начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Плащане при покупка на имот с пълномощно

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Плащане при покупка на имот с пълномощно

Мнениеот nuneva » 20 Яну 2020, 16:27

Здравейте.
За първи път имам имотен казус и въпросите и притесненията ми не са малко. Ще купуваме със съпруга ми имот. Преди година свекър ми и съпруга ми продадоха съсобствен апартамент( свъкър ми в качеството на собственик, мъъжът ми наследник от починалата си майка). Парите постъпиха по сметка на свъкъра. Сега ние ще купуваме с тези пари друг имот и съответно се колебая как да процедираме - нотариално заверено пълномощно от свекъра на мъжа ми за безкасово плащане, теглене и пр.действия от неговата сметка или просто да прехвърлим парите от едната в другата сметка? Трябва ли да фигурира като основание дарение на сумата, примерно?
И по отношение на ЗМИП - има ли някакви ограничения относно основание за прехвърляне, размер и пр.?
Благодаря предварително за коментарите и съветите!!!
nuneva
Младши потребител
 
Мнения: 32
Регистриран на: 27 Окт 2017, 14:46

Re: Плащане при покупка на имот с пълномощно

Мнениеот katerinakuch » 28 Фев 2020, 14:29

Ако се разбирате с човека/, а доколкото виждам, това е така/, няма значение как ще стане предаването на парите. Дано и за в бъдеще се разбирате чудесно с него.
katerinakuch
Активен потребител
 
Мнения: 1162
Регистриран на: 28 Юни 2007, 12:27

Re: Плащане при покупка на имот с пълномощно

Мнениеот oberst » 03 Мар 2020, 13:36

По права линия и между съпрузи раздаването на пари не се облага с данък - един вид се считат за общи, когато единият дава на другия. Според мен, най-чистият начин е свекърът ви да преведе по банков път сумата на съпруга ви, а дали в основанието ще пише "дарение" или "захранване на сметка" е все тая, но колкото по-общо, толкова по-добре. Някой ще го погледне това едва при една ревизия на ФЛ, което нито ще стане, нито ще установят нередност, тъй като законът е спазен. Да не говорим, че после съпругът ви може да преведе парите по ваша сметка и вие да платите имота. Таксата за банковия превод е никаква и единствено формално ще се попълва декларация за произход на парите по ЗМИП, ако сумата е над 30 000 наведнъж.
oberst
Младши потребител
 
Мнения: 53
Регистриран на: 20 Фев 2018, 17:05

Re: Плащане при покупка на имот с пълномощно

Мнениеот nuneva » 04 Мар 2020, 16:28

oberst написа:По права линия и между съпрузи раздаването на пари не се облага с данък - един вид се считат за общи, когато единият дава на другия. Според мен, най-чистият начин е свекърът ви да преведе по банков път сумата на съпруга ви, а дали в основанието ще пише "дарение" или "захранване на сметка" е все тая, но колкото по-общо, толкова по-добре. Някой ще го погледне това едва при една ревизия на ФЛ, което нито ще стане, нито ще установят нередност, тъй като законът е спазен. Да не говорим, че после съпругът ви може да преведе парите по ваша сметка и вие да платите имота. Таксата за банковия превод е никаква и единствено формално ще се попълва декларация за произход на парите по ЗМИП, ако сумата е над 30 000 наведнъж.


Много Ви благодаря!
Малко късно виждам публикацията, затова да кажа както направихме: свекър ми прехвърли парите от неговата сметка на съпруга ми, като в платежното нареждане като основание е записано " дарение". Отделно изготвих договор за дарение между тях. Не е заверен нотариално, като се основавам на чл. 225, изр.2-ро от ЗЗД - …. Дарението на движими имущества трябва да стане в писмена форма с нотариално заверени подписи или чрез предаване"
Доколкото знам това не е облагаем доход по ЗДДФЛ, както и че не се дължи и данък върху дарението на основание чл.44, ал. 6 - роднини по права линия.
Надявам се, че всичко е ок.
Отново благодаря!
nuneva
Младши потребител
 
Мнения: 32
Регистриран на: 27 Окт 2017, 14:46


Назад към Покупко-продажба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron