начало

Съдия от Варна осъди прокуратурата за близо 100 000 лева Съдия от Варна осъди прокуратурата за близо 100 000 лева

Уреждане на наследство при липса на брак

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Уреждане на наследство при липса на брак

Мнениеот dimitar40 » 25 Фев 2020, 10:47

Здравейте,

Имам следния въпрос:

С жена ми нямаме сключен брак и всички имоти са на мое има. Имаме две деца. Как най-лесно да направим така, че жена ми да е наследник с права както ако имахме брак?

Варианти:
1. Ако сега сключим брак, тя ще има равен дял с децата (по 1/3 за всеки), което е различно от това да има 1/2 + разделяне на останалата 1/2 с децата.
2. Изготвяне на завещание. Това до колкото разбираме не е вариант, понеже дяловете на преките наследници, в случая децата, не могат да бъдат преразпределяни със завещание.
3. Изготвяне на нов нотариален акт за имотите, в който и двамата сме вписани като собственици. Тук ме притесняват таксите, които ще трябва да се платят.

Моля да ми помогнете с други варианти ако съществуват такива, или да ме насочите към най-правилния и финансово изгоден такъв.

Благодаря предварително!
dimitar40
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 25 Фев 2020, 10:35

Re: Уреждане на наследство при липса на брак

Мнениеот ivan_lawyer » 25 Фев 2020, 23:38

Мисля, че има един вид - Продажба на наследство. С това се занимавам в момента.
Обаче пък тук - няма точно така да стане. Някакви скрити договори - може би, които се активират по-късно.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4898
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Уреждане на наследство при липса на брак

Мнениеот doondie » 27 Фев 2020, 18:32

В нормалните държави като Англия например, откъдето имам наблюдения отпреди няколко години, съществува форма на съжителство наречена "дълготрайна връзка", която дава доста права на партньорите. В България има извратен вариант на това, който наричаме "на семейни начала". Защо е извратен? Защото не ми е известно тази форма на съжителство да има какви да е положителни правни последствия, а напротив – могат да те осъдят, че живееш доброволно "на семейни начала" с непълнолетен. Разбирам това да даваше някакви права, за да се носи и отговорност, но уви – не знам да има такива. Както и да е. Казваме с въздишка, че живеем в джунглата България, и махаме с ръка и нескрито огорчение.

На въпроса с вариантите – моят глас е за сключване на брак с подписване и на брачен договор, с който договор да се извърши прехвърляне на половината собственост, придобита преди сключването на брака. По този начин единият съпруг ще си има неговата лична половина, а половината на другия съпруг ще може да бъде разделена по равно между децата и преживелия съпруг по силата на Закона за наследството.
Таксите за нотариус и евентуални държавни такси нямам представа какви може да са в този случай.

Aко по някаква случайност покупко-продажбата на имотите струва по-малко от прехвърлянето на собствеността чрез брачен договор, тогава можете и това да направите, преди да сключите брак.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 293
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Уреждане на наследство при липса на брак

Мнениеот dimitar40 » 28 Фев 2020, 10:51

Благодаря много за отговорите!
dimitar40
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 25 Фев 2020, 10:35

Re: Уреждане на наследство при липса на брак

Мнениеот jhoro » 01 Мар 2020, 03:53

dimitar40 написа:С жена ми нямаме сключен брак и всички имоти са на мое има. Имаме две деца. Как най-лесно да направим така, че жена ми да е наследник с права както ако имахме брак?

Здравейте. Чета и не мога да разбера смисъла на „гимнастиката“?
Искате правата на партнъорката ви (умишлено не казвам - съпруга) да бъдат максимално защитени или да ограничите правата на децата си? Нали все пак, тя е тяхна майка?
Относно таксите - такива винаги ще има. Дали сега - при промяна на собствениците (чрез продажба, дарение или друго), дали при наследяването.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1384
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Уреждане на наследство при липса на брак

Мнениеот ivan_lawyer » 01 Мар 2020, 11:29

Бракът не е отживелица - това е израз на взаимните чувства между мъж и жена. Или между жена и мъж, да не се каже, че поставям съществителното мъж - преди съществителното жена. Едно взаимно уважение - едно доверие - една надежда.

Но - никой пък не е длъжен да сключва брак.

В момента има уредба и на несключилите брак. Държавата гледа все пак бракът като инкубатор - като място, като средство - да се разплождат деца, това е целта на брака, защото - може би при небракуваните - е възможно да възникнат бързи процеси на раздяла.

Така, че един брачен съюз е за предпочитане - по-мъдро решение е от - дръж ми чадъра.

Но- всичко може се уреди с едни тайни договори, които - се задействат при неадекватно поведение. Всеки подписан документ е оръжие. Как действам ли - внасям ги при нотариус или придавам дата - може и чрез съда.

Сега - това, което казвам - трябва и да се реализира на практика, което е вече друга работа.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4898
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Уреждане на наследство при липса на брак

Мнениеот dimitar40 » 10 Мар 2020, 15:00

Да, идеята е да се защитят максимално правата на жена ми.
dimitar40
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 25 Фев 2020, 10:35


Назад към Съсобственост и делба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта


cron