начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

Договор за наем на държавно производствено помещение-права

Казуси за недвижими имоти


Договор за наем на държавно производствено помещение-права

Мнениеот si_nikolova » 11 Мар 2020, 22:34

От 7 години има договор за наем на държавно помещение за производствени цели, до сега нещата вървяха сравнително нормално без проблем.От два месеца започна преса на новия директор....В договора ми е написано заплащане на наема до 5 число на месеца/това няма как да се случи, причината, че самата фактура излиза на 5-6 число/ при забавяне на плащането се начислява лихва 0,5% за, всеки просрочен ден, считано от датата на падежа, при не плащане на две порени фактури договора може да бъде прекратен! Случва се следното на 5.2 излиза фактурата на 14. 2 ми се обажда работника че ел. енергията ми е спряна, от наемодателят, поради не плащане на фактурата! Въпроса ми е следния закона позволява ли подобно самоуправство и законова ли е въпросната лихва, мога ли да оспорвам това действие и какви права имам?
si_nikolova
Младши потребител
 
Мнения: 13
Регистриран на: 08 Юли 2019, 14:12

Re: Договор за наем на държавно производствено помещение-пра

Мнениеот oberst » 12 Мар 2020, 01:09

А вие длъжни ли сте да чакате издаването на фактура? Плащате се наема преди 5-ти, а за основание не пишете номар на фактура, а примерно "плащане по договор за наем - м. февруари". Те са длъжни след това до 5 раб. дни да издадат фактура. По фактура се плащат епизодични разходи, а такива неща са си по договор, като обикновено в самия договор има банковите данни на наемодателя.

Иначе, действията на новия директор не виждам как са самоуправство. Важното е какво пише в договора ви и основно какви са начините на прекратяване. Ако е с някакво предизвестие от тяхна страна, те могат по всяко време да ви махнат оттам без обяснения, стига да изтече срокът на известието.

Относно наказателната лихва, има лимити в ЕС и тук май беше 10 процентни пункта върху ОЛП. Иначе, той в договора може да напише, че освен лихвата, при забава следват и 10 тояги на голо.
oberst
Младши потребител
 
Мнения: 53
Регистриран на: 20 Фев 2018, 17:05

Re: Договор за наем на държавно производствено помещение-пра

Мнениеот si_nikolova » 12 Мар 2020, 07:03

Искат в платежното да е написано номер фактура и в нея се включва ток вода и други....В договора не пише спиране на Ел.захранване при забавяне с няколко дни!
si_nikolova
Младши потребител
 
Мнения: 13
Регистриран на: 08 Юли 2019, 14:12

Re: Договор за наем на държавно производствено помещение-пра

Мнениеот oberst » 12 Мар 2020, 17:21

Те много неща могат да искат, обаче стигне ли се до разправия, ще се гледа кои текстове от договора са нарушени. В договора какви са условията на плащане? Ако пише изрично, че се плаща след предоставяне на фактура - добре. Ако не пише, няма никакъв проблем да си плащате наема съгласно договора както казах, а като дойде фактурата да си доплащате разликата. За тях ще е малко повече счетоводна разправия, а и са длъжни в 5 дневен срок от постъпване на плащане да издадат фактура за него.

Основното е как е уредено прекратяването на договора. В случай, че могат да го прекратят едностранно с предизвестие, независимо кой какво плаща, вероятно не ви правят номера, ами просто са си такива. При условие, че имат лесно решение как да ви махнат, не виждам защо да правят циркове.
oberst
Младши потребител
 
Мнения: 53
Регистриран на: 20 Фев 2018, 17:05


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 29 госта


cron