана в Англия, така че призивът да сме си върнели Европа е несъстоятелен.

5 г. ми се струва нереално много. Трябва да е възможно най-скоро — ако е внесена за продажба с автовоз, да се смени преди регистрацията в КАТ след покупко-продажба; ако е влязла на собствен ход, да се смени в рамките на 90 дни (толкова е периодът, в който гражданин на ОК ще може да пребивава в страната като турист, съответно е предостатъчно време за транзитно преминаващите); съответно да не може да се минава ГТП от автомобил с десен волан, нито да се сключва застраховка ГО, без значение дали са минали 3 месеца. Моето единствено съображение е безопасността на пътя при движение на такива автомобили. Въпреки това презумпция за виновност звучи абсурдно.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 529
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: за автомобилите с ДЕСЕН волан

Мнениеот tochotocho » 15 Фев 2020, 20:25

Добре де, караш технически НЕСЪОБРАЗЕН с пътните условия/дясно платно / движение! автомобил. По принципа на КАТ- несъобразен / дали с пътната обстановка, скорост и пр. / Напр. изровена дупка на пътя, покрита с вода от дъжда, не се вижда дупката, и счупване полуоска и др. Не дойдоха от КАТ. Нямало кръв, и пр. В КАТ- Дървеница, заявих щетата, искат да ми съставят протокол за НЕСЪОБРАЗЕНА скорост! Защо и на този британец да не му се състави акт за шофиране с технически несъобразен автомобил - с десен волан!
А за всичко друго съм съгласен- по кратки срокове. Британия излиза от ЕВРОПА не от вчера. Всеки разумен да отчита това ! и промяна в Закона. Щом имам автомобил с десен волан, пригоден за ляво платно за движение - защо не ми разрешават да карам в лявото платно, съобразно предназначението на автомобила. Нека КАТ да отговори!
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 476
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: за автомобилите с ДЕСЕН волан

Мнениеот doondie » 15 Фев 2020, 21:06

КАТ няма да отговори, защото тях ги интересува единствено къде и как е най-ефективно да рекетират водачите с оправданието, че ги - моля ти се - дисциплинирали. Вчера някакъв дава информация на журналистите - 24 хиляди нарушения на скоростните ограничения за 7 дни, пък над 5 хиляди връчени фиша, пък над 700 взети книжки, пък не знам си какво. 3-та поредна "акция" било. По големите булеварди имало най-много нарушители, понеже там имало условия за развиване на по-високи скорости. И гледаш как целият се топи от щастие и постоянно заеква. Вместо да използват данните от "акцията" си за преценка къде да се монтират обозначени стационарни камери, идиотите се хвалят, че "хванали" еди си колко нарушители. Както и да е.

Относно съобразеността... Според един катаджия, който свидетелства срещу мен, на въпроса ми с каква скорост съм се движел – съобразена или несъобразена, отговори, че нямало понятие за несъобразена скорост. Пълна лудница, човек! хахаха

В твоя случай е трябвало да обясниш на 112 какво е станало, за да има после запис от разговора. Съответно да заявиш щетата или каквото там се прави, за да ти дадат документ, че това действително се е случило. После да закараш колата на ремонт, след което да съдиш общината (или АПИ, ако пътят не е общински) за разходите за ремонта, понеже тя не си е свършила задълженията.

Относно британеца, който досега не е имал проблем да кара с десен волан – ако някой го блъсне него, пак ли той ще е виновен, въпреки че се е движел според правилата? Да, може да се приеме, че превозното средство не е изцяло "пригодено" за движение спрямо организацията на движение в България, но положението на волана не създава невъзможност за безопасно управление на МПС-то, така че най-много 3 месеца за мен е един разумен срок.

Интересно ми е преди 2007 г. дали и какви ограничения е имало за използването на автомобили с десен волан. Или просто почти не е имало такива автомобили по икономически причини? Това че ОК напусна ЕС не би трябвало да е причина за въвеждане на изисквания за безопасност към такива автомобили, изразяващи се в задължителна, а не пожелателна, смяна на волана. За мен това е трябвало да бъде урегулирано много, много отдавна. Аз лично не виждам връзка между членството в ЕС и разрешаването на употребата на автомобили с десен волан за продължителен период от време. Доколкото една такава законова рамка не противоречи на общоевропейски правила, не виждам причина да не е била въведена досега.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 529
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: за автомобилите с ДЕСЕН волан

Мнениеот tochotocho » 16 Фев 2020, 10:53

Tribus verbis ! Изискват се промени в законодателството и СТОП на десния волан. Надявам се вноса от ОК да спре, поради мита! За сега само при регистрация на автомобил като ТАКСИ, не се разрешава ДЕСЕН волан! /Един пример : при внос на автомобил от Южна Корея - с контейнер на пристанище Бургас, за да го регистрираш трябва да мине през комисия и съответно беше 700 лева.
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 476
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: за автомобилите с ДЕСЕН волан

Мнениеот kdkrastev1234 » 18 Фев 2020, 20:02

Аз съм си мислил за по-високи данъци и винетки.
Няма как да забраниш транзитното преминаване на коли с десен волан. това би довело до реципрочни мерки в Англия. Може обаче се увеличат данъците им. И винетките да са по-скъпи. Или, за да не се натоварва контролната система, да нямат право на годишни винетки.
Но рестрикции е хубаво да има
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител
 
Мнения: 631
Регистриран на: 27 Фев 2014, 08:22

Re: за автомобилите с ДЕСЕН волан

Мнениеот doondie » 18 Фев 2020, 20:44

Едва ли ще има кой знае какви убийствени мита за стоки от Англия. Дано има, де, но едва ли ще са прекалено високи. Все пак ЕС има интерес от търговия с Англия, но да се съгласят на безмитен режим и т.н. след всичката помия, която Борис Джонсън изля по адрес на ЕС, а сега се прави на интересен, би било пълна липса на гръбнак от страна на ЕК.

За вноса от Южна Корея – навярно там не работят по същите стандарти, по които и в ЕС, затова има комисии и прочие, които да преценят дали стоката отговаря на евростандарта.

Относно по-високите винетки за автомобили с десен волан – да не би да са с 5 тона по-тежки, че да трябва да плащат повече? По-високата винетка отговаря на по-големия негативен ефект върху пътната инфраструктура на съответното МПС. Не виждам основание десният волан да е причина за по-висока винетка.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 529
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: за автомобилите с ДЕСЕН волан

Мнениеот tochotocho » 01 Мар 2020, 11:19

Приветствам предложението /мнението / -автомобилите с десен волан да заплащат по-високи такси, предвид несъобразеност с дясното движение в Европа /България /! Тези автомобили по презумция са по-рискови и затова по-високи такси. Нещо подобно /относно таксите / го има и сега! Ако си водач без нарушение -таксата е по-ниска, отколкото ако си водач със нарушения. РИСКОВИЯТ ФАКТОР !!! Напр. при сключване медицинска застраховка -за чужбина, се оценява рисковия фактор /възрастта / и таксите са различни за 40 годишен ,респ. 75 годишен!
Може и ограничения- при регистрация КАТ- да се вписва "автомобил с десен волан" задължителен стикер "десен волан " ,както при младите водачи. или "бебе в автомобила ". Ограничение на скорост- за десен волан макс. 80 км. , движение само в крайната дясна лента при магистрала !
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 476
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: за автомобилите с ДЕСЕН волан

Мнениеот jhoro » 01 Мар 2020, 13:06

Глупава тема - по презумпция! Дали автомобила ще е с „ляв“, „десен“ или „среден“ волан (ила и такива) - по-важно е „зад-воланното устройство“!
И не знам защо, когато говорите за такива автомобили - винаги се визира само Великобритания? „Обратно движение“ има и в Малта, Кипър, Ирландия - а те все още са в ЕС!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: за автомобилите с ДЕСЕН волан

Мнениеот tochotocho » 08 Мар 2020, 19:43

Йорко, нерде Великобритания , нерде Македония. Сите с десен волан са рискови! ! КАТ тех.преглед -регистрация- изрично се посочва ,че това е рисков автомобил, временно допуснат да се движи 6 месеца и да си смени с ляв волан! Рисковия фактор вдига цената !
Защо Пешо купува автомобил от ОК -ниска цена и го пробутва в България!Разпоредба-о 3 месеца привеждане в евро. норми - т.е ляв волан. Не го прави няма право да движи този автомобил ! Само за части !
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 476
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: за автомобилите с ДЕСЕН волан

Мнениеот doondie » 21 Мар 2020, 22:37

Търсейки нещо друго, случайно видях това и ми стана смешно, понеже се сетих за настоящата тема. :D
Законопроект за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата (дата на постъпване: 09/08/2016)
Явно предложението на комунистите не е било прието, след като все още няма забрана. :|
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 529
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: за автомобилите с ДЕСЕН волан

Мнениеот noregrets » 10 Дек 2020, 17:11

@tonchotoncho

Абе ти нормален ли си бе? Психо!

Това ще означава забраната на повече от 100 милиона коли да карат и да влизат в държавата включително модели като Астон Мартин, Рейндж Роувър и т.н. Това е само финансова загуба за нашата държава, ако се спрат тези коли и лошо за икономиката на България. В Англия спират ли се коли с ляв волан, а? НЕ! Може би защото са малко по-умни от тебе брат от икономическа гледна точка. Някои българи свикнали и живяли в Англия им е по-лесно да карат с десен волан няма значение в кое платно. Ти като нямаш опит с това недей да казваш кой е риск и опасен и кой не. Риск и опасни на пътя са хора, които си мислят, че знаят повече от другите и са по-велики от другите точно като тебе. Ти искаш да нарушиш отношенията между България и други огромни икономически държави като тръгнеш да забраняваш внос на това и онова (ступид). На тях няма да им пука, но на България ще и запука, ако почнат да забраняват тирове и коли с ляв волан от България като отговор на такава забрана от страна на България, особено за хора оттук които живеят и издържат семействата си от това (такъв си неграмотен и хейтър и егоист който само за себе си се интересува). Много си глупав бе брат. Порастни.

Айде психо, успокой се малко с тоя господарствен тон и ходи да се караш с КАТ, които ще ти се изсмеят на простотията и липсата на опит и ще ти кажат да се разкараш и да потърсиш психиатър!
noregrets
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 10 Дек 2020, 16:55


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 30 госта


cron